Csak tudnám, hogy lett ekkora divat Hollywoodban az, hogy jól ismert gyermekmeséket adjunk el felnőttesebb köntösben. Kaptunk már Hófehérkét, Piroskát és hamarosan a mozikba kerül a Babszem Jankó is (Az óriásölő). Most viszont a nemrégiben moziba kerülő Boszorkányvadászok 3D-t boncolgatom, amely a Jancsi és Juliska történetét értelmezte át.

A már ezerszer hallott sztorival nyit: erdő, mézeskalácsház, boszorkány. Ám a Grimm testvérek nem igazán számoltak be arról, hogy mi lett velük évek múltán. Jancsi és Juliska idővel Jánossá (Jeremy Renner) és Júliává (Gemma Arterton) cseperedett. Két hősünk bizony a boszorkányvadászatnak szentelte életét, mert nem szeretnék, hogy bárki átélje azt, ami kiskorukba történt velük.

boszorkanyvadaszok-3

Bárcsak bővebben vázolni tudnám a történetet, bárcsak többről szólna ez a film. Bárcsak mondhatnám, hogy van valami, ami kárpótolja a történet egyszerűségét. Bárcsak lenne olyan tényezője, amiben jobb lenne, mint középszerű. Bárcsak egyetlen egyszer megérné a plusz pénzt a 3D. Röviden így tudnám összefoglalni gyorsan az alapvető problémáimat a darabbal kapcsolatosan, de mint ahogy ti sem, én sem elégszem meg ennyivel, ugyanis felháborító, hogy a Boszorkányvadászokban semmire sem lehet egyértelműen azt mondani, hogy jó, de azt sem, hogy rossz. Érdekes egy kritika lesz ez, csapjunk bele.

Persze sosem várom el, hogy egy látványon alapuló akciófilm története túl mutasson az átlagoson, de mindig elhelyezek fejben egy mércét, amit azért meg kéne ugrani. Ha megugrani nem is, de lefejelni sikerült. Ha ennél is kevesebb lett volna, lényegesen másképp nézne ki a pontszámom. Próbálkozott néhol csavarokkal, valamint dráma fordulatokkal, de valahogy sosem jött össze neki a hatáskeltés. Utóbbi például egy teljesen indokolatlan és kidolgozatlan szerelmi szál következménye, amely nyugodt szívvel mondhatom, semmilyen értékvesztéssel nem jár. A szereplőkhöz nincs miért kötődnünk, mert azon kívül, hogy profi bérgyilkosok, nem tudunk meg sokat. Bár a profi bérgyilkos jelző erősen túlzás, mindössze annak szeretnének látszani. Egyszerűen nem tesznek semmi olyat, amiért olyan menők lennének, mint amilyennek be vannak állítva. Állandóan összeverik vagy felkötik őket valahová, arról nem is beszélve, hogy célozni se tudnak. És még így is akad egy rajongójuk, aki jó eséllyel pályázhat a mindenidők legfölöslegesebb mellékszereplője címért.

boszorkanyvadaszok-2

Renner és Arterton egyetlen egy arckifejezéssel játssza végig a film 88 percét, ügyelve arra, hogy minél közhelyesebb és keménynek tűnő szövegeket dobáljanak a levegőbe. A film végén János (azóta sem hiszem el, hogy tényleg így hívták) monológja annyira rossz, mintha egy Dragon Ball Z fanatikus, 5 éves írta volna. Csak pislogtam, hogy ezt hogy gondolhatták komolyan a készítők. A mellékszereplőket sem kell félteni, nekik sem sikerült teljesítménybe lenyomni ”Sólyomszemet” és ”Tamina hercegnőt”.

A látvány korát meghazudtoló, ám nem a jó értelemben. Félreértés ne essen, szépen néz ki a környezet, sőt ez az egyik erőssége a filmnek, de például a boszorkányok és a varázslatok semmi olyat nem tartalmaznak, amit ne láttunk volna már 8 éve. 2013-ban mindössze ennyivel előrukkolni látvány téren szerintem kevés, főleg ha ezzel próbáljuk megfogni a Hobbiton és Bosszúállókon nevelt néző sereget. Az akciójelenetek felejthetőek, pláne annak fejében, hogy a 80%-a arról szól, hogy hogyan verik össze a „profikat”. A legtöbb boszorkányt egy fölösleges mellékszereplő ölte le egy megáldott minigun-nal. Itt érdemes megjegyezni, hogy baromi ötletes fegyvereik vannak, amit mindössze a film utolsó 10 percében láthatunk. Ezúttal szeretném megköszönni, hogy csak az utolsó pár percben láthattam egy-két pillanat erejéig valami kreatívat, valamit, amit nem láttam eddig még soha. Bár nem dobtak sokat az összképen, valamennyit azért mégis. Azonban még mindig Constantine keresztalakú shotgun-ja a legjobb démonölő szerkezet.

boszorkanyvadaszok-1

Pocsék színészi alakítás, klisés történet, közepes látvány, semmit nem érő 3D, irritáló szinkron, valamint minimális kreativitás jellemzi a Boszorkányvadászok 3D-t, úgyhogy az összképet tekintve egy középkategóriás popcorn movie. Túlságosan gyermekded lett ahhoz képest, hogy mennyire keménynek akart tűnni. És a középes pontszámot csak az apróságokért kapja: szép díszlet, hangulatos intro és outro, ötletes fegyverek, Gemma Arterton hátsója feszülős bőrnadrágban. Sajnos ennyit tud és nem többet, ajánlani nem tudom, de akit ezek után is érdekel, az bátran tehet vele egy próbát.

5,5/10

Vélemény, hozzászólás?