Az egri bikavérről úgy tartják, hogy aki issza, „hóttig” él. Bár vélhetően ez a megállapítás azokra is igaz, akik életükben nem ittak még egy kortyot sem, az tagadhatatlan, hogy sok-sok áldásos hatása van a bornak, főként a vörösnek.Köztudott, hogy az alkohol nem egészséges, a borban azonban annyi létfontosságú összetevő van, mely a kutatások szerint még az életet is meghosszabbítja. Ez persze nem azt jelenti, hogy minél többet iszik valaki, annál tovább él. A napi ajánlott mennyiség ugyanis két deciliter.

bor

 

A bor jótékony hatásaira való ráébredést jórészt a franciáknak köszönhetjük. Köztudott, hogy nagyokat esznek, nem fukarkodnak a cigarettával, étkezéseik fontos részét képezik a borok, és mindezzel ellentétben jóval kevesebben kapnak szívrohamot, mint hazánkban. Így szúrt szemet, hogy az első két tényezőt kizárva csak a bor maradt, aminek a betegségmegelőzés betudható.

Fontos azonban leszögezni, hogy a bor egészséges, vérszaporító és szívvédő mivolta csak az „igazi” nedűkre vonatkozik. A koccintóst kortyolgatva nagy valószínűség szerint egyik jótékony hatás sem fog érvényesülni, már ha az ember nem a felejtést célozza meg.

Mint tudjuk, a bor fő összetevője a szőlő, ez a gyümölcs pedig bővelkedik polifenolokban. Bár ez a természetes vegyület a fehérben is előfordul, a vörös szőlőben jóval nagyobb koncentrációban található meg. A polifenolok képesek megvédeni a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, sőt még egyes ráktípusokkal szemben is, segítenek a krónikus betegségek leküzdésében, valamint gyulladásgátló és antioxidáns hatásuk is ismert. Ezen a vegyületen kívül azonban ásványi anyagokat, és hasznos nyomelemeket is rejt magában ez az ital, melyet már az ókor óta fogyasztunk.

borovicska

 

És most mindez részletezve:

A bor csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét, (ez az úgynevezett rossz koleszterin, mely elősegíti, hogy az erek falán lerakódások képződjenek, ezáltal felelős lehet a szívrohamért is). Ez a közkedvelt nedű tehát tágítja az érfalakat, és növeli a jótékony HDL koleszterin szintjét.

Sokan nem is tudják, de a bor – a többi alkohollal ellentétben- javítja a szellemi éberséget azáltal, hogy csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, sőt lassítja a már megindult folyamatokat is. Az emésztésre is jótékony hatással van, ám e téren a fehér élvez előnyt a vörössel szemben, abban ugyanis több a sav.

További hatása, hogy növeli az étvágyat (ez az egy tényező azért nem biztos, hogy mindenkinek előnyös), de legalább serkenti a nyál- és a gyomorsav elválasztást, valamint segít hasmenés esetén is.
Végül, de nem utolsósorban a szőlőből készült nedű lassítja a csontritkulást is, ami különösen a nőket érinti, lassítja a csontkopást, és még a sebgyógyulást is gyorsítja.
A bor mellett jó, ha étkezésedre is odafigyelsz 🙂