Az ember azt hihetné, hogy az életkor képes határokat szabni a fiatalkorúak bűnözésének, Köpeny esete azonban mindezt megcáfolni látszik. A 14 éves fiatalembernek se Puccini egyfelvonásos operájához, sem pedig Gogol groteszk elbeszéléséhez nincs köze, az általa végrehajtott bűncselekmény azonban hatalmas megdöbbenést váltott ki a mexikói lakosság körében.

Edgar Jimenez Lugó becenevét abban a drogkartellben szerezte, mely Hector Beltrán Leyva irányítása alatt áll. A kábítószer és a merényletek váltak mindennapjainak részeivé miután 11 éves korában megfosztották szabadságától és a kartell tagjai közé „sorozták”. Dönthetett arról, hogy öl vagy őt ölik meg. Köpeny az első lehetőséget választotta. Ezt követően kábítószeres befolyásoltság hatására, erőszakos fenyegetésnek engedve négy ember kivégzésében vett részt. A négy ember egymástól teljesen elütő foglalkozást folytatott, az egyetlen közös bennük az volt, hogy valamennyien fejükkel fizettek a végzetes találkozásért.

Morelos állam a legkeményebb büntetést mérte az érzéketlennek tűnő gyilkosra, aki három év után, 2013.december 3-án ismét a rácsokon kívülről nézhet a világ szemébe. Helyzete azonban korántsem megnyugtató, mivel nagy esély van arra, hogy a négy fejért cserébe most az övét követelik. Éppen ezért Mexikó helyett az Amerikai Egyesült Államok lesz új otthona.

gyilkos

S hogy mit szólnak ehhez a drogkartell tagjai és a méltatlankodó tömegek? A felhajtásból ítélve még lehet meglepetésekre számítani.