Tőzsdék, brókerek, óriási összegek, magas hozamok, kockázatok, iszonyatos tempó. Ezzel talán a Tőzsdecápák c. filmet is jellemeztem, de elsősorban ha nem is tanácsot adnék, inkább egy esetleges képet szeretnék kialakítani, azokban, akik a pénzüket nem megtakarítani szeretnék, hanem nagyobb kockázattal, de esetleg nagyobb profitot elérni befektetésekkel.

 

Rengeteg bróker céget lehet találni interneten. Ezen cégek szinte mindegyike foglalkozik személyre szabott befektetésekkel. De mit is jelent a befektetés? Első sorban arra irányul, hogy meglévő pénzünket nem alacsony kamatozású, de stabil helyekre rakják be, mint például mindenki számára elérhető lekötött banki folyószámlákra. Ezek kockázata (hogy esetleg az elhelyezett pénzünket nem látjuk többé) alacsony, de ezt az alacsony kockázatot alacsony hozamok is jellemzik, nem fogunk sokkal nagyobb összeget leemelni a számláról a lejáratkor.

A bróker vállalatok ezért hozták létre a portfólió kezelési stratégiákat. A portfólió az értékpapírok (részvények, kötvények stb.) összessége, ami a birtokunkban van. Az ilyen értékpapír kezelési stratégia már egy nagyobb kockázattal rendelkező befektetési stratégia (nagyobb az esély arra, hogy pénzünk egy részét elveszítjük), de arányosan akár nagyobb nyereségre is szert tehetünk. Erre jó példa a Roulette asztal: feltesszük az összes pénzünket egy számra. Ezzel nagy kockázatot vállaltunk, hogy elveszítjük az összes pénzünket, de nyitva van a lehetőség arra, hogy irgalmatlanul megtöbbszörözzük azt.

A bróker cégek, tehát mi pénzünkkel dolgoznak, céljuk hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el vele, hiszen az ő jutalékuk is nagyobb lesz ez által. természetesen mindenki számára személyre szabott befektetéseket készítenek, de általánosságban egy példával be is mutatom, mit fognak kezdeni a befektetésre szánt pénzünkkel.

nsye-stock

Tegyük fel, hogy van 1 millió forintunk befektetésre. Első sorban államkötvényeket fognak belőle vásárolni. Ez azt jelenti, hogy a pénzünk bizonyos részéből, ami kb. 60-70%, olyan értékpapírokat vesznek, amelyekre folyamatos időközönként kamatot kapunk, majd a lejáratkor visszakapjuk az értékpapír teljes (név)értékét: amekkora összegért vettük. Ez hasonló a folyószámlákon való lekötésekhez, de mégis nagyobb kockázatot jelentenek (esetleg észak-koreai államkötvényeket vettünk, és besültek az atomtöltetek), nem biztos, hogy visszafizetik a végén, de a kamatozásuk nagyobb a banki folyószámláknál. Nagyon ritka eset, hogy a kötvényesek nem kapják vissza a pénzüket, ezért a befektetett 600 ezer forintunk máris biztonságban van, szépen kamatozik.

south_carolina_consoliation_bond

A maradék 400 ezer forintunk lesz az, amit fel fogunk tenni a zöld nullára. Persze nem ennyire radikális a helyzet. Kedvelt eljárás a tőzsdei indexekbe való befektetés. Ez azt jelenti, hogy kb. 200 ezer forintból vásárolunk ilyen indexeket. Ezek az indexek ugyan úgy működnek, mint a részvények, csak több nagyobb vállalat részvényeit foglalja egy részvényben, amelyből több részvényt is vehetünk és most az Eredet készítői biztosan büszkék lennének rám. Ilyen index lehet például a BUX index. Ez a budapesti index magába foglalja például a MOL, OTP Bank vagy a Richter Gedeon vállalatok részvényeit. Kevésbé kockázatos befektetés, hiszen tudjuk, hogy ezek a vállalatok nem fognak egyik napról a másikra csődbe menni, könnyen nyomon követhető a tevékenységük, és ha az egyik mégis csak bedobja a törölközőt, még mindig kompenzálhatja a veszteségünket az indexben jelen lévő többi vállalat nyeresége. Ezt hívják diverzifikációnak, a kockázatot megosztjuk. A jó öreg Roulette asztalon ide is teszünk egy kicsit oda is teszünk néhány zsetont, de mindezt úgy, hogy ne veszítsünk többet, mint amennyit nyerhetünk.

emea-cs-london-stock-exchange

A befektetésünk 80%-a tehát 800 ezer forint így már, jól is van, köszöni szépen, csinálja a profitot. Haladva a magasabb kockázatok felé, a következő 100 ezer forintból veszünk valamilyen ország valutáját. Mindenki tudja, hogy az árfolyamok változása nehezebben előre látható, bár lehet rá spekulálni, nem létezik szentírás, amiben le van írva mi fog történni, sokkal nagyobb kockázatot jelent, többet veszíthetünk rajta, de ha nyerünk rajta… 100 ezer forintnyi eurót vásároltunk 300 forintos árfolyamon így van nálunk 333 euró. Jegybankelnökünk bejelenti, hogy kistigrisek vagyunk, ez egy csodálatos tündérmese, ami napjainkban történik kishazánkban, egyik percről a másikra zuhan a forint. A 333 eurót most el tudjuk adni 320 forintért: a végösszeg +6560 forint, mindezt néhány óra leforgása alatt.

Forex

A legutolsó részlet a legkockázatosabb és egyben legnagyobb hozamokkal rendelkező részlet. Ezt több mindenbe is lehet fektetni. Lehetnek projektek, készülő beruházásokhoz hozzájárulások, lehetnek innovációk, szabadalmak, ha úgy érezzük, hogy van benne jövő, de leggyakoribb eset az ismert vállalatok részvényeinek megvásárlása. Ezek a vállalatok teljesen nyilvánosan működnek, számítani lehet, hogy nőni vagy csökkenni fognak a részvények árfolyamai, de ez elsősorban mind-mind spekuláció, hiszen itt sincs előre megírt forgatókönyv. A kockázat magas, előfordulhat, hogy csődbe mennek, ilyenkor a részvényesek kapják meg a pénzüket a legutolsóként (persze ha marad egyáltalán miből), de akár egyik napról a másikra megugorhatnak a részvények árai is, így akár 2-3x drágábban adhatjuk el részvényeinket. Wall Street-i mondásokhoz tartozik, hogy egy részvény annyit ér amennyit adnak érte, vagy, egy részvény és egy vállalat két különböző dolog. Ez arra utalhat, hogy nem feltétlenül a vállalatvezetése határozza meg azok árfolyamait, hanem a kereslet/kínálat abszolút dominanciája befolyásolja leginkább.

bull

Ha a pénzünket a fent leírt módon befektetjük, magas rá az esély, hogy többet fogunk visszakapni, mint amennyit odaadtunk. Természetesen hozzáértő szakemberek kellenek ahhoz, hogy ezt véghez tudják vinni, akár csak a különböző lépéseket különböző (adott pénzpiaci művelettel foglalkozó) csoportok fogják forgatni. A brókerek elsődleges célja, hogy minél nagyobb hozamot tudjanak számunkra elérni, hiszen így az Ő jutalékuk is magasabb, ennél fogva mindenki csak nyerhet az ügyleten.