MAFFIASZTORIK – A Mario Puzo 1969-es bestselleréből készült film, “A Keresztapa” a legtöbb rajongó szerint minden idők egyik legnagyobb filmalkotása. Azt mondják, ilyen hitelesen és mélyrehatóan azelőtt még nem sikerült bemutatni a maffiát.
A történetben a Corleone-bűnszövetkezet, vagyis ismertebb néven a Corleone-család mindennapjaiba nyerünk betekintést a film által, azt azonban kevesen tudják, hogy a legfőbb szereplőket és eseményeket élő hús-vér emberekről, valós maffiózókról mintázták.

A hozzáértők szerint a filmben szereplő karaktereket az alkotók (forgatókönyv: Mario Puzo, Francis Ford Coppola) a New York-i Bonanno-család tagjairól és az ő családjukkal történt események felhasználásával dolgozták ki. A keresztapát, vagyis Don Vito Corleone-t a híres olasz-amerikai gengszterről, Joe Bonnano-ról mintázták, valamit fia Salvatore „Bill” Bonanno adta az alapot a trilógiában főnökké váló Michael Corleone karakteréhez.

Don Vito-hoz hasonlóan Joe Bonanno is Szicília egy kis falucskájában született, és az ő édesapja is tagja volt a helyi maffiának.
Joe azonban nem egy másik család miatt menekült el a szigetről, hanem a fasiszta rezsim elnyomása elől keresett menedéket az újvilágban.

New York-ban telepedett le az ott élő rokonainál, majd a szesztilalom idején, ahogy a filmbéli mása is egy vagyont keresett az illegálisan előállított és árusított alkoholból. A filmben szereplő úgynevezett „öt család” közül ő volt az egyiknek a vezetője, valamint tevékenyen részt vett a „bizottság”, a maffia békéltetőtestületének felállításában. Ennek bemutatása a filmben Sonny halála után történik meg.  A keresztapa és a bizottság többi tagja ebben a jelenetben egyezik meg arról, hogy befejezik a drogok miatt kitört háborút.

godfather-2A valóságban Joe Bonanno – hasonlóan filmbéli alakjához – elég konzervatív ember volt. Egész életében irtózott attól, hogy részt vegyen a drogkereskedelemben, és bár szinte mindegyik család tagadta, hogy részesül ezen üzlet hasznából, a maffia egyes tagjai nem tudtak ellenállni a nagy pénz csábításának, és elkezdtek drogokkal kereskedni.

Emiatt valóban több összetűzés is volt a családok között: Don Vito többször elmondta, hogy a politikus barátai támogatását azonnal elvesztené, ha drogokkal kereskedne.

Ahogyan a filmben is többször előjön ez a motívum, úgy a maffia a valóságban is részt vett a politikai élet alakításában, s gyakran támogattak feltörekvő politikusokat, akik a támogatásért szívességeket ígértek nekik. Joe Bonanno ezt rendkívül ügyesen csinálta, és Franklin Roosevelt elnök egyik újraválasztásánál olyan sokat segített a kampányban, hogy az elnök személyesen köszönte meg neki ezt a gesztus, állítólag kép is készült a kézfogóról, de ezt természetesen nem olyan, amit a Google elsőre kidobna. És persze ki ne hallott volna Kennedy és a maffia kapcsolatáról, amit egy későbbi részben fogunk majd taglalni.

A valósághoz hozzá kell tennünk, hogy Joe Bonanno nem halt meg olyan korán, mint filmbéli mása, ő szép életet élt meg és nem is olyan rég, 2002-ben távozott az élők sorából Tucson-i otthonában, 97 évesen.

Ő és családja az 50-es években költözött nyugatra, akárcsak a trilógiában Michael, és innen próbálták meg irányítani a New York-i eseményeket; ugyanolyan izgalmak és gyakori kudarcok közepett, ahogy a filmben, mivel a hatalmi harc a való életben is felütötte a fejét.

A filmben Fredo segítségével egy másik család akarja megfosztani Michael-t a hatalomtól, és bár a valóság is nagyon hasonlít a filmbeli cselekményhez, azonban az életben sokkal komolyabb és véresebb volt a küzdelem.

A másik tábort Bonanno legrégebbi barátja vezette, így a család két részre szakadt és egymással kezdett háborúzni az irányításért. Ezt nevezték a Banánok háborújának. Ahogy az lenni szokott senki sem győzött és az öregedő, beteg Joe Bonanno végleg maga mögött hagyta New York-ot. Érdekesség, hogy egyes rokonok és ismerősök állítása szerint Joe nagyon szerette a szóban forgó filmet és állítólag az volt a véleménye, hogy az ő családjának tagjainak is úgy kéne viselkedni, ahogyan egyes filmbeli karakter tették.

Most nézzünk meg még egy-két személyt, akiket valós személy ihletett. Az első részben ott van a Las Vegas-i kaszinótulajdonos Moe Greene. Az ő alakját a híres zsidó gengszter Benjamin „Bugsy” Siegel-ről másolták. Talán az ő karaktere az, akinek az életútja teljesen megegyezik azzal, ami a filmvásznon szerepel.

The-Godfather-3Bugsy azért is kapta a Bolond becenevet, mert előbb lőtt és csak aztán gondolkodott, és végül azért ölték meg, mert sikkasztott a maffia hoteljéből, akárcsak filmbéli mása.  A második részből tudjuk, hogy együtt kezdték a szakmát Hyman Roth-tal, egy másik zsidó gengszterrel.
Az ő igazi neve Meyer Lansky volt, akinek valóban nagy befektetései voltak a kaszinóüzletben. Az is igaz, hogy a maffiának komoly érdekeltségei voltak Kubában, és hogy a sziget diktátora, Batista segítette őket pénzt keresni, persze a bevételből nagy összegeket kapott a szolgálataiért.

A kubai üzletben a legtöbb maffiózónak volt részesedése, de a legnagyobb egyértelműen Lansky-é volt, ezért is akarta olyan görcsösen segíteni Batista hatalmon maradását. Ahogy a filmben Michael, úgy a valóságban a Bonannoék is kivárásra játszottak, mert azt hitték, hogy esetleg meg lehet majd egyezni Castro-val is. Azonban itt mindkét esetben nagyot tévedtek.

godfather-4A második részben beleláthatunk a maffia ellen irányuló vizsgálóbizottság és vádesküdtszék munkájába is, erre az 50-60-es években került sor. A filmben Willie Cicci, a Corleone-család egyik katonája beszél az ügyészségnek arról, hogy Michael Corleone egy országos bűnszövetkezet feje, és ez is egy olyan panel, amely megtörtént a valóságban. A John McClellan szenátor által vezetett bizottság sorra vádolta meg a maffiavezéreket, és egyszer a horgára akadt egy Joe Valachi nevű katona, aki kitálalt az egész szervezetről, és elismerte, hogy Joe Bonanno a keresztapja, valamint hogy ő irányítja a szervezett bűnözést az Egyesült Államokban.

A harmadik epizód már nagyrészt kitalált történet az amerikai maffiacsaládok szempontjából, bár a szicíliai maffia és a Vatikán viszonyáról sokat lehet olvasni, és I. János Pál pápa is ebben az időben ült rövid ideig Szent-Péter trónján. A filmben meghalt vatikáni bankárt, Keinsziget ugyanolyan módon ölték meg, mint az Isten bankárának nevezett Roberto Calvi-t.

És a végére hagytuk a film talán legnagyobb jelenetét, egyúttal a legegyértelműbb hasonlóságát. Ki ne emlékezne arra a bizonyos lófejes jelenetre, amikor a keresztapa ezzel akarja meggyőzni a Hollywood-i producert, hogy adja a szerepet keresztfiának, Johnny Fontaine-nek. Ezt a karaktert a híres énekes és színész Frank Sinatra-ról mintázták, akiről mindenki tudta, hogy kapcsolatban állt a maffiával, és ezt a tényt ő nem is tagadta.

The-Godfather-5A világhírű énekes lánya, Tina szerint Frank ordított a dühtől, amikor megtudta, hogy ő ihlette az üresfejű énekes, Johnny Fontaine figuráját, de egyesek azt állítják, hogy Sinatra-val kezdő színészként valami hasonló dolog történt a Most és mindörökké című film forgatása előtt. A szóbeszéd szerint Frank a maffia nyomására kapta meg a számára később Oscar-díjat hozó Maggio közlegény szerepét, de az igazság nagy valószínűség szerint sosem fog kiderülni.
Az is lehet, hogy az egész csak egy afféle Bronx-i mese.

Illés Krisztián, Csák Viktor