Nem sok filmszerető van ma a világon, aki ne ismerné Quentin Tarantino nevét – az amerikai fenegyerek, a tengerentúli független film egyik legnagyobb hatású rendezője, forgatókönyvírója (és producere) olyan zseniális filmekkel írta be magát örökre a mozgókép történelmébe, mint a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény vagy a Kill Bill-sorozat.

tarantino-2A Miramax jóvoltából az igazi rajongók és a filmek szerelmesei most egy nyolc alkotásból álló, Tarantino XX névre keresztelt csomagot vehetnek a kezükbe, ami Blu-ray-minőségben tartalmazza a legjobb QT-filmet: a Kutyaszorítóbant, a Ponyvaregényt, a Jackie Brownt, a két Kill Billt, a Halálbiztost, a Becstelen brigantykat és a Tiszta románcot. A nyolc filmből az első hetet írta és rendezte, az utolsót pedig csak írta (a Tiszta románc rendezését a nemrég tragikus körülmények között elhunyt Tony Scott vállalta magára).

Az összeállítás emellett még egy sor extrát is tartalmaz, és elképesztően stílusos, elegáns külsőt kapott, így ha valaki nem nyalja meg mind a tíz ujját és tíz lábujját, akkor az vagy végzetesen finnyás.

tarantino-3Tarantino a filmezést – egy sor kisebb alkotás után – igazán a Kutyaszorítóban-nal kezdhette el 1992-ben, és egyik legrosszabb rendezői élménye is ehhez a filmhez kapcsolódik. A színészekkel jó viszonyban álló QT ugyanis nem nagyon tudott kijönni az egyik főszereplővel, a Joe Cabot-ot játszó Laurence Tierney-val.

A viszony odáig mérgesedett, hogy Tarantinonak a provokáló színészt a stáb előtt kellett lekurvaanyáznia, ezért már a werkfilmben sem zengtek ódákat a 2002-ben elhunyt Laurence Tierney-ről.

A börtön is megjárt, és nemi erőszakot igazi tarantinos módon (szöveggel) kidumáló rendező az 1994-es Ponyvaregénnyel szerzett igazán hírnevet, és azóta már nagyobb költségvetésű filmeket is csinált. Soron következő filmje, a Django elszabadul a magyar mozikban 2013. január 31-én debütál, és már bejelentették, hogy elkészül a Kill Bill 3.

Mit is mondjuk: izgatottan várjuk mindegyiket.

A nyolcfilmes csomagot ezen a linken lehet megrendelni az Amazonról.