Az autógyártók jó ideje szinte azonos sablonra készítik autóikat, persze eltérések vannak, s a kocsik megkülönböztethetőek egymástól, globálisan mégis elmondható: ritkán kerül piacra olyan négykerekű, mely elrugaszkodik a normáktól. Ennek egészen egyszerű oka van: a nagyon különleges modellek iránt a vásárlói érdeklődés is kisebb, ami a profitorientált gyártóknak kockázatot jelenthet. Akadnak azonban olyan piaci szereplők is, akik ennek ellenére az egyéniségük kihangsúlyozására törekvő ügyfeleket célozzák, s olyan modellekkel lépnek piacra, amik messze felrúgnak minden konzervativizmust.

Azt hiszem, ebbe a sorba kiváló illik a Citroen C4 Cactus is, amely első ránézésre mosolyt csal az ember arcára. Nehéz ugyanis hová tenni a kocsi bohókás megoldásait: a furcsa oldalsó műanyag párnácskákat, a szokatlan orrkialakítást vagy az utastér különleges elemeit. A C3 alapjaira épülő gépkocsi koncepcióját 2007-ben mutatta be a Citroen a Frankfurti Autókiállításon, s egészen 2014-ig kellett várni arra, hogy az autó valósággá váljon.

Merész, egyedi a dizájn, és sok gyártó legfeljebb csak tanulmányautóként mutatná be hasonló modelljét, de a Citroen mert bátor lenni,

s megkezdte a Cactus sorozatgyártását.

A forma tehát különleges, de van egy-két igencsak ésszerű megoldás. Ilyennek számít például a Citroen által fejlesztett Airbump betét, melyek nem csak látványosak, hanem biztonságtechnikai szempontból is fontos funkcióval is bírnak. A hőre lágyuló poliuteránból készült, puha felületben található levegőkapszulák csökkentik az ütközések erejét és elnyelik a kisebb koccanásokat. Az orr-rész jellegzetességét a LED-es nappali fény határozza meg, amely kiemeli a Airbump elemekbe épített fényszórók finoman megrajzolt vonalát, a 3D-hatású lámpák még jobban hangsúlyozzák az autó egyedi formavilágát.

Szintén stílusosak, s emellett praktikusak is a tetőcsomagtartó-rudak. A mindössze 4,16 méter hosszú Citroën C4 Cactus tengelytávolsága 2,60 méter (a Citroën C4-ével azonos), kompaktabb méretei ellenére meggyőző a helykínálata. A kocsi csomagtere 358 literes, ami a kategóriához mérten kellő helyet biztosít a csomagoknak.

asp_620_citroen-c4-cactus

 

asp_620_citroen-c4-cactus_0

Az extravagancia a Cactus belső terében is kézzelfogható: az utastér minden elemében izgalmas megoldásokat tartogat. Teljesen sík például a műszerfal teteje – ebből nyílik a tágas kesztyűtartó, mely 8,5 liternyi rakodóhelyet biztosít -, egyedül a digitális kilométeróra és a 7 colos, érintőképernyős navi emelkedik ki. Ez utóbbi számos funkcióval bír: egy platformon állíthatjuk az alapvető funkciók mellett a légkondi vagy az asszisztens rendszerek működését is. Amelyből akad pár a Cactusban, igény esetén rendelhetünk parkoló asszisztenst, tolatókamerát, visszagurulás gátlót és statikus kanyarvilágítást.

A C4 Cactushoz kínált legújabb generációs, kis lökettérfogatú motorok megfelelnek az Euro 6 előírásoknak. A palettán két stop-start rendszerrel felszerelt benzines (82 Le, 110 Le) és két dízelmotor (92 Le, 100 Le) található. Mi ebből a sorból az erősebb, 100 lóerős dízelt próbáltuk. Az 1.6-os erőforrásnál jobb talán nehezen lenne elképzelhető a kocsihoz, s bár a helyes sebességi fokozat megválasztása fontos, mert egyébként alacsony fordulaton érezni a nyomatékhiányt, összességében jól, takarékosan autózható ez a motor. Fogyasztásunk 5 liter körül mozgott.

asp_620_citroen-c4-cactus_04

 

asp_620_citroen-c4-cactus_09

 

asp_620_citroen-c4-cactus_08

 

asp_620_citroen-c4-cactus_07

 

asp_620_citroen-c4-cactus_06

 

asp_620_citroen-c4-cactus_05

A kocsi konfigurációs lehetőségei széles skálán mozognak: külső tekintetében 21 különböző megjelenés választható, az utastér pedig három színben kérhető. A variációs lehetőségek száma bővülhet a felszereltségtől függően is: öt különböző szint áll rendelkezésünkre, s már az alapkivitel is számos extrát tartogat. A “LIVE” névre keresztelt belépő modellben például van hegymenet asszisztens, elektromos ablakemelő és MP3 lejátszós audiorendszer is. A Cactus 3.840.000 forintról indul, a nagyobb dízel egymillió forinttal drágábban érhető el alaphangon.

Citroen C4 Cactus

Hengerűrtartalom:  1560 cm3
Teljesítmény: 73 kW (100 LE)/3750
Nyomaték: 254 Nm/1750
Széndioxid kibocsátás: 89 g/km
Gyorsulás 0-100 km/h: 11,8 s
Végsebesség: 184 km/h
Tesztfogyasztás:  5,3 l/100 km
A modell alapára: 3.840.000 Ft

(forrás: szeretlekmagyarorszag)