Egy 9 évadot megélt sorozat, a Grace klinika játszódik ebben az igencsak esős, ám mégis gyönyörű városban. Az Egyesült Államok legnagyobb városa észak-nyugaton, Washington államban,  és csak 250 km-re található Kanadától. Kitaláltad már, melyik város ez? A megoldás : Seattle.

Seattle két becenévvel is büszkélkedhet, az egyik The Emerald City (“A smaragd város”), mely a dús növényzet miatt ragadt rá, a másik Rain City (“Eső város”) értelemszerűen a nagyon gyakori csapadék miatt méltóan tükrözi a város időjárását. A város egyébként nevét Noah Sealthról kapta, aki a Duwamish és Suquamish indián törzsek vezére volt. Ismertebb nevén : Seattle főnök.

seattle-5

A metropoliszt hegyek és dombok, a másik oldalról pedig víz határolja, és mivel egy geológiailag aktív zónában fekszik, a történelem során már többször sújtották erős földrengések. 1872.december 14.-én egy 7.3-as erősségű, legutóbb pedig 2001.február 28.-án egy 6.8-as erősségű. Másik érdekesség, hogy mindössze 83 km-re a várostól található a Mount Rainier, ami egy 4392 méter magas vulkán, legutoljára 1854-ben tört ki.

Seattle éghajlata óceáni, mely magyarázza a sok csapadékot, ám június végétől augusztus végéig szárazság jellemzi vidéket. Az évi középhőmérséklet 11.2 Celcius fok, az évi csapadékmennyiség pedig a legutolsó adat szerint 857 mm. Mivel a város hegyek oltalmában van, az erős szelek nem jutnak be, így télen nem jellemző a hatalmas hótakaró sem.

seattle-4

A látnivalók közül legfontosabb a Seattle Center, mely a város igazi kulturális olvasztótégelye. A központban található 11 színház, 4 múzeum, 5 kialakított kert, rengeteg étterem, sőt, egy skate-park és egy sport aréna is helyet kapott. Évente körülbelül 10 millió látogatót fogadnak itt, vannak, akik a szórakoztató létesítmények miatt jönnek, másokat a kulturális programok vonzanak. Akárhogy is, a Seattle Center kihagyhatatlan élmény az idelátogatók számára.

seattle-3

Seattle Art Museum a város központjában található (a First és a Union sarkán). Rengeteg élménydús és érdekes kiállítást tekinthetünk meg itt (legyen az állandó vagy időszakos), előbbiek közül érdemes megnézni a  Native & Meso-American-t, mely az őslakosokat és azok életét hivatott bemutatni.  Az időszakos kiállítások között pedig mindenféle témát érintve találhatunk ajánlatokat : Andy Warhol és Jackson Pollock munkásságát bemutató, európai mestermunkákat felvonultató, vagy akár II. századbeli ázsiai életét tükröző tárlatok közül válogathatunk, és ez csak pár példa.

A repülés szerelmeseinek kötelező ellátogatni a Museum of Flight-ba, vagyis a Repüléstörténeti Múzeumba. Mivel Seattle a repülőgépgyártásban fontos szerepet tölt be, nem csoda, hogy a városban található egy ezt a témát boncolgató létesítmény. Több, mint 150 leletet találunk itt, köztük a híres SR-71 Blackbird-öt. Helyet kapott még egy eredeti Concorde jetliner és egy 707 jet is, melyet az Air Force One használt az 50-es, 60-as és 70-es években. Kitűnő program lehet ez a gyerekek számára (is), hiszen minden gépet meg lehet fogni és közelről szemügyre lehet venni, sőt a külön számukra létrehozott Kid’s Flight Zone részlegen beöltözhetnek pilótának és különböző szimulátorokban kipróbálhatják, milyen ügyesen vezetnének egy igazi repülőgépet.

seattle-2

Ha Seattle-ben szeretnél állatkertbe látogatni, akkor irány a Woodland Park Zoo, ahol az itthon is megszokott állatok mellett veszélyeztetett madár-és hüllőfajokkal, óriáskengurukkal és más érdekes állatfajokkal találkozhatsz, mint a lajhármedve vagy a kapaszkodó farkú sündisznó. Teljesen mindegy, milyen állatot szeretnél élőben látni, ebben az állatkertben szinte mindent megtalálsz, ha egzotikus vadvilágra esik a választás. Ha minden lakót megnéztél, de még mindig szeretnél programokat, díjnyertes kiállításokat tekinthetsz meg. Van, amelyik az ország észak-nyugati felén, Kanadában és Alaszkában élő állatokkal foglalkozik, de találhatsz olyat is, amelyik a vidék szőlészetébe enged betekintést.

Fontos még tudni, hogy a város rendkívül nagy hangsúlyt fektet az oktatásra, a lakosság 93%-a végezte el a középiskolát, 36%-uknak pedig BA diplomája is van. Itt található az ország egyik legjobb egyeteme, a University of Washington (az iskola kabalája egy Husky). Jelenleg több, mint 44.000 diák tanul itt, ezzel az észak-nyugat legnagyobb egyeteme címet is megnyerve iskolájuk számára. Mi több, az intézmény rendelkezik egy központtal is, mely a rákkutatással és a lehetséges gyógymódok feltalálásával foglalkozik, ez a központ a Fred Hutchinson Cancer Research Center nevet kapta. Az iskola több professzorát tüntették már ki Nobel-díjjal, vagy egyéb neves díjjal.

seattle-1

Ha ide szeretnél utazni, legjobb opció, ha egy olyan utazást választasz, mely Washington-t, és annak környékét hivatott bemutatni. Egy ilyen út, körülbelül 399.000 HUF / fő / 9 éj-től érhető el. Az ár tartalmazza a repülőjegyet, a biztosítást és a reggelit.

Felfedeznéd Amerika többi pontját is, még ha csak gondolatban is? Olvasd el előző cikkünket, melyben Columbus városát mutattuk be.

Vélemény, hozzászólás?