Massachusetts-i egyetem 23 éves hallgatója kifejlesztett egy olyan műanyag jégkockába épített szerkentyűt, ami jelzi ha túl sok alkoholt fogyasztasz és ez esetben küld egy automatikus üzenetet a közeledben lévő haverodnak. Nagyszerű találmány és hasznos is de ki használná?

Nos a válaszra egy kérdéssel felelnék; Ki használná?

A fiatalok akik eleve örömüket lelik az elveszettség érzésében? Vagy a felnőttek akik meg már tisztában vannak a saját határaikkal? De ha egyik rétegnek sem válik hasznossá akkor még is minek?

A válasz úgy gondolom a fiatalok nevelésében rejlik. Nem állítom, hogy rosszul vagy jól lennének oktatva, én azt mondanám, hogy az eltérően nevelt gyerekek együtt léte eredményezheti a napjaink generációjának az értelmi és felfogási problémáit. Annak ellenére, hogy az idősebb generációk mindig is hülyének nézték a fiatalabbikat, a mostani szakadék sokkal de sokkal mélyebb.

Ez a találmány viszont ha a kezdetektől fogva használva lenne a fiataloknál, akkor talán egy kissé kellemesebbé tehetné a tényállást. Miért is ne? Hiszen ki szeret epét hányni és kockáztatni, hogy kihasználják? Nyilvánvalóan senki se, ugyebár. Ámbár ha valaki ennek az életformának az eltúlzott formáját élvezettel éli, akkor azzal meg úgysincs mit tenni.

Dhairya Dand találmánya attól függően változtatja a színét, hogy mennyire gyorsan és milyen sokat iszik az ember. Mint egy közlekedési lámpa, ha zöld akkor még minden oké, a  sárga arra jó, hogy tudjuk nincsen már zöld, a piros megy egyértelműen a szünet jele. Habár nem csak színváltós a kicsike. Villog a környezetében lévő hangokra, ami azért jó, mert halvány lila fogalmam sincs. Gondolom ha már valami világít akkor villogjon is.

Érdekes, hogy Dand ötletét erősen befolyásolta az, hogy a találmány megalkotása előtti 3 hétben megfordult egy amerikai detoxban, ahova alkohol miatti eszméletvesztés következtében jutott.

Csak hát nagy kár, hogy senki se iszik ugyanolyan mértékkel, ugyanolyan sebességgel és nyilván mindenki másképp dolgozza fel az alkoholt (más máj), így ebből kifolyólag ez a kis kocka nem túl hasznos találmány. Továbbá az italokban más és más mennyiségben vannak elosztva az alkoholok – rövid és hosszú, a nem alkoholos italokról nem is beszélve.

Vélemény, hozzászólás?