Tegye fel a kezét, aki hallott már férfit panaszkodni a volán mögött, ahogy éppen rádudál egy szerencsétlenkedő másik autósra: “Na, biztos női sofőr!”
Úgy érzem, elég kevesen vannak azok, akik tanácstalanul pislognak, és nem tudnak, miről
beszélünk. A “női sofőr” kifejezés az autós szlengben az évek során az igazi szitokszó lett, amit használtak már az erősebb nem képviselőjére is, ha az tökölt vagy épp hülyeséget csinált az utakon.

Minden férfi, aki egy kicsit is ad a büszkeségére, az igyekszik elkerülni, hogy ilyen
jelzőkkel illessék, és már csak önérzetből, de oda-odaszólunk a bajszunk alatt azoknak, akik 30-al totyognak előttünk főúton, vagy párhuzamos parkoláskor percekig feltartják a forgalmat.
A világ amúgy is percről-percre türelmetlenebb, és ma már minden másodpercnyi késlekedésért szitkozódva ordibálunk.
De legalább abban a tudatban élhettünk, hogy mi, férfiak jobban vezetünk, mint a nők. Hogy nem fordulhat elő olyan pillanat, amikor szégyenkeznünk és magyarázkodnunk kéne; hogy bármikor is ülünk be az autóba, tudjuk, hogy mi aztán meg fogjuk mutatni.

Kormányra rádőlő idősebb hölgyek és karcolva parkoló fiatalabbak mind minket néznek
irigységgel az arcukon, mert mi, férfiak vagyunk az ászok.

Nos, a Car Rentals UK illetékesei már ezt az illúziót is elvették tőlünk: sokunk számára
szentségtörőnek számító felmérésük szerint ugyanis a nők statisztikailag jobbak a kormány mögött, mint a férfiak. Például sokkal kevesebb balesetbe keverednek.
No persze ez nem jelenti azt, hogy ez alapján dől el, ki teljesít jobban egy autó
legfontosabb ülésében, sőt…
Mi, férfiak másodpercek alatt feltaláljuk magunkat, és tucatnyi videót hozunk elő a
videómegosztó portálokról, ahol mulatságos felvételek örökítik meg néhány hölgy nem éppen tökéletes vezetési stílusát.

Persze elfogadjuk azt is, hogy a lányok eleve hátrányból indulnak, hiszen a galád apukák
attól a másodperctől kezdve kritizálják a női sofőröket, ahogy megszülettek, és mire eljutnak sokan a jogosítványszerzés pillanatához, a kép olya erős és eleven, hogy le sem lehet vakarni.
Nők…

A Car Rentals UK felmérésben mindenesetre 700 fő vett részt, és a végeredmény kimutatta, hogy a férfiak 57 százalékának volt már egy vagy több balesete, miközben a nőknél ugyanez az arány mindössze 44 százalék.
A legnagyobb különbség 65 éves kor felett van, itt már a férfiak 60 százaléka, a nőknek pedig a harminc százaléka volt baleset okozója, résztvevője.

Eltekintve attól, hogy ez a felmérés is egyike a sok értelmetlen humbugnak, ami tízszer ennyi fő bevonásával sem jelenthetne alapot semmilyen következtetésnek, egy valamit le kell szögezni. Mi, férfiak sem hisszük legbelül, hogy a vezetési képesség függ attól, hogy melyik nemhez tartozol, bár vannak olyan tanulmányok, amik kimutatták, hogy bizonyos dolgokban a férfiak, bizonyos dolgokban a nők jobbak.
Periféria, mozgó tárgyak azonosítása – férfi; színek megkülönböztetése – nő.
Azonban be kell látnunk, hogy egy híres mondat átirata a vezetésre is érvényes: jól csak az vezet, aki a szívével (is) lát.

Lehetsz férfi, lehetsz nő, lehetsz fiatal vagy idős, nem feltétlenül ezek számítanak. Az
ember persze ilyenkor könnyű szívvel moralizálna; ne tegyük.
Tartozzunk bármelyik csoporthoz is, legyünk mindig emberek. Emberségesek.
(Na, tessék, mégis moralizáltunk…)