Napjaink férfiját, felgyorsult, teljesítményorientált világunkban, nem nagyon érdekli, milyen órát hord.
Egyszerű használati tárgynak vagy divatos kiegészítőnek tartja, esetleg egy kicsit felvághat vele. Nem lát bele szerkezet bonyolultságába, nem érdekli a benne rejlő mérhetetlen zsenialitás és tapasztalat, amely évszázadok alatt csiszolódott mesterek generációinak keze alatt. Előző cikkünkben bemutatott, Patek Philippe által fémjelzett alkotást magasztaltuk és bár eleganciában, stílusban párját ritkítja, mégsem a legtöbb komplikációt tartalmazó mestermű. Ezt a címet a Franck Muller által készített Aeternitas Mega 4 tudhatja magáénak.

Genezis

A kezdetektől a mérnökök és óramesterek elsődleges célja a Aeternitas Mega projekt kapcsán, egy már-már végletekbe menően komplex óra volt. Ezzel a küldetésükkel nem csak a világot akarták lenyűgözni, hanem saját határaikat is túlszárnyalni. Az elképzelés második része, hogy a lehető legtöbb előkelő komplikációt (35) beleültetni egyetlen tokba, amelyek egymásra hangolva, szimbiózisban és a lehető legnagyobb pontossággal működnek. Nos, jelentem a küldetés sikeres volt!

Összhang kívül és belül

A Franck Muller, kutatás és fejlesztési csoportja nagy hangsúly fektetett az óratok alakjára. Olyan formájú házat kellett találniuk, amelybe beágyazódhatnak az elképzelések tucatjai, a későbbiekben nem akadályozza a kivitelezést és mind küllemében mind funkciójában megfelel az eredeti tervnek, azaz egy órának. Ebben a tekintetben a kör alak nem volt használható. Ez után következett az óralap megalkotása, amely bizonyítottan az egyik legtrükkösebb feladata volt a részlegnek. Gondoljuk csak el: a kijelzőn egyidejűleg kell helyet biztosítani majdnem az összes komplikációnak amellett, hogy az jól áttekinthető és olvasható maradjon. A különböző mechanizmusok megtervezésekor, ahogy a vázlatokon is, a valóságban is meg kellett teremteni a szerkezet és az óralap tökéletes kompatibilitását.

franck_muller_-_aeternitas_mega_tourbillon_-_8888_gsw_t_ccr_qps

A szerkezet lelke

Belül egy Cintrée Curex, önműködő mikro-rotor található. Az órán ez a 6-osnál helyezkedik el és ha megfordítjuk, a kristályüvegen keresztül vehetjük szemügyre. Található még benne egy Breguet rugózat, amelyet a gyártó le is védetett. A kerekek árnyékában megbújik még két lengő: az első garantálja a szerkezet hajtását akár 3 napon keresztül is! A második pedig, az óralapot mozgatja. A szerkezet szívének ezt a 3 alkatrészt nevezhetjük, mivel ezek működtetik az óra további 1480 alkotóelemét! Ez a szám sugallja számunkra, hogy nem mindennapi műalkotással van dolgunk.

A számok tükrében

Mint már sejtitek, egy valódi világbajnokkal van dolgunk, hiszen komplikációk terén 2009 novembere óta az Aeternitas Mega 4 egyeduralkodónak számít. Tervezése-kivitelezése több mint 5 évet vett igénybe.
A 35 komplikáció közül 25 a számlapon is olvasható. A legalapvetőbbek a teljesség igénye nélkül: 1000 éves naptár, napkijelzés, hónapkijelzés, retrográd dátumkijelzés, szekuláris naptár, szökőév kijelzés, asztronómiai hónap és még sorolhatnánk.
A csúcsok csúcsának számító, legtöbb komplikáció címének pénzben kifejezett értéke is csúcs. Az első Aeternitas Mega 4 Grande Sonnerie Westminster Carillon 2,27 millió dollárért kelt el. Tulajdonosa, Michael J. Gould úr, majdnem egy évig lehetett egyetlen tulajdonosa ennek a modellnek, amikor is tavaly ősszel, kalapács alá került a második példány.

franck-muller-aeternitas-mega-4-calibre

Vélemény, hozzászólás?