A netes ismerkedés sötét oldala

Néhány év alatt elképesztően nagy üzletté vált a virtuális ismerkedés, és világszerte kb. 91 millióan használják a helyalapú társkeresőket, ám a nagy számok törvénye alapján a kockázatos helyzetek is megsokszorozódnak.

20160320intim-matchekbol-taplalkoznak-a-szexualis

Az online matchelés kiváló táptalaja a szexuális bűnözésnek, az elkövetők csak az alkalmat lesik, hogy lecsaphassanak a gyanútlan célszemélyre. 

Ez a szomorú valóság, ami fenyegeti a szájbertérben keresgélők testi-lelki épségét, ha nem fordítanak kellő figyelmet a rájuk leselkedő veszélyekre. A legújabb bűnügyi statisztikák azt mutatják, hogy az internetragadozók minden évben több mint 16 ezer emberrablást, 100 gyilkosságot és több ezer nemi erőszakot követnek el Amerikában. És ha már itt tartunk, egy újabb ijesztő adat: az ismert szexuális bűnelkövetők 10 százaléka egyfajta vadászterületként használja az online társkereső szolgáltatásokat.

A téma szakértői szerint a legnagyobb veszélyt a minimális kommunikáció és a háttérellenőrzések hiánya jelenti. 

Jó példa erre Mónika esete, aki a Tinderen akadt össze Ádámmal. Nem sokkal később a férfi lakásán találkoztak, ahol már elő voltak készítve a szado-mazó játékszerek. A 35 éves nő szerencsére el tudott menekülni, de a történet másképpen, akár tragikusan is végződhetett volna. És te is lehettél volna az ő helyében. Amikor a virtuális platformon megosztod valakivel az életed apró részleteit, a személyes adataidat, és intim fotókat küldözgetsz magadról, soha nem tudhatod, ki van a másik oldalon, és mik a valódi szándékai.

20160320intim-matchekbol-taplalkoznak-a-szexualis1

Ki akar orosz rulettet játszani?

A Crime Watch Daily egyik vizsgálata megállapította, hogy sok nő gyakorlatilag”romantikus orosz rulettet” játszik, amikor letölti a különféle randiapplikációkat. Chris Powers párkapcsolati szakértő a hírmagazin felkérésére beleegyezett abba, hogy titokban tesztelje, mennyi idő után hajlandók találkozni a nők a partnerjelölttel. A beépített randiguru 100 nővel ismerkedett meg a Tinderen, akiknek megadta a telefonszámát és a szállodája címét, és ketten azonnal beleegyeztek a randevúba. Az önmagát valódi társkeresőnek álcázó férfi szándékát nem kérdőjelezték meg a nők, pedig az illető lehetett volna baltás gyilkos, vagy akár sorozatos erőszaktevő is.

Ez egyértelműen egy olyan helyzet, amire a szexuális ragadozók építeni tudnak. 

Amikor a teszt végén az egyik alanytól megkérdezték, nem voltak-e fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy igent mondjon egy ismeretlen férfi invitálására, ezt felelte: “Nem tudom. Ideges voltam.” Úgy látszik, a nő mégsem volt elég ideges ahhoz, hogy felmérje a virtuális ismerkedésből adódó veszélyeket.

20160320intim-matchekbol-taplalkoznak-a-szexualis2

Félelmetes ragadozók a tengerben

Szinte minden nagyobb társkereső portál arra ösztönzi az új felhasználókat, hogy ismerjék meg az alapvető szabályokat, mielőtt belépnek a virtuális világba. Ezek a tippek egyszerűek, egyértelműek, és azok számára is hasznosak lehetnek, akik gyakorlott ismerkedőknek számítanak. Ha te is online keresgélsz,

az egyik első figyelmeztető jel, ami szexuális bűnözőre utalhat, ha az illető sürgeti a kommunikációs csatorna váltását, 

és inkább Viberen, Skype-on, Messengeren vagy e-mailben folytatná a csetelést. Ez a beteg elméjű, erőszakra is képes embereknek lehetőséget teremt arra, hogy kikerüljék a szolgáltatói vonalat, ahol bizonyos típusú bejegyzések vagy a felhasználók megtévesztése a rendszerből való kitiltással járhat.

Gyanúra adhat okot az is, ha

levelezőpartnered váratlanul törli magát, majd néhány nappal később más néven bukkan fel újra. 

20160320intim-matchekbol-taplalkoznak-a-szexualis3

Túlzott érdeklődés, bizalmaskodó hangnem és szexuális célú utalások esetében is szólaljon meg a vészcsengő! Ha valami furcsaságot fedezel fel az illető viselkedésében, például nem árul el magáról bizonyos alapinformációkat, vagy a kérdéseidre ködösítő válaszokat ad, ebben az esetben le kell zárnod a vele való ismerkedést! Ezek a férfiak kellően tapasztalt és ravasz manipulátorok, akik célirányosan a szándékuk megvalósítására koncentrálnak, éppen ezért olyan veszélyesek.

A statisztika nem hazudik

A True volt az egyik első olyan online randioldal, amelyik különböző szempontok alapján monitorozta az új felhasználókat, és később a három nagy társkereső szolgáltató (Match.com, eHarmony, Sparks Networks) is megállapodott az adatellenőrzés szabályaiban. Ezek a törekvések azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha a nők is megtanulják kiszűrni, kik azok az emberek, akikkel az ismerkedés útjára lehet lépni.

A brit National Crime Agency adatai szerint a virtuális ismerkedéshez köthetően az elmúlt öt év alatt jelentősen megnőtt a szexuális erőszakkal kapcsolatos feljelentések száma. És folytatódik a vészjósló statisztika: a Press Association ügynökség vizsgálatából kiderült, hogy 2013 és 2015 között a hétszeresére nőtt azon szexuális bűncselekmények száma, amelyeknél a kapcsolatot a Tinderen és a Grindren vették fel. Ami csak egy kis százaléka az összes szexuális bűnelkövetőnek, mert a legtöbbjüket soha nem kapják el, soha nem ítélik el, így nem rögzítik őket a nyilvántartásokban.

Néhány hete életfogytiglant kapott a brit Jason Lawrance, aki öt nőt erőszakolt meg, másik kettőt pedig megtámadott. A többgyerekes apa a Match.com-on keresztül számtalan emberrel lépett kapcsolatba, mielőtt sikerült megszerveznie az áldozatokkal való találkozást. A bíró megjegyzése szerint az 50 éves férfi alattomos, manipulatív, így különösen veszélyes a nőkre nézve, és mivel a megbánásnak semmi jelét nem mutatta, teljes mértékben indokolt a büntetése.

20160320inrim-matchekbol-taplalkoznak-a-szexualis

A társkereső oldalt birtokló cég az aggodalmát fejezte ki az áldozatokkal kapcsolatban, és egy közleményt adott ki, amelyben megerősítette, hogy stratégiájukban elsődleges szempont a felhasználók és adataik biztonsága.

Győri Szilvia, a Life.hu szexuálpszichológusa szerint az internetes ismerkedés jóval több veszélyt rejt, mint gondolnánk. “Egy kis romantika vagy szeretet illúziójáért, vagy akár a szingli státusztól való szabadulás érdekében sokan képesek a józan eszüket meghazudtolva azonnal és felelőtlenül dönteni. Az emberek annyira szomjazzák a figyelmet és a szeretetet, emellett pedig görcsösen akarják követni a párkapcsolatra vonatkozó álmaikat, hogy alapvető értékrendjüktől merőben eltérő dolgokat tesznek” – véli a szakértő, aki sok fiataltól hallja, hogy ők igazán nem akarnak szexszel indítani egy kapcsolatot, de ha a második randin nem történik semmi, az azt jelenti az ő értelmezésükben, hogy a kapcsolat elbukott. Aztán sokszor kiderül, hogy egyikük sem akart túl korán szexet, mégis megtörtént, vagy legalábbis próbálkoztak vele.

“Nem szabad megfeledkezni róla, hogy az internet személytelen, könnyen kiadhatunk magunkról bizalmas információkat, és olyan tulajdonságokkal ruházunk fel valakit kevéske információ alapján, ami vagy létezik, vagy nem. Sajnos egy felturbózott adatlap és egy jó kép erre tökéletes csali. Luxuscikkek, gazdagságot sugalló foglalkozás, elit környék, drága ruha, nőknél különösen hatásos lehet egy márkás öltöny például, de van olyan társkereső oldal, ahol a fizetést is konkrétan meg lehet jelölni, ami sokaknak igazán szemfényvesztő lehet. 

Ha internetes társkeresőn ismerkedsz, ne hagyd, hogy elússz az érzelmekkel együtt! 

Nem kell bizalmatlannak lenni, de az éberség ebben a helyzetben kiemelkedően fontos, különben könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetsz” – tanácsolja Győri Szilvia.

(forrás: life)