Ha az elektromos járművekre gondolunk, akkor valószínűleg a Tesla Model S vagy a Chevy Volt juthat elsőre az eszünkbe. Pont ezen a berögződésen szeretne változtatni a Boosted Boards, a világ legkönnyebb járművével, ami egy gördeszka.

A Boosted Boards tavaly ősszel sikeresen került ki a rengeteg Kickstarter találmány közül, több mint 467.000 dollárt összegyűjtve, így továbbfejleszthetik egy sokkal könnyebb (5.5 kilogramm) formába az elektromos longboardot. A motoros deszka 2000 wattal (avagy 2.6 lóerővel) van megpakolva és egy feltöltéssel hat mérföldre (9.6 kilométere) képes eljutni.

“A könnyedsége miatt nagyon könnyen hordozható, a súlya miatt meg sokkal kisebb a súrlódás, amikor használod”. A Boosted Boards társalapítója, Sanjay Dastoor a Mashable-nek adott interjújában a következőket mondta: “Nem kell parkolnod vele, nem kell lezárnod, nem akadsz el a dugókban – továbbá az autóddal és a kerékpároddal is kombinálhatod, a méretéből adódó előnyök miatt.

A felszerelt motor olyan sok nyomatékot ad, Dastoor állítása szerint, hogy a San Fransisco-ban található Russian Hill-re legfeljebb 9km/h sebességgel lehet felfelé haladni. A készüléket egy távirányítóval lehet irányítani, amin helyet kapott egy gáz, fék irányító és egy akkumulátor mérő is.

“Mint egy igazi kezdő gördeszkás, mehettem  a prototípussal egy kört a Stanford egyetem parkjában. Ez a ámokfutás sajnos csak pár másodpercig tartott, amikor is sikerült az első szembe jövő objektumon kecsesen átzuhanni. A fejlettebb prototípus (amelyet biztonságosabb keretekben mutattak meg, távol az ügyetlenségemtől) nagyon karcsú és könnyű: azt hiszem ez eléggé szép kontrasztot nyújt a 12 kilós ZBoard nevezetű versenytársával szemben.”

 

Az itt látható gördeszka a ZBoard.

Dastoor állítása szerint, azok akik a Kickstarter-en keresztül támogatták a deszka létrejöttét, hamarosan kezükbe vehetik az elsőként kiszállított Boosted Boards-okat. Bár a Kickstarter kampány véget ért, a gördeszkák már előrendelhetőek 1.299 dollárért az érdeklődök. Igaz, drágább mint egy átlagos gördeszka, Dastorr mégis azt mondja, hogy ” összehasonlítva az elektromos kerékpárokkal vagy a rollerekkel, ez még így is tényleg megfizethető”. Az ár egyébként a deszkában rejlő technológiát tükrözi.

A technológia hátterét tekintve, a Boosted Boards csapatának az ötleteit több ízben is elismerték.

8CFE185C-0359-462C-B498-568C51518B8E-700x393

“A Boosted Board, összehasonlítva egy hagyományos gépjárművel, minden megtett kilométer után  20-szor kevesebb energiát fogyaszt,” – mondta Dastoor. Ami azt jelenti, hogy a gyors feltöltés mellet még környezetbarát is, mivel a közlekedés szempontjából csökkenti az energia felhasználást. Természetesen a sima gördeszka még jobban környezetbarát, igen, de azzal viszont meg önerő nélkül nem jutunk sehova se. Kivéve a leejtőket, igen, de nincs mindenhol lejtmenet és ahol egyszer lejössz oda valószínűleg egyszer vissza is akarsz menni, amihez vagy a lábad kell vagy a Boosted Board.

Dastoor elmondta, hogy az autókat nem helyettesíteni akarja, hanem megkérdőjelezni az emberek  fenntartható közlekedésről kialakított képüket. “Tényleg szükséges egy 2-3 ezer darab műanyagból és fémből összerakott járművel kiruccanni a környékre egy kis piknikre, amikor ez csak pár kilométerre van?”

BoostedBoards-Remote1-700x393

Boosted Boards szerint azok az emberek, akik például vonattal utaznak, az utolsó szakaszt ezzel a deszkával is megtehetnék az irodájukba vagy haza.

“Az elektromos járművek egyenlőek az elektromos autókkal, motorokkal vagy egyebekkel, amelyek gázüzeműek voltak egykoron, ámbár ha egy kicsit másképp tekintesz a járművekre, akkor lehet igazán érdekes dolgokat létrehozni, amire az emberek tipikus reagálása a “Ó, én nem is gondoltam, hogy ez lehetséges”, – mondta Dastoor.

A Boosted Boards hajtóművének a “pehely” súlyával, amely még a két kilót se éri el, Dastoor arra mutat rá, hogy ebben a technológiában hatalmas lehetőségek rejlenek: “Ez nem csak egy gördeszka, hanem egyfajta előre lépés. És úgy gondolom, hogy egy csomó más egyéb érdekes dolog van, amit megtudnánk építeni, így felfedezve és kielégítve a kíváncsiságunkat.

Végül itt egy kép Jim Carrey-ről, aki egy Boosted Boards fedélzetén egyensúlyozik. A képet Tony Hawk készítette. Blah, marketing.

skateboard

Vélemény, hozzászólás?