20. Andrej Verevszkij
Kor: 38
Foglalkozás: Alapító – Elnök, Kernel (mezőgazdaság)
Becsült vagyon: $1 Milliárd

Andrej Verevszkij

 

Andrej Verevszkij, ukrán vállalkozó, akik a sokak által filléres üzletnek tartott, mezőgazdaságból szedte össze szerény vagyonát. BA diplomáját a limai (Peru), National Agrarian University-n szerezte, ami a világ egyik legkiválóbb mezőgazdasági egyetemének tartanak számon a szakmabeliek. 19 éves volt, amikor először elkezdett gabonával kereskedni, majd 1995-ben, 21 évesen alapította meg vállalkozását, aminek profilja az ukrán gabona exportálása volt. Cége gyorsan szárnyalni kezdett és mára a Kernel Holding 2 milliárd dollárt ér, ami több elemző szerint Kelet-Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozása. Csak a 2007-es tőzsdére lépésnek köszönhetően 300 millió dollárt keresett. Persze jó kelet-európai szokáshoz híven, minden jól menő üzlet mögött megbújik a politika is. Andrej 2002-ben kezdte meg parlamenti pályafutását először, mint az Országgyűlés pénzügyi bizottságának tagja, majd 2004-től több parlamenti brigádban is megfordult, de végül 2005-ben a liberális Yulia Tymoshenko csapatának szavazott hűséget. Egy időre. Amikor 2010-ben Tymoshenko alatt elkezdett rezegni a léc (2011-ben 7 év börtönre ítélte az ukrán bíróság hivatali visszaélés vádja miatt, illegális orosz földgáz ügyletek beigazolt gyanújával), Andrej pártot váltott. A 2012-es választásoknál Andrej-t visszaválasztották a parlamentbe, de a legfelsőbb bíróság menesztette, mert az ukrán törvények szerint nem lehet valaki egyszerre parlamenti képviselő és vezetője egy gazdasági szervezetnek. Ukrajna 10. leggazdagabb embere és a világ legfiatalabb mezőgazdaságban utazó milliárdosa.

19. Ryan Kavanaugh
Kor: 38
Foglalkozás: Alapító – Ügyvezetőigazgató, Relativity Media (média)
Becsült vagyon: $1 Milliárd

Ryan Kavanaugh

 

Ryan jó üzletember, ehhez kétség nem fér, de vajon megveregetnénk e a vállát egy olyan embernek, aki lebetonozza az esőerdőket, hogy bevásárlóközpontot vagy parkolót építsen a helyükre? Amit Ryan tett az a film, mint művészeti ágazat megerőszakolása és ezért nem kiközösítést, hanem dollár milliókat kap. A zsidó származású amerikai középosztály sarjaként a kaliforniai egyetemen kezdte meg felsőfokú tanulmányait, de eléggé hidegen hagyta a felnőtté válás és nagy ívről letojta az iskolát. Inkább rock bandában játszott és igyekezett minél inkább a szülei agyára menni. Majd az apja ajánlatot tett, hogy elnézi a lecsúszását, ha levágja a vállig érő haját és elvégez egy nyári brókersulit. Ez bevált. Nyár végére Dean Witter Reynolds-nál (amerikai brókercég, ’97-ben olvadt bele a Morgen Stanley-be) kapott teljes idős állást. 21 évesen már a saját fedezeti alapját igazgatta, amihez apjától kért kölcsönt $50,000 (~11,5 MFt). Jó érzéke volt a piaci viszonyok felméréséhez, például azon kevesek közé tartozott, akik előre látták a híres “dot-kom” tőzsdebuborék kipukkadását. Jól ment a szekér, de Osama keresztül húzta a számításait és a 9/11-es támadást követő tőzsdekáoszban vállalata becsődölt, a beruházók pedig perbe fogták. Amilyen gyorsan jött, gyorsan el is ment minden. Bánatában viszont nem az italhoz, hanem a fizikához nyúlt. Majd megalkotott egy törvényszerűséget, mondhatni egyenletet, ami azt példázza, hogy mikor lesz nyereséges egy film, mint befektetés. A Wall Streeti unortodox befektetők zabálták az ötletet és Ryan, immáron a Relativity Media vezetésével ismét elindult a siker felé vezető ösvényen. 2008-ra ő lett a legsikeresebb producer Hollywoodban. Több mint 200 filmet finanszírozott meg, amikből 17 milliárd dollár bevétellel számolhatott. Jelenleg a kínai piacot ostromolja, de a helyi törvények – főleg a cenzúra – komoly kihívást jelentenek.

18. Charles Payson Coleman III.
Kor: 37
Foglalkozás: Alapító, Ügyvezető igazgató, Tiger Global (befektetés)
Becsült vagyon: $1,4 Milliárd

Charles Payson Coleman III.

 

New York utolsó holland kormányzójának, Peter Stuyvesant leszármazottjaként (New York eredetileg New Amsterdam volt, amit hollandok alapítottak 1624-ben, majd 1664-ben került angol fennhatóság alá), meglehetősen fényűző környezetben vészelte át ifjúságát. New York legtehetősebb negyedében nőtt fel a Long Island-en található Glen Head-ben. Apja partner egy üzleti jogi irodában, anyjának saját belsőépítészeti vállalkozása van, szóval a rajtolás sikere nem is volt annyira bizonytalan. A tanulmányait sorra privát elit iskolákban végezte el, egy szinte már betegesen elzárkózott, különálló VIP világban. Miután lediplomázott elemzőként kezdett el dolgozni egy legendás befektető vállalatnál a Tiger Management-nél, persze nem véletlenül. A munkaadó Julian Robertson fia, gyerekkori cimborája Coleman-nek. Robertson 2000-ben bezárta a céget, majd az akkori 25 éves Coleman-nek adott 25 millió dollárt (~5,75 Mrd Ft), nem is egészen tiszta, hogy milyen apropóból, de zsebpénz gyanánt Chase elfogadta. Coleman saját befektetési alapot csinált ebből a pénzből, amit kreatívan Tiger Global-nak nevezett el. De hogy a cég biztosan jól menjen, további 6 milliárd dollárnyi bizalmat szavaztak meg neki a rokonok és a régi haverok. A Tiger Global olyan nyereséges üzletek mögött áll, mint az Apple vagy a Facebook és 2011-ben rekord összegű 45%-os növekedéssel számolhatott a cég. Chase az amerikai poszt-arisztokrácia sarja jelenleg az egyik leggazdagabb new yorki lakos.

17. Nicholas “The Mad Billionaire” Woodman
Kor: 37
Foglalkozás: Alapító – Ügyvezető igazgató, GoPro (tech)
Becsült vagyon: $1,3 Milliárd

woodman

 

Nick egy olyan ötletből csináld dollár milliókat, ami szerintem már minden tinédzser fején átment, vagy kétszer élete során, ez pedig egy kis kamera, amit fellehet tenni mindenhova, hogy így örökítsük meg az extrémebb pillanatainkat. Miután Nick megcsinálta a BA diplomáját vizuális effektekből, Kaliforniában egy marketing céget alapított, ami nem ment valami jól és gyorsan csődbe is ment. 26 évesen úgy határozott, hogy inkább a szörfölésnek szenteli az életét és körbe utazza a Földet. Az ausztrál és indonéz partokon vette észre, hogy az amatőr srácoknak milyen nagy nehézséget okoz rögzíteni az extrémkedéseiket. Nem lehetett jó minőségű felvételt készíteni, ami közelről veszi fel a történéseket, mind ezt elérhető áron. És kész az ötlet. Az üzlethez pénzre volt szüksége, ezért barátnőjével Bali-n vásárolt kagyló nyakláncokat $1,9-ért (~430 Huf), amiket a kocsijukból árultak a kaliforniai partokon $60-ért (~14000 Huf). A fennmaradó részt Nick anyja bocsájtotta rendelkezésükre, $35,000-t. A prototípust ő maga rakta össze a hálószobájában, anyukája segítségével. Barátai állítása szerint naponta 18 órát dolgozott a szerkezeten, csak evett, aludt és szerelt. Az első 35 mm-es, vízálló típus 2004-ben látott napvilágot a piacon, amiből egy japán cég rendelte meg az első lényeges mennyiséget egy sport rendezvényre. A cég azóta minden évben megduplázza a bevételeit, ezzel a tech iparág egyik legjövedelmezőbb üzlete a harmadik millennium óta.  Az amatőr snowboardosoktól kezdve, Hollywoodon át egészen az Amerikai Hadseregig mindenki használ GoPro kamerákat, ami már nem csak egyszerűen egy eszköz, hanem fogalom is (GoPro már nem csak egy főnév, hanem igeként is használják az amerikai angolban). Nick beceneve az „Őrült Milliárdos”, ami folyamatos kicsapongó életmódja, állandó adrenalin szomja és a különc dolgok iránti szenvedélye miatt ragadt rá. De Nick-et leginkább ezzel lehetne körülírni: egy 37 éves fickó, aki kinéz 27 évesnek, de úgy viselkedik, mint egy 17 éves.

16. Serra Sabanci
Kor: 37
Foglalkozás: Igazgatósági tag, Sabanci Holding (diverzifikált)
Becsült vagyon: $1,3 Milliárd

Serra Sabanci

 

Serra a híres, száz éves múltra visszatekintő Sabanci török kereskedő család sarja és mint a legtöbb gazdag örökösről, az ő elő-, háttéréletéről sem lehet sokat tudni. Bizonyára halál unalomban tengeti a hétköznapjait és exkluzívabbnál exkluzívabb (napi nyelvtörő) bulikba járkál. A Sabanci család cégei egész Törökországra kiterjednek, és szinte mindennel foglalkoznak, ami profitot hozhat. Törökország 22. leggazdagabb embere.

15. Jack Dorsey
Kor: 36
Foglalkozás: Alapító, Twitter. Alapító – Ügyvezető, Square.
Becsült vagyon: $1,1 Milliárd

Jack Dorsey

 

Jack egy hívő katolikus család fiaként nőtt fel Missouri-ban. Már egészen fiatal korában elkezdték érdekelni a web alapú szolgáltatások, majd 15 évesen előállt egy olyan logisztikai alkalmazással, amit sok taxi társaság a mai napig használ. A Missouri University Science and Technology-n kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd átment inkább a New York Egyetemre. A számtech zsenik tradícióját követve, Jack kiesett az egyetemről még mielőtt készhez kapta volna diplomáját. 2000-ben saját vállalkozást nyitott Kaliforniában, aminek profilja egy a saját ötlete alapján készült, webes jelentés készítő alkalmazás. Jack folyton tele volt ötletekkel, amiknek többségét sajnos nem tudta megvalósítani, végül előállt tervvel, ami egy olyan weboldal, ahol a széles elérhetőséget és az instant üzenetváltást keresztezte. Az ötletét prezentálta egy szilikon völgyi cégnél, az Odeo-nál, akiknek tetszett a dolog és az Odeo ügyvezetőivel együtt, Jack új vállalkozást indított, ami Twitter néven vált híressé. A Twitter lényege annyi, hogy a felhasználók egy rövid, 140 karakteres szövegeket oszthatnak meg a saját állapotukról. 2006 Március 21.-én jött fel az első „tweet”, amit Jack fogalmazott meg: „Just setting up my twttr”. Mint a Twitter ügyvezető igazgatója kénytelen volt megválni piercingjeitől és a bal alkarján látható tetoválást is igyekszik most már eltakarni. Ám a kezdeti időszakban küszködtek néhány problémával, ami a népszerűsítést illeti. Az eredetileg: “a mindenki által küldhető és fogadható rövid, őszinte megnyilatkozások a bizonyítékai létünknek az univerzumban”, avagy röviden mikroblogging duma nem jött át sokaknál. A stand up humoristák célpontját képző Twitter, végül pont nekik köszönhetően jutott el a szélesebb közönség elé (a negatív reklám is reklám ugyebár), majd miután a celebek elkezdték használni a lavina megállíthatatlanná vált. A nemzetközi sikert a 2009-es iráni választások hozták meg, amikor a feltételezett választási csalás miatt kitört zavargások során az iráni kormány blokkolta a telefonos kommunikációt. Ezt megkerülve az iráni fiatalok ellepték a twittert, hogy tudassák a világgal a haragjukat. Jelenleg a Twitternek 105 millió felhasználója van. Jack Dorsey viszont folytatja pioneer munkáját és egy újabb cégbe kezdett bele, ami egy pénzügyi, okostelefonos alkalmazás, ahol bank- és hitelkártya tranzakciókat lehet lebonyolítani iOS és Android telefonokon. A Square nevű cég és alkalmazás 2010 óta van a piacon és a becslések szerint piaci értéke máris 3,2 Milliárd dollár.

14. Alejandro Santo Domingo Davila
Kor: 36
Foglalkozás: Igazgatósági elnök, Grupo Empresarial Bavaria S.A. (befektetés). Ügyvezető igazgató, Quadrant Capital Advisor (befektetés). Elnökségi tag, Endeavor (non-profit). Elnökségi tag, Metropolitan Museum of Art. Menedzser, Santo Domingo csoport (diverzifikált)
Becsült vagyon: $11,7 Milliárd

Alejandro Santo Domingo Davila

 

Alejandro az amerikai kontinens egyik legnagyobb családi konglomerátumának örököse: a Santo Domingo csoportnak. Az életéről sokat nem tudunk, de azt igen, hogy a Harvardon tette le a Bachelor diplomáját történelemből. A család a vagyonát sör gyártásból szedte össze, amit Alejandro nagyapja indított útjára és szintén ő csinált újgazdag családi vállalatbirodalmat a Santo Domingo Csoportból. Sajnos részletes információk nem állnak rendelkezésünkre, hogy hogyan sikerült továbbra is ilyen jól irányítania a felsorolt profit orientált és non profit gazdasági egységeket. Az újságírók is inkább csak bulvár szintű történetekkel tudnak róla előállni. Kolumbia 2. leggazdagabb embere és a világ ranglistán a 82. helyen szerepel.

13. Maxim Nogotkov
Kor: 36
Foglalkozás: Elnök, Svyaznoy (nagy kereskedés). Ügyvezető igazgató, Svyaznoy Bank (bank). Ügyvezető igazgató, KIT Finans (bróker)
Becsült vagyon: $1,3 Milliárd

Maxim Nogotkov

 

Maxim apja bizonyára nagyot nézhetett, amikor a 12 éves fia pénzt kért tőle, hogy saját céget csinálhasson. Talán a legtöbben megértik, hogy Maxim apja díjazta fia rátermettségét és terveit, de egy 12 éves kezébe nem ad befektetni való pénzt, akármilyen jók is a meglátásai. Végül egyik osztálytársát tudta rávenni, hogy nyújtson anyagi fedezetet egy szoftvereket árusító céghez, ami a kapitalizmussal ismerkedő Oroszországban nagy jövő elé nézett kétség kívül. Egyetemre is elkezdett járni, de végül abba hagyta, hogy elég időt tudjon szánni a vállalkozásának, végül újra jelentkezett és ’99-ben MBA diplomát szerzett marketing szakon a moszkvai MIHBS egyetemen. 1995-ben alapította első saját vállalkozását a Maximus-t, ami vezeték nélküli mobiltelefonok kereskedésével foglalkozott, 2000-re már nagykereskedésként üzemel, majd 2004-ben nevet változtat Svyaznoy névre. Jelenleg Oroszágország második legnagyobb telefon kereskedője 2400 üzlettel és 5 milliárd dolláros éves forgalommal. 2010-ben saját pénzintézetét is megalapította, amivel nem titkolt célja, hogy Oroszország első számú bankkártya vállalata legyen. Maxim igazi talpra esett üzletember, aki egész életét a vállalkozásának szánta. Amikor megkérdezték, hogyan jutott el a semmiből ilyen messze, azt válaszolta: “Kezd olyan korán, amilyen korán csak lehet! Amikor a legtöbb barátom kocsmákba és diszkókba járt hétvégente, én otthon maradtam és a jövőmet tervezgettem.”