1. Ston városának fala, Horvátország

Lenyűgöző, messziről és a levegőből is jól látható erődítmény veszi körül a középkori városmagot.

asp_620_fal11

 

asp_620_fal12

2. Hadrianus falainak maradványa Angliában

Észak-Angliában található az egyik tengerparttól a másikig húzódó kőfal, melyet a római korban Britannia provincia határára építettek 120 kilométer hosszan. Az UNESCO felvette a világörökségi listára.

asp_620_hadrianswall

3. A Vietnami Veteránok Emlékműve Washingtonban

Azoknak a nevét vésték a falra, akik a vietnami háborúban estek el vagy ott tűntek el. Egy 21 éves építészhallgató tervei alapján készült a V alakú fekete márványtömbbe, amelyen 58 202 amerikai neve áll.

FORT COLLINS, CO - MAY 23:  Dan Kittelman of Brighton, a Vietnam veteran, and his dog Sydney, takes a moment while looking at  the Vietnam Memorial Wall Replica on May 23, 2013 in Fort Collins, Co.  The replica will be on display  in Spring Canyon Community Park in Fort Collins over the Memorial day weekend.   The event and the weekend's event at the park were organized by Veteran's Plaza Northern Colorado  The replica is 80% the size of the original wall and looks identical to the original granite wall honoring lost Vietnam veterans in Washington, DC. It has 72 panels with the 58,263 casualties during the Vietnam War.  It is 360 feet long and at it's tallest 8 feet high.      (Photo by Helen H. Richardson/The Denver Post)

4. A berlini fal

A II. világháború lezárása után Berlin egyik fele és Németország egyik része szovjet ellenőrzés alá került. 1961. augusztus 13-án szögesdrótot húztak a keleti (szocialista) és nyugati városrész közé, majd hamarosan falat emeltek, és a falat katonák őrizték. Sokan próbáltak meg átszökni Nyugat-Berlinbe, sikertelenül. A szocialista államformák összeomlása után 1989. novemberében a németek vésővel és más szerszámokkal estek a falnak és ahol tudták, porig rombolták.

asp_620_fortepan_berlin

 

asp_620_berlinifal2

5. Sacsayhuaman/Saksaywaman, Peru

Ősi civilizáció nyomai láthatók Cusco város közelében. Ez volt valamikor az Inka Birodalom központja. A név jelentése: a nap háza. Az épületegyüttes azért látható csupán romjaiban, mert a spanyol hódítók a köveket elhordták az építkezéseikhez.

asp_620_Sacsayhuaman

6. A Siratófal Jeruzsálemben

Az egykori, hatalmas, bibliai jeruzsálemi templom épségben megmaradt falát nevezik így. A Heródes által újjáépített második templom udvarát határolta. Ma az izraelita vallás gyakorlói a templom lerombolását gyászolják e helyen.

Western Wall

 

asp_620_jeruzsalem2

7. Trója falának maradványai Törökországban

A görög mitológiából, illetve Homérosz Íliászából is ismert ókori város maradványait az 1870-es években kezdték feltárni. Az ásatások során kiderült, hogy 9 város épült egymásra az idők során. Egyes kutatók szerint az egykori trójaiak lakói sztyeppei népek voltak, a magyarok rokonai; az etruszkok ősei…

asp_620_troja

8. A rágógumi-fal Seattle városában

A világ egyik leggusztustalanabb fala, amelynél rengeteg kép készült, amely még esküvői fotózások helyszínévé is vált. Az egyik képen az látható, hogyan takarítják a megrágott rágógumikkal borított falat.

asp_620_ragogumitakaritas

9. Nagy Zimbabwe

Az elnevezés (jelentése: kőházak) épületegyüttest takar, amelyet a 11-15. században a sona nép épített. Érdekessége, hogy a falakat habarcs nélkül emelték. Az izgalmas épületegyüttes az UNESCO világörökségi listáján is szerepel.

asp_620_zimbi

10. Az egri vár fala

A magyar történelem egyik legjelentősebb eseménye az 1552-es ostrom, amikor a várvédők Dobó István kapitány parancsnoksága alatt visszaverték az Oszmán Birodalom túlerőben lévő seregét. A várfal Székely Bertalan Egri nők című festményén is feltűnik, illetve fontos szerepet játszott az Egri csillagok című regényben, és természetesen a regény alapján fogatott filmben.

asp_620_eger1937

 

asp_620_eger1932

11. Babilon városának falai, Irak

Az ókori város romjai a mai Irakban, el-Hilla közelében fekszenek. Az Asszír Birodalom egyik jelentős települése volt, amely a világ ókori csodái közül kettőt is magáénak tudhatott: a kék mázas cserepekkel borított falat és Szemiramisz függőkertjét.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

asp_620_babilon

12. A ciprusi fal

Nem kevésbé szégyenteljes, mint a berlini fal. Ciprus szigetének török és görög felét választja el egymástól, évtizedek óta.

Hasan Huseyn fashion and advertising Photographer in Istambul Turkish Cypriot Refugee in London during the 1974 war he got the education in london after he moved to Istambul . Now he spend a couple of months a year in cyprus where is building up a boutique hotel

13. Filatorigát, Budapest

A street art alkotásoknak helyet adó betonfalon 2014-ben Erőss Zsolt hegymászó emléke előtt tisztelgő képet is láthattok.

asp_620_filatorigat

 

asp_620_filatorigat2

14. A nagy fal Kínában

Az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között Kína északi határán épített erődítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól.

asp_620_nagyfal

 

asp_620_asp_620_2nagyfal1

15. Az izraeli fal

A sokak által bírált ciszjordániai biztonsági fal.

asp_620_irorszag

(forrás: szeretlekmagyarorszag)