Ha arra gondolunk, hogy mely cégek, szervezetek, vagy intézmények foglalkoztathatják a világon a legtöbb embert, akkor sokunknak kínai vagy indiai érdekeltségűek ugranak be a népességszám folytán. Bár nem tévednénk nagyot, hiszen a top 10 munkaadó között több is ebből a két országból származik, az első helyezett még mindig az Egyesült államokban keresendő.

10.) Hon Hai Precision Industry Co. (Ismertebb nevén a Foxconn)

1,2 millió alkalmazott

A tajvani cég elektronikai, számítástechnikai alkatrészek gyártásával és összeszerelésével foglalkozik. Többek között ők szerelik össze az iPhone-okat is, de az Apple mellett együttműködnek olyan cégekkel is, mint  a Sony, a Microsoft vagy az Intel.

2[1]

 

9.) Indiai hadsereg

1,3 millió alkalmazott

Indiát tartják a negyedik legnagyobb katonai hatalomnak a világon, ami hatalmas költségvetéssel, 46 milliárd dollárból gazdálkodik.

3[1]

8.) Indiai vasút

1,4 millió alkalmazott

8. helyen az indiai vasút áll, amely teljes egészében állami tulajdonban van, az egyik legnagyobb a világon. 115 ezer kilométernyi vasút, több mint 7000 állomás és 23 millió utast naponta.

4[1]

7.) State Grid Corporation of China – (Kína nemzeti áramszolgáltató vállalata)

1,5 millió alkalmazott

Kína legnagyobb villamos energia szállítója.

5[1]

6.) China National Petroleum Corporation (Kína nemzeti olajvállalata)

1,6 millió alkalmazott

A China National Petroleum Corporation, az ország legnagyobb olaj- és gáz kitermelésével, értékesítésével foglakozó vállalata.

6[1]

5.) Brit egészségügyi szolgálat

1,7 millió alkalmazott

Az Egyesült Királyság egészségügyi rendszere – Walest, Skóciát és Észak-Írországot is beleértve – 1,7 millió embert foglalkoztat, amivel az ötödik helyen áll a világranglistán.

7[1]

4.) McDonald’s gyorsétteremlánc

1,9 millió alkalmazott

McDonald’s gyorséttermi lánc 1,9 millió alkalmazottjával a negyedik helyet képviseli, bár közülük 400 ezren csak franchise formájában kapcsolódnak az anyacéghez.

8[1]

Walmart

2,1 millió alkalmazott

A Walmart amerikai kiskereskedelmi cég, a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalata, amelynek tulajdonosai Chrisy Walton és Jim Walton a világ 8. és 9. leggazdagabb emberei 2015-ben. A Walmart piaci értékét pár éve 208,4 milliárd dollárra becsülték, amellyel a világ 16. legnagyobb cége.

9[1]

2.) Népi Felszabadító Hadsereg

2,3 millió alkalmazott

Második helyen áll a kínai hadsereg 2,3 milliós létszámmal. A fegyveres erők költségvetésére Kína 126 milliárd dollárt áldoz évente.

10[1]

Amerikai Védelmi Minisztérium

3,2 millió alkalmazott

Az Amerikai Védelmi Minisztérium állománya 3,2 millió fő, amelynek nagy részét nyilván a katonák alkotják, de ebbe a számba beletartozik a a „holdudvar”, CIA, FBI, stb. alkalmazottjai is.

11[1]

Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg barátaiddal is!

 

forrás: erdekes vilag