Előző cikkemben bemutattam nektek Superman történetét röviden, betekintést nyerhettünk érzelmi világába, megtudtuk mi gyengíti, de azt is, milyen mérhetetlen erővel bír. A második részben kicsit még mélyebbre ásunk, picivel még többet próbálok majd adni Kal-El emberien ismerős lelkivilágából. Emellett kitérünk a filmekre, illetve a fő karakterekre, akik Clark Kent-et körül veszik rögös útja során. Az Acélember bekeményít!

superman-2

Amikor még csak gyermekkorában rohangált a Kent farmon, Clark nem is sejtette, hogy egyszer majd vöröslő palástjára ezrek, s milliók segélykérése fog nehezedni. Nem dobbant máshogy a szíve, mikor meglátta a piros lepedőt lobogni a ruhaszárítóra akasztva, vagy mikor egy-egy elszórt S betűvel találkozott a világban. Nem tudta, hogy hőssé válása során, sok néven fogják emlegetni (Fény, Maszat), s azt sem, hogy később ő lesz az a titán, akire mindig is várt egy ilyen gyarlóságtól, s bűntől csöpögő bolygó, mint a Föld. Csupán egy kisgyermek volt a farmon, aki bár gyorsabban futott, mint egy kilőtt pisztolygolyó, nem tudott semmit sem. Ahogyan nőtt, évekkel később rengeteg utalással találkozott, mely régi/valódi otthonára hivatkozott. Kryptoni írással ellátott tárgyakkal, sőt, onnan származó lényekkel sodorta össze őt az élet. Aztán a zsigerekből fakadó kíváncsiságnak még az acél sem tudott ellenállni. Tudni akarta honnan jön, miért, s mi történt ott. Egy pillanatban, mikor teljesen úgy érezte egyedül van, válaszokat követelt. Kiderült, apja Jor-El nem véletlenül a kékbolygóra küldte fiát. Az idősebbik El hosszasan tanulmányozta a Földet, s miután rájött, hogy alkalmas élhetőségi helyszín fiának, e mellett tette le a voksát. A mi szemszögünkből ez egy remek szavazat volt. Ő a kiválasztott. Jor-El fia különleges, a Kryptoniak között is. Neki nem más a sorsa, minthogy egy hihetetlenül intelligens civilizáció utolsó ékköveként, egy rothadó bolygónak utat mutasson, s lobogó köpenyében jobbá tegye azt.

superman-3

Ezt a cselekménysorozatot, és/vagy próbálkozást először 1978-ban láthattuk vásznon, élőszereplős kiadásban, Superman címmel. Ebben a kicsivel több, mint két órás alkotásban minden idők, eddigi legjobb Superman-jét láthattuk, már ami a színészetet illeti. Chritopher Reeve (Nyugodjon békében) remekül öltötte magára a kék-piros szerelést, te ugyanúgy parádésan játszott az SZTK keretes szemüveg mögött is. A film muzsikáját John Williams szerezte, melyről olvashattatok már az „A film harmadik dimenziója” című cikkemben is, melyben ez a zenemű a 15. helyre tudott felkapaszkodni. Az első részben a bolygóját a megsemmisülésbe hajtó katona az ellenfele, Zod tábornok (Terence Stamp). Természetesen mai szemmel nézve ez a film nem egy remekmű. Viszont ki az, aki ezt nosztalgikusérzés nélkül képes végignézni? Lehet nevetni Zod-ék, disco-ból előrángatott szerelésén, illetve a gyenge effekteken is, de akkor is… Valami van ebben a filmben. Ja, Superman! Természetesen a ’70-es évek felé nem sűrűn készültek mély filozófiai alkotások a nagyközönség számára. A Superman sem ez a kategória volt, inkább egy akkoriban igen látványos, és újszerű alkotás. A fókuszban inkább az akció, és a szerelmi szál állt, mintsem a főszereplő élete, érzelemvilága. Őszintén szólva ebből egy filmben sem kaptunk még, s reménykedem, hogy a nyáron debütáló Man of Steel majd szépíti az arányt. Superman-ből eddig 5 film készült, legutolsó a hihetetlen nagy bukásnak „örvendező” Superman Returns címre hallgat, mely jobban teszi, ha tényleg hallgat. Emellett több sorozat is készült, mint például a Lois és Clark, vagy a már sokszor említett Smallville. Számomra utóbbi a legerősebb vizuális megjelenítése az Acélembernek. Abban a sorozatban minden kérdésre választ kapunk, s mindegy, hogy kérdésünk milyen tartalmú. Nem tabu a származás, a benső vívódás, a szerelem, a jövő, s annak savanyú elfogadása, majd az azzal történő teljes eggyé válás sem. Amit talán a legjobban bemutat az az, amire eddig nem kaptunk választ, s talán fel sem tettük a kérdést. Mi történt Luthor, és Kent között?

superman-4

Kettejük kapcsolata igazán jól indult, ugyanis Clark megmentette a milliárdost, miután az autójával folyóba rohant egy hídról. Lex emlékfoszlányai nem hagyják nyugodni, váltig állítja, Clark letépte róla a kocsitetőt, Clark pedig azt mondja, Lex beverte a fejét, s képzelődött. Ekkor még nincs is baj, barátságuk halad, viszont Luthor agyában ott a csíra, s üzletemberként hajtja a kíváncsiság. Rengetegszer segít Clark-on, mikor az bajba kerül, mind anyagilag, mint lelkileg mellette áll. Az ember azt is hihetné, hogy Lex jó ember. Azonban mikor ügyleteit intézi, akkor meglátjuk… Nem minden arany, ami fénylik! A sorozatban például hihetetlenül ikonikus jelenet a következő: Clark és Luthor állnak a pajtában, előttük megy le a Nap (mint jelképe Superman-nek), kapcsolatuk még teljesen jó. A beszélgetés végén Lex átöleli Clark-ot, s ezt mondja: „Ne aggódj Clark, a mi barátságunk legendás lesz.” Ez egyszerűen zseniális utalás, mondat. Aztán ahogyan az a bizonyos csíra növekszik Alexander lelkében, természete s karaktere úgy romlik. Végül teljesen megszállottja lesz Clark-nak, s barátságot félredobva egy életcélja lesz: kideríteni a valóságot. Luthor karaktere a végletekig kidolgozott, felépített, s fejlődése olyan, melyet egy sorozatban sem láthatunk. Tehát alapvetően ugyanaz áll fent, mint Joker és Batman esetében. Joker azért bűnöz, hogy legyen egy Batman-e. Semmit nem érne a Denevérember nélkül. Luthor pedig Clark túlságos elővigyázatossága, s bizalmatlansága miatt lett ilyen. Persze ez elég torz tükre a dolognak, de ez így egy nézőpont. Lex a legokosabb, legkreatívabb antihős az összes közül. Erőssége ez, s kimeríthetetlen anyagi háttere. Remekül kreált karakter, s azt hiszem sokkal nagyobb nemezise Superman-nek, mint Darkseid.

superman-5

Clark tinédzser volt, mikor gimis korában megismerkedett a szerelemmel, s vele Lana Lang-gal. A fiatal hős ezernyi gátlása azonnal életbe lép, kétbalkezes, amolyan Daily Planet-es Clark Kent lesz, holott eme inkognitójáról még csak sejtése sincs. Kettejük útja talán a legromantikusabb szál a sorozattörténelemben. Kristin Kreuk remekül játszik, s természetesen gyönyörű is. Viszonyuk rendkívül instabil, s Clark-nak rengetegszer le kell mondania Lana-ról, hiszen titkát nem adhatja ki. Ekkor jön rá mit jelent igazán az áldozat szó. Addigi élete legsúlyosabb döntése, hogy le kell mondania Lana-ról, s ez által a szerelemről is. Élete addig is áldozatok tömkelegéből állt, de lemondani egy futballmeccsről, nem olyan, mint egy nőről. Később azonban, mikor Lang végleg kiszáll a képből, s helyére egy még nála is nagyobb szerelem érkezik. Gondolom, tudjátok kiről is van szó…


superman-11

Mára egybeforrt Clark Kent, a Daily Planet újságírójának neve Lois Lane-ével. Lois Clark másik végzete, az igaz szerelme, aki mindenben, mindig mellette áll. Kettejük kapcsolata nem így indult. Hatalmas utálatnak örvendezhettek a másik felől, de hosszú útjuk során szerelmük gyümölcse beérett. Lois Lane, a nagyszájú, rámenős újságíró tökéletes ellentéte Clark Kent-nek. Yin & Yang. Clark hatalmas áldozata kettejük szerelme, Lois pedig bátorságáról tett tanúbizonyságot, mikor a titok megismerése után is Kal-El mellett maradt. Kettejük kapcsolata legalább annyira erős, mint Superman.

superman-6

Hamarosan sokak örömére újra színre lép kedvenc hősünk. A Superman Returns után, mely hatalmas bukásnak bizonyult, újra köpenyt öltött valaki, egészen pontosan Henry Cavill, és fizikát meghazudtolva elkápráztat majd minket. Nyáron érkezik a Man of Steel, melyet Zack Snyder és Mr. Nolan fog elénk tenni. Ennél több nem kell garanciának azt hiszem. Sokan kinevetnek, sokan nem értenek, mikor azt mondom: rajongok Superman-ért. Sokan azt mondják, gyerekeknek való, mások szimplán nem értenek. Én viszont büszkén merem mondani, hogy igenis megdobban a szívem, mikor meglátom a karimába bújt S betűt, és igen, izgalomba jövök, mikor sebességétől felreped a beton. Ha egy játékért, vagy könyvért lehet rajongani, engedje meg a világ, hogy egy hősért is lehessen. Egy szimbólumért, egy ikonért, ki kritika a világnak, s ki erőt ad bárkinek, ha szüksége van rá. Superman-ek vagyunk mind, de egyben Clark Kent-ek is. A kérdés az, mikor mered magadra ölteni a vörös köpenyt, hogy annak tudata eltüntesse azt, amitől félsz. És igen, rajongok az Acélemberért. Gyermekkorom ideálja ő, s máig megremeg a kezem, mikor azt látom, hogy valami elsuhan az égen.
Cikkem befejező szavai után köszönöm figyelmeteket, remélem minden Superman rajongónak sikerült pár kellemes percet szereznem, s az eddig talán nem túlságosan érdeklődök is élvezték írásomat. Bízom benne, hogy sok érdekes információt nyertetek általam. És ne feledjétek:

„A fiú felnő az apához, és az apa felnő a fiához. Az életem egyben a tiéd is, s a te életed az enyém. Mindig veled leszek akkor is, ha már nem leszek.”

Jonathan Kent

Vélemény, hozzászólás?