Gyerekkorunkban az egyetlen dolog, ami meggátolt bennünket abban, hogy azt tegyük, amit szeretnénk, a gravitáció volt. Ha ez nem lett volna, simán tudtunk volna esernyővel ejtőernyőzni, vagy akár Michael Jackson ámulatba ejtő mozdulatait is leutánozni. De a titok nyitját csak a popkirály és stábja ismerte – mostanáig!

 

michael-jackson

 

Biztosan te is emlékszel Michael Jackson Smooth Criminal című videóklipjére. Abban a vizuális anyagban vetette be ugyanis Jacko először a 45 fokos bedőlés technikáját, meghazudtolva vele a fizika egyik legalapvetőbb törvényét! És mivel nem érte be annyival, hogy a kliptől a világ álla a padlón hevert, a popkirály forradalmasítani akarta a színpadi fellépések koreográfiáját is, beleépítve az élő koncertekbe ezt a nem mindennapos táncmozdulatot.

Michael Jackson tisztában volt a korlátaival, ám a lehetőségeivel is. Tudta, hogy az élő fellépés alatt képtelenség behuzaloznia a színpadot, így megrendelt egy különleges lábbelit, ami tökéletes segítségére volt a trükközésben. Jacko és két társ-feltalálója közösen fejlesztette ki a rögzítő mechanizmust, amellyel ezek a cipők valósággal megakadtak a padlóban, és lehetővé tették a táncosoknak, hogy teljesen kibillenjenek anélkül, hogy elveszítenék az egyensúlyukat. Amikor kellett, kampók álltak ki a színpadból, amelyek a bokát is fixen tartó cipők sarkán lévő vájatokba csúsztak, és ideiglenesen oda rögzítették a viselőjüket.

A mágikus cipőkért Michael Jackson 1993-ban kapott szabadalmat az Egyesült Államoktól.

A lábbelik tökéletesen működtek mindaddig, míg egy moszkvai koncert alatt az egyik pár sarka feladta a szolgálatot. A sérült pár cipőt egy moszkvai kávézóban őrizték Jacko haláláig. Azt követően árverésre bocsájtották, melynek során 600 ezer dollárért kelt el.