Előző Blues-témájú cikkünkben már olvashattatok a tíz legnagyobb külföldi blueslegendáról, de nem szabad elfelejteni, hogy itthon is szép számban megszülettek a legnagyobbak. Sokatoknak biztosan egyből eszébe jut egy-egy magyar legenda, akik nagy valószínűséggel szerepelni fognak a listában. Nem mondok újat azzal, hogy az USA-ban már az ötvenes években jócskán olyan dolgok történtek, amik hatottak nagyon sok emberre szerte a nagyvilágon, igaz ekkor még nem annyi információ áramlott be, mint napjainkban, de akadt bőven a jóból. A zene volt a legnagyobb erő, ami most sem vesztet presztízséből. Nem is szaporítanánk tovább a szót, lássuk a tíz legnagyobb magyar Blueslegendát.

10. Ferenczi György

ferenczi

 

 

Ferenczi György 1968-ban született Budapesten. Zenei pályafutása 1985-ben kezdődött, amikor még csak country-zenékkel foglalkozott. Csodálatos szájharmonika játékáról híres, de játszik hegedűn és gitáron is. Első zenekara a Kápa együttes volt, ahol csak country-zenéket játszottak, majd Ferenczi kiment külföldre és négy évig a Rodeo zenekar tagja volt. Ez időtájt ismerkedett meg jobban a blueszenével és előszeretettel hallgatta, játszotta az ismert dalokat. 1993-ban A világ legjobb szájharmonika-játékosa címet nyerte el Trossingenben. 2001-ben Emerton-díjat, 2004-ben pedig Artisjus-díjat nyert. Napjainkban aktívan zenél, igaz a bluestól kissé eltávolodott és a népzenék felé vette útját.

9. Berki Tamás

Berki Tamas

 

A mára már leginkább pedagógiával foglalkozó Berki Tamás 1946-ban született Budapesten. 1969-1972 között a Bartók Szakiskola dzsessz-ének tanszakán tanult, ahol Gonda János és Vukán György zongoraművészek tanítványa volt. 1966-ban megalakította Vámos Miklóssal a Gerilla protestong-együttest, amelynek 1971-ig volt a tagja.Az Interbrass dzsesszegyüttes tagja, majd vezetője volt. Gonda János együttesének tagja, a Sámánének című nagylemez énekese és részben szövegírója volt. 1973-1978 között tanársegédként dolgozott a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium dzsessz tanszakán. 1978-1997 között a Magyar Művelődési Intézet munkatársa volt. 1987 óta szólistaként saját zenés gyermekműsorai vannak. 1990-ben az Állami Bábszínházban zeneszerzőként debütált. 1994-1998 között a Duna Televízió könnyűzenei, 1998-2000 között pedig dzsessz-szerkesztője, rendezője volt. 1996 óta a Kőbányai Stúdió tanára, 1999 óta az ének tanszék vezetője. 1997 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán tanít. 2004-ben jelent meg A híd című szerzői CD-je. 2004 óta a Berki Tamás Band vezetője.

8. Török Ádám

torok tamas

 

Török Ádám 1948. január 12-én született Budapesten. Gyerekkorában kezdett el fuvolázni, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessztanszakának előkészítőjét. 1965-ben gimnáziumi évei alatt kezdett el zenélni zenekarban. Pár évvel később, 1968-ban, a Dogs együttes énekes lett, majd ugyan ebben az évben megalapította a progresszív-rock-ot, blues-rockot és jazz-rockot játszó Mini együttest. A Mini-vel 1976-tól rendszeresen felléptek az Ifjúsági Parkban a P. Mobillal, majd az 1980-as évek elejétől megszűnt az együttes. 1987-től 1990-ig Török szólókarrierbe kezdett, s fellépet Amerikában, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1990-ben fellépett a philadelphiai Freedom fesztiválon a svájci Jammin együttessel, majd egy évvel rá megalapította a R.A.B.B. (Rhythm and Blues Branch) nevű zenekart Závodi János gitárossal. 1998. január 31-én jubileumi koncertet adott a Petőfi Csarnokban, ahol 30 éves zenei pályafutását és 50. születésnapját ünnepelte, majd még ugyan ebben az évben újra indult az addig szünetelő Mini együttes, ezúttal Török Ádám és a Mini néven. 1999-ben Pro Urbe Budapest-díjat kapott, majd 2003-ban egy Best Of Mini Jubileumi Koncertet adott az együttesével a Petőfi Csarnokban. 2004-től 2007-ig turnékon és fesztiválokon vettek részt, többek között Tel-Aviv-ban és Erdélyben is, a 2005-ben megjelenő Éjszakai harcos című lemez megjelenése alkalmából pedig szuper-koncertet adott ugyancsak a Petőfi Csarnokban.

7. Takáts Tamás

takats tamas

 

Takáts Tamás neve ismerős lehet sokak számára, hiszen ő énekli a híres “Pocsolyába léptem, sáros lett az új cipőm.” című slágert, de nevéhez fűződik még a “Requiem” című emléksláger, melyet a Karthago együttesével írtak egy rajongójuk emlékére, akit egy Karthago koncerten megtaposott a tomboló közönség. (Véletlen baleset volt. A fiú az incidens után még ki tudott vonulni a koncertről, majd belehalt a sérüléseibe.) Takáts 1957-ben született szintén Budapesten, akárcsak a listában mögötte szereplő zenészek. Első zenekara a Fáraó volt, majd jött a Teneaggers és a Forma 1. Ez utóbbival tette le 1977-ben az Oszk és ORI vizsgát, ettől kezdve hivatásos zenészként élt. Már ebben az időben is koncertezett alkalmi zenekarokkal, amelyekben fellépett Dresh Mihály, Vasvári Pál, és Gárdonyi László, rock és blueszenészek oldalán is. 1979-től 1985-ig a Karthago frontembere volt, amivel országos ismertséget szerzett. Ezután a Senator következett, majd évekig az East együttes énekeseként működött. Számos alkalmi, tematikus (például kábítószer ellenes) lemezen és koncerten közreműködött, emlékkoncerteken vett részt. 2002-től tagja volt a John Lennon Emlékzenekarnak. Megrögzött ellenzője a gépzenének és 2003-tól hívő keresztény, és a HIT Gyülekezet tagja.

6. Radics Béla

Layout 1

 

A híres magyar rock és bluesgitáros 1946-ban született szintén Budapesten az angyalföldi munkáskerületben, Tripoliszban. Első gitárját tizenhárom évesen kapta, három évvel később pedig gyári zenekar gitárosa lett. 1964 őszén az Atlantis együttes tagja lett, ahonnan 1965. március 21-én kivált Pintér István dobossal és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart. A zenekar 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantis-ba. 1967-ben az Atlantis tagsága Neményi Béla énekes nélkül kívánta folytatni, de Neményi peres úton megtartotta az Atlantis nevet, így Pannónia néven folytatták. Radics Béla elsőként játszott Jimi Hendrix és Cream számokat, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen beszélgetett az irodalomról. Amikor a várt országos áttörés elmaradt, pontosabban szembesült azzal, hogy a hanglemezkiadónál, a televíziónál és a rádiónál csak merev elutasításra számíthat, az alkoholhoz fordult, és végső soron ez vezetett halálához. Radics Béla 1982-ben hunyt el, 36 évesen.

5. Tátrai Tibor

tatrai tibor

 

Tátrai Tibor 1952-ben született, és ki nem találjátok, de ő is Budapesten, ezen belül pedig Angyalföldön. . Először iskolai zenekarokban kezdett el zenélni, s közben sokat gyakorolt. 1969-ben a Sakk-Matt együttes road-ja volt, amiben Radics Béla gitározott. A Kárpátia volt Tátrai első profi zenekara. Saját nóták helyett külföldi számokat szólaltattak meg, a repertoár igen széles volt, a The Shadowstól a Creamen és a Hendrixen át egészen a Black Sabbath-ig terjedt. A következő évben Tátrai tagja lett a Tűzkerék együttesnek. Tibusz, ahogyan becézik Tátrait, rengeteg zenekarban gitározott már, köztük a Hobo Blues Bandben, a Generálban, a Skorpióban, vagy az Eddában. Zseniális gitárjátéka hamar elterjedt és rengeteg együttes akarta Tibuszt, de ő az “itt is vagyok, meg ott is” alapú játékot játszotta, ami rengeteg elismerést hozott neki. Napjainkban is aktívan zenél. A Tátrai Banddel, amit természetesen ő alapított, 12 év alatt 14 sikeres lemezt dobtak piacra.

4. Póka Egon

poka egon

 

Póka Egon Benedek 1953-ban született (Budapest). 1978-tól 1993-ig a Hobo Blues Band tagja volt. Szerepelt az 1981-es Szomjas György által rendezett Kopaszkutyában, amely a magyar blues egyik alapköve, akárcsak a Póka, Hobo és Deák Bill. Póka Egon 1997-től 2009-ig a P. Mobil tagja volt, jelenleg a Póka Egon Experience vezetője. A budapesti Kőbányai Zenei Stúdió művészeti szakképző iskola alapítója, igazgatója. 2003-ban elnyerte a kőbánya Díszpolgára díjat, 2008-ban a Blues Patika Életműdíjat, 2012-ben pedig a A Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje polgári tagozat díjat.

3. Horváth Charlie

horvath charlie

 

Horváth Károly, művésznevén Charlie 1947-ben született Ónodon. Eredetileg balett-táncosnak készült, de egy betegség miatt szakítania kellett ilyen ambícióival. 1967-től a Decca tagja lett. Az együttest jogi okokból át kellett nevezniük, választásuk a mexikóvárosi világverseny által megihletve az Olympiára esett. Ez a Deccával csak részben azonos felállás már kisebbfajta nemzetközi hírnévre is szert tett. Országszerte tett fellépéseik mellett Belgrádban is zenéltek. 1970-ben belső ellentétek miatt feloszlott az Olympia. Charlie egy időre külföldön próbált szerencsét, két és fél évet töltött Afrikában az Afriaca nevű formációval, ami felszabadító hatással volt rá zenei és emberi értelemben egyaránt. Ekkoriban fordult érdeklődése a Funk és a Soul felé. A 70-es évek első felében kezdett együtt dolgozni öccsével, a szaxofonon és fuvolán játszó Horváth Csabával, valamint Tátrai Tiborral. 1975-től Tátraival együtt a sikeres, ám felbomlófélben levő Generál sorait erősítette, melynek új arculatot adott, nem vállalva az addigi, nem neki írt dalok előadását. Három lemezt készített az együttessel. Egy időre egy névben újjáalakult Olympia adott helyet a zenésznek, és svájci és skandináviai fellépéseket tartottak. Charlie-t egy időben a Rock Színház is megkereste, hogy játssza el a Jézus Krisztus szupersztár főszerepét, de ő elutasította a kérést. Az 1982-ben alakult Pannonia Express megkeresésére igent mondó Charlie tíz évre gyakorlatilag ismét elhagyta Magyarországot, és az együttessel vagy külön úton járva bejárta a világot Svájctól Japánon és Spanyolországon át Norvégiáig és az Amerikai Egyesült Államokig. Charlie 1990-ben tért haza, és a Tátrai Band énekese lett; szólókarrierje 1994-ben indult. A Tátraival 10 lemezt adott ki, végül önálló zenekara lett. Szólóénekesként hatalmas sikereket aratott, számos slágert énekelt ( jég dupla whisky-vel, nézz az ég felé, skandináv éjszakák, az légy, aki vagy). Mai napig aktív zenész, leginkább jazz és soul stílusú dalokat ír és énekel.

2. Deák Bill Gyula

deak bill gyula

 

“Szívem visszahúz, ez a Kőbánya-blues”. Ezt a dalát az egész ország ismeri, sőt még a határon túl is. Ő a fekete hangú fehér énekes, ő a blues királya, Deák Bill Gyula, aki 1948-ban született a szövegben is említett Kőbányán. Fiatalkorában Beatlest hallgatott, majd áttérve a Rolling Stonesra, megismerte a rockzenét. Később megismerte és megszerette a bluest is. Csak fiatalon járt énektanárokhoz, akik mind operaénekest szerettek volna kihozni Bill hangjából, ám ez neki nem tetszett, így leszokott az énektanulásról. Pályafutása során nagy hatással volt rá Jimi Hendrix, valamint Radics Béla és Orszáczky Miklós is. A kőbányai Sztár együttesben külföldi dalok éneklésével kezdte pályafutását, majd később mint dzsesszénekes a Napsugár, a Wanderers és a Loyd zenekarokban énekelt, de első komolyabb együttese a Syrius volt. 1979 nyaráig vendégként lépett fel a Hobo Blues Banddel, később viszont állandó tagja lett a zenekarnak. Kezdetben a rock és a bluesmuzsika klasszikusait, Rolling Stones-, Doors-, Hendrix-, Cream-nótákat játszottak magyarul, Földes László „Hobo” fordításában, de Kex nóták is szerepeltek műsorukon. Először ezzel a bandával lépett fel nagyközönség előtt a 1980-as évek elején, s ekkor vált elismert énekessé. Filmszerepet kapott a ’81-es Kopaszkutya című Szomjas György filmben, amit később betiltottak. 1983-ban még szélesebb ismertségre tett szert Torda táltosának szerepében a Szörényi Levente–Bródy János rockoperában, az István, a királyban, melyben nagyszerű alakítása és hangja lenyűgözte a közönséget. A Hobo Blues Band számos művelődési házban és fesztiválon fellépett, ahol hatalmas sikereket arattak, melyhez nagyban hozzájárult Bill szereplése, s egy év alatt hihetetlen népszerűségre tett szert az együttes. A Beatrice, a P. Mobil és az Bizottság mellett felléptek a legendás Fekete Bárányok koncerten, amely az akkori rendszert elutasító, szabadságkereső fiatalok számára páratlanul népszerűnek bizonyult. A MOM Művelődési Központban működő klubjuk, az Ifjúsági Park-béli koncertek, valamint a vidéki fellépések során tízezrek kedvencévé vált.

1983-ban kezdte el szólópályáját, Rossz vér címmel megjelentette első szólólemezét, majd 1986-ban a Mindhalálig blues című albummal jelentkezett, s megalapította a Bill és a Box Company-t Bencsik Sándorral (a P. Mobil és a P. Box egykori tagjával). Egy évvel később, 1987-ben a Deák Bill Blues Band frontembere lett, amivel Dániában és az egykori Nyugat-Németországban is fellépett, s a ’90-es évektől kezdve vidéken és Budapesten is nagy sikerrel koncertezik ezzel az együttesével. Az 1993-as Bűnön, börtönön, bánaton túl című lemeze megjelenése után hat évig nem készített új lemezt, habár bandájával rendszeresen koncertezett. Végül 1999-ben megjelentette a Bort, bluest, békességet albumát, majd rá két évvel a Bill kapitány blues cirkuszát, amit 2001-ben újra kiadtak CD-n és kazettán a Mindhalálig blues-zal együtt. Díjai: 2007 – Blues Patika-díj, 2008 Pont FM-díj. 2009. március 24-én Bill kiadta első koncertalbumát 60. születésnapi jubileumi nagy-koncert címen DVD-n, amin többnyire a Hatvan csapás lemez számai hallhatóak. Május 30-ára, a Pannónia Fesztivál szombati napjára újra összeállt az egykori Hobo Blues Band, Póka Egon, Tátrai Tibor, Solti János, Deák Bill Gyula és Hobo személyében. 2012. november 11-én infarktust kapott, ezért kórházba kellett szállítani, de hamar felépült. 2013 május 18-án este 8 órai kezdettel a PECSA-ban koncertet adott a “Legenda Visszatér” címen.

1. Földes László ‘Hobo’

Földes_László_(Hobo)

 

A Kossuth-díjas magyar bluesénekes, dalszerző, előadóművész és a Hobo Blues Band együttes alapító tagja és énekese 1945-ben született Újpesten. 1968-ban írta meg első dalszövegét „Lakájdal” címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szól. Balázs Piri Krisztina klubvezető és Szalkai Sándor filmrendező feljelentése miatt az V. kerületi rendőrségen, ELTE-n és annak Eötvös Kollégiumában eljárás indult Hobo ellen, ezért elhagyta az egyetemet. Már 1969-ben megpróbálkozott egy együttes létrehozásával. A Lepkék,virágok néven alakult együttes azonban rövid életűnek bizonyult, mindössze négy fellépés erejéig élt. Két év múlva egy bohóctársulatot alapított, amely a Rum pum pumm nevet viselte, valamint ettől függetlenül megjelent első novellája az Élet és Irodalomban. A novella címe: „Az út”. 1972-ben Orszáczky Miklós kérésére neki kezdett „Az ördög álarcosbálja című Ausztráliában megjelent Syrius album dalainak lefordításához. 1972-ben fellépett a Syriussal az Egyetemi Színpadon, ahol filmbejátszásokkal adta elő saját versét, „Üdv márciusnak” cím alatt. A március 15.-i, a Batthyány örökmécsesnél tartott illegális tüntetéssel kapcsolatban néhány nappal később letartóztatták és a Gyorskocsi utcai börtönbe vitték. Eljárás indult ellene, ezért négy éven át nem kaphatott útlevelet. 1976 júniusában kétszer is megnézte a The Rolling Stones koncertjét Zágrábban, majd egy évvel rá következett az első magyar nyelvű Rolling Stones estje a Fővárosi Művelődési Házban.

A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1974-től alkalmazta, mint a komolyzenei klubok szervezőjét és instruktorát. 1978 áprilisában egy Lajos utcai kocsmában alakult meg a Hobo Blues Band. Ez Hobo elképzelése szerint egy hobbizenekar. Nyáron sorra került az első Hobo Blues Band koncert a Lőrinci Ifjúsági Parkban, majd novemberben csatlakozott az együtteshez Póka Egon, akinek inspirációja alapján lépett az együttes a profi vonalba. Ebben az évben kezdték forgatni a Kopaszkutya című, Szomjas György által rendezett filmet amelyben Földes az egyik főszereplőt alakítja. Közben megjelent az első albumuk is, Középeurópai Hobo Blues címen. 1981-ban betiltották a Kopaszkutya lemezt, de a filmet nem. 1983-ban megszerezte diplomáját 1983-ban az együttes kiadta a Még élünk című lemezt. majd 1984-ben a Vadászat dupla lemez került a boltokba. 1986-ban a zenekar átköltözött a Lágymányosi Közösségi Házba és itt is klubot nyitott. Ősszel a Szkéné Színházban Hobo első monodrámáját adta elő, majd az Esztrád album jelent meg. Hobora nagy hatással volt Allen Ginsberg híres amerikai beat-költő és író, akivel találkozhatott, és dolgozhatott is együtt, valamint Ginsberg szerepelt (Hobo által) a már előbb említett Kopaszkutya című filmben. A lázadó “én” megmaradt, eközben Hobo a költészetnek, valamint a színészetnek is hódolt/hódol. Napjainkban is esteket tart, előad József Attilától, Pilinszky Jánostól, Faludy Györgytől, Allen Ginsbergtől, valamint Vlagyimir Viszockijtól, aki szintén híres költő-író volt. A Hobo Blues Band lemezeken kívül, számos szólólemezt adott ki, melyeken versek hallhatóak, vagy tőle, vagy kedvenceitől, az ő előadásában.

Bízunk benne, hogy elnyerte tetszéseteket ez a szintén kis, vagy épp nagyobb időutazás a magyar bluesvilágban, és azt is reméljük, hogy ha eddig nem is, de ezután belehallgattok 1-2 remekműbe, persze, akik már jól ismerik a fent említett urakat, azok továbbra is tartsák meg jó szokásukat, és hallgassák őket, mert még mindig jók, valamint hiába régi egy dal, egyes nótáknak a mához is van üzenete. Ezzel zárjuk a Blues-témát. Blues & Roll.