Legnagyobbak mindenütt vannak, főleg a művészetek terén és mivel már írtunk nektek a tíz legnagyobb raplegendáról, valamint havonta hozzuk a legnagyobb rock ikonokat, így most legyen a Blueszenéé a főszerep. Jómagam nagy Blues fanatikus vagyok és természetesen ezt is, akárcsak a többi írásomat szívesen írom, de ezt egy kicsivel szívesebben. Lássuk a legnagyobbakat.

10. Bessie Smith

Bessie-Smith-e1370284802250

 

A listát egy olyan fantasztikus hölggyel kezdeném, akiről a kevesebbnél is kevesebb ember hallott szerte a világon, akit olyan emberek közé sorolunk, akik elindították a blueslavinát. Bessie Smith 1984-ben született Tennessee államban, Chattanoogaban. Alig volt néhány éves, amikor szülei elhunytak, így a legidősebb nővére nevelte. Bátyjának köszönhetően hamar megtanult táncolni és énekelni. Már tizenévesen az utcán énekelte a bluesdalokat, amivel némi pénzt is tudott keresni. Ezután belépett egy vándor színtársulatba, ahol táncos volt. Bessie Smithnek 1918-ban már saját show műsora volt. Az első lemeze 1923-ban jelent meg és hatalmas sikert aratott (78 000 példány néhány hónap alatt). A következő tíz évben 160 felvételt készítettek vele, és igen jól keresett. Gyakran együtt lépett fel a legendás jazz-trombitással, Louis Armstronggal, akivel közösen vették fel a St. Louis Blues című, mára már legendás dalt. A harmincas évek elején a szving zenei műfaj “megkezdte hódító hadjáratát”, így az énekesnő lemezei alig-alig fogytak. Bessie Smith fiatalon hunyt el egy autóbalesetben. Sokan azt feltételezik, hogy azért halt bele sérüléseibe, mert bőrszíne miatt egy mentőautó sem volt hajlandó őt elszállítani. Sok évvel később Janis Joplin adott pénzt a sírkövére, mert jeltelen sírban nyugodott. J.D. Salinger Blue Melody c. novellája és Edward Albee Bessie Smith halála című drámája is emléket állít alakjának.

9. Willie Dixon

032-e1370284655917

 

William James Dixon 1915-ben látta meg a napvilágot Mississippiben szegény munkás szülők gyermekeként. Hamar befogták mezőgazdasági munkára, akárcsak a többi színebsörűt. Kevés bér, sok munka. Közben énekelt templomi kórusokban, és dalokat is írt. Apja robbanékony természetét örökölhette, ugyanis kamaszkorában kétszer került börtönbe, bár máskülönben szerény, kedves, közvetlen ember volt. Fiatalon bokszolt, és az irodalommal is kacérkodott, de végül a zenész lett Chicagóban. Az 1950-es évekre Dixon a blues kiemelkedő muzsikusává vált. Gyakran játszott együtt a nagyszerű zongoristával, Memphis Slim-mel. Dalait sokan előadták, például: Rolling Stones, The Doors, Eric Clapton, Chuck Berry, Elvis Preslex, Led Zeppelin, vagy az Animals. A hagyományos blues kategóriában 1988-ban Grammy-díjat kapott, és bekerült a a rock and roll halhatatlanjai közé is. 1992-ben hunyt el.

8. Little Walter

little-walter-e1370284981522

 

Little Walter, Marion Walter Jacobs néven született 1930-ban Marksvilleban. Tizenkét évesen kezdett el dolgozni New Orleans utcáin. Emellett a kiskorában szerzett harmonikáján gyakorolt és játszott. 1947-ben dalait a fekete rádiók nagy szeretettel játszották. Etájt csatlakozott Muddy Watershez, akivel közösen egyre feljebb és feljebb törtek. Elkezdődtek a turnék és egyre többen ismerték meg Little Waltert, valamint Muddy Waterst és magát a Bluest, hiszen őket alig ugyan, de mégis beengedték a “fehér” helyekre. A Rolling Stonesra nagy hatással volt Muddy és Little Walter zenéje, akik a blues köveken lépdelve értek el oda, ahol most tartanak. Little Walter 1968-ban hunyt el koszorúér-trombózisban.

7. Howlin’ Wolf

MI0001365431-e1370285044683

 

Chester Arthur Burnett néven született egy hatgyermekes családban, a Mississippi állambeli West Point közelében lévő White Stationben 1910-ben. 1930-ban ismerkedett meg a blueszenével, előtte countryzene kedvelő volt, de a körülmények megváltoztatták élete mellett, zenei ízlését is. Nem esett abba a csapdába, mint sok zenésztársa: elkerülte az alkoholt, a szerencsejátékokat és a laza erkölcsű nőket. Bár funkcionális analfabéta volt, de a negyvenes éveiben volt ereje ahhoz, hogy visszatérjen az iskolába, és felépítse a karrierjét. Az első felvételei 1951-ben a magyar származású Bihari fivérek Modern Records-, és Leonard Chess Chess Records kiadójánál egyaránt megjelentek. Muddy Waters segítségével talált munkát, és zenekart alapított.  1959-ben megjelent az első albuma, a Moanin in the Moonlight. Howlin’ Wolf egészségi állapota az 1960-as-’70-es években fokozatosan romlott. Több szívinfarktuson esett át, 1970-ben pedig egy autóbalesetben súlyosan megsérült a veséje. Hinesban halt meg 1976. január 10-én. Chicagoban, az Oakridge Cemeteryben temették el. A sírkövét állítólag egykori tanítványa, Eric Clapton vásárolta. A sírkőre a művészneve és a családi neve, valamint egy gitár van vésve. Emlékére a születési helyén minden évben megrendezik a Howlin’ Wolf Memorial Blues Festivalt.

6. Stevie Ray Vaughan

artworks-000016471130-jzyw8q-original-e1370284768583

 

Stevie 1954-ben született Texas-államban, Dallasban. Már tizenévesen a jó zenék kedvelője volt és lehatározta, hogy ő zenész lesz. Bátyja, aki három évvel idősebb volt nála, előbb elkezdett zenélni, mégis karrierjük egyszerre kezdődött. Stevie nevéhez fűződik a Fender Stratocaster gitár, ugyanis neki ez volt az első “szerelme”, amely karrierje végéig elkísérte. Rengeteg koncertet adott, rengeteg neves zenésszel játszott együtt, köztük Eric Claptonnal is. 1990-ben hunyt el egy helikopterszerencsétlenségben, amely közvetlenül a Stevie-Clapton koncert után történt.

5. Aretha Franklin

aretha-franklin-son-beatenjpg-1ca3ecb81dfa7280-e1370284680659

 

Aretha Franklin 1942-ben született Memphisben. Apja C.L. Franklin tiszteletes volt, és Aretha az ő templomában énekelt. 14 éves korában elkészült első lemeze, melyeken még csak gospel stílusú dalok voltak. A 60-as évek közepén az Atlantic Recordshoz szerződött. Ekkor kezdődtek meg sikerei. Igen gyorsan a legnagyobbak közé került. Ekkor már döntően soult énekelt, a blues eszköztárát is felhasználva.  1967-ben és 68-ban összesen tizenegy száma került a slágerlisták élére. Az 1972-es Amazing Grace című dupla lemeze állítólag a valaha készített legsikeresebb gospel lemez. Többek között fellépett Whitney Houstonnal, Elton Johnnal, George Michaellel, Annie Lennoxszal és Carlos Santanával is. Emlékezetes jelenetben látható a Blues Brothers c. kultuszfilmben. Aretha Franklin 1967 és 2003 között tizenhatszor nyerte el a Grammy-díj-at. Az amerikai Time magazin a 20. század száz legfontosabb személyisége közé sorolta. Ő volt az első nő, aki bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be.

4. John Lee Hooker

hookers

 

Hooker 1917. augusztus 22-én született Coahoma megyében, Clarksdale-től nem messze. Hooker karrierje 1948-ban kezdődött el, mikor az ügynöke készíttetett egy demo lemezt Hookerrel és a Bihari brothers-szel (a Modern Records tulajdonosaival). Szólókarriert kezdett, az 1960-as évek elején a blues és a folk rajongói között is népszerűvé vált, így ő mutathatta be a közönségnek a fiatal Bob Dylant. 2001-ben, röviddel európai turnéja előtt betegedett meg, és nem sokkal utána elhunyt.

3. Bob Dylan

Music-Bob-Dylan-e1370285131249

 

Bob Dylan 1941. május 24-én született a Minnesota állambeli Duluthban Robert Allen Zimmerman néven. Dylan fiatalkora jelentős részét rádióhallgatással töltötte; először a New Orleans-i blues- és country-adókat hallgatta, később a korai rock and roll keltette fel érdeklődését. Először kis klubokban kevés pénzért játszott, de egy kritika után, amit Robert Shelton írt a New York Times-ba, már több elismerést kapott. Zenéje, hangja és dalszövegei akkor még mindig nyersek voltak. Fellépései – csakúgy, mint első nagylemeze (Bob Dylan) nagyrészt ismert folkdalokból, bluesokból és gospelekből, valamint néhány saját dalból álltak. Ezt követően számtalan ötlete támadt a polgárjogi mozgalom hatására. Próbált régi dolgokat visszacsempészni a köztudatba, ami sikerült is neki. Újra előtérbe kerültek régi elgondolások nem csak a zenében, hanem az emberek fejében is zenéinek hatására. 1965. július 25-én Dylan rocktörténeti jelentőségű koncertet adott a newporti folkfesztiválon, ugyanis ő volt az első művész, aki elektromos erősítésű zenekarral lépett a közönség elé. Ehhez különleges engedély kellett a szervezőktől. Dylan azóta átlépett jósok kemény akadályt, de a mai napig zenél, bármennyire is megakarták ebben állítani őt. A következő évben Dylan motorbalesetet szenvedett és eltörte a nyakát, amiből hamar felépült. Ennek hatására lassabb, elgondolkodtatóbb és csendesebb dalokat írt és zenésített meg. A hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes években már csak többnyire hasonló hangvételű dalokat írt, de sokszor előkerűl a vadabb Dylan stílus is. A mai napig aktív zenész.

2. B.B. King

bb_king-e1370284783180

 

A delta-blues királya 1925-ben látta meg a napvilágot Mississippi államban Riley B. King néven.  20 éves korában Memphisbe ment unokatestvéréhez, ahol kezdetben utcazenélésből próbált megélni, később a helyi WDIA rádióállomás lemezlovasaként dolgozott, amivel regionális szinten ismertté vált. Lemezlovasként kapta a „The Beale Street Blues Boy” becenevet, mely később „Blues Boy King”-re, végül csak B. B. Kingre rövidült. Egy idő után ismét gyerekkori szerelme, a gitár felé fordult, és a Modern Records kiadásában elkészítette első felvételeit. 1968-ban Johnny Winterrel és Mike Bloomfielddel koncertezett nagy sikerrel, aminek következtében a The Rolling Stones 1969-ben meghívta amerikai turnéjára. Ugyanebben az évben szerezte a “The Thrill Is Gone” című dalát, mellyel már nem csak a blues, de a poplisták élére is felkerült. A dal sikereinek köszönhetően King egyre inkább a kommersz popzene felé fordult. Egyre keresettebb előadó lett, dalai megjelentek TV reklámokban, TV showkban, ezzel együtt azonban egyre kevesebb lemezt adott ki. Munkássága elismeréseként 1984-ben beválasztották a Blues Foundation Hall Of Fame-be, 1987-ben pedig a Rock And Roll Hall Of Fame-be. Minden idők legaktívabb zenésze, még 70 éves korán túl is évi 200 fellépése van. 1993-ban részt vett a Blues Summit-on, 2000-ben pedig elkészítette az Eric Claptonnal közös, Riding with the King c. lemezt. 2005-ben a University Of Mississippi díszdoktorává avatták.

1. Muddy Waters

muddy-waters_05-e1370285110221

A blues atyjaként is emlegetett Muddy Waters, 1913-ban született Mississippi államban Rolling Forkban, ahol később ültetvényeken dolgozott. Zenei karrierje 1946-ban kezdődött, amikor megalapította Jimmy Rogers gitárossal és Little Walter szájharmonikással a Headhunters-t. Hírneve akkor kezdett nőni, amikor az Aristocrat Records szerződtette.  Tradicionális dalokat játszott, de mivel erősítőt használt, a közönség a megszokott gitárhangzás helyett valami sokkal erőteljesebbel, izgalmasabbal találta szembe magát. Sokan ezt a lemezt tekintik a modern blues origójának. 1951-ben alakult ki az a felállás, amely a későbbi blues és rock and roll zenekarok mintájául szolgált: a Headhuntershez csatlakozott Otis Spann zongorista, új dobosuk pedig Elgin Evans lett. Első felvételeiket csak 1953-ban készíthették el, mivel lemezkiadójuk, Leonard Chess szívesebben foglalkozott kisebb együttesekkel.  1976-ban a Blue Sky Recordshoz szerződött, ahol Johnny Winter lett a producere. Haláláig még négy albumot készített, melyből az első három Grammy-díjat kapott. 1983. április 30-án éjszaka otthonában álmában érte a halál, szívelégtelenség következtében.

Reméljük élveztétek ezt a kis, vagyis nagy kalauzolást, ami tulajdonképpen egy időutazás is volt, hiszen visszamentünk a blueszene gyökereihez, és onnan tértünk vissza napjainkhoz olyan emberekkel, mint B.B. King, Aretha Franklin, vagy, mint Bob Dylan, akik a mai napig aktív blueszenészek. A blues-témát itt nem hagyhatjuk annyiban, hiszen Magyarország is bőven kapott olyan zenészeket, akik a bluest magukénak érzik és érezték. A kővetkező és egyben úgy tűnik utolsó blues-témában a magyar blueszenészekről olvashattok majd. Hamarosan róluk is olvashattok.