FELHÍVÁS: Ez egy olyan sorozat, aminek olvasása nélkülözhetetlen az összes előző rész olvasása nélkül. Úgy ne olvasd tovább, hogy nem nézted meg az előző részeket:
– 1. rész

– 2. rész

– 3. rész

 

5. Kiegészítők: Különbség a hülyeség és a kreatin között

testepites-2

Vajon miért néznek még mindig fejcsóválva azokra, akik kilós kiszerelésben viszik haza a fehérjéket és a különböző porokat, tablettákat? Hiszen bárki hozzáférhet, csak be kell menni a boltba és meg kell venni. Én például sose fogom elfelejteni édesanyám tekintetét, amikor először megérkezett a 3 kilós fehérje kiszerelésem. Láttam az arcán, hogy elkönyvelte: a fia kokszol és pár éven belül májelégtelenségben fog meghalni. Anyám is ahhoz a széles réteghez tartozik, akik úgy állnak a testépítő kiegészítőkhöz, mintha az ördögtől való lenne, akik pedig használják életük hátra lévő éveit az alvilági körökben töltik. Természetesen egy nem így van, mert a táplálékkiegészítők messze távol állnak az illegális doppingszerektől, természetes anyagokból állnak és szigorú ellenőrzéseken mennek át, amíg kikerülnek a polcokra.

„De ha annyira természetes és hatásos, akkor egyáltalán miért van rá szükség?” Teszi fel a kérdést a laikus olvasó, amúgy teljesen jogosan. Amire a válasz: Azért szednek a testépítők táplálékkiegészítőket, mert inkább munkával/iskolával és sporttal szeretnék az idejüket eltölteni nem pedig bevásárlással és főzéssel. A megfelelő minőségű táplálék bevitele, ami mellett növelhetjük az izomzatunk teljesítményét, úgy hogy normális életet tudjunk fenntartani, iszonyúan kemény meló kiegészítők nélkül. De ha meg tudsz enni naponta egy kiló steaket, akkor nincs gond, nem szorulsz a fehérjeporokra, sokan viszont ezt nem tehetik meg. Mivel legtöbb élelmiszer amit a boltban kapsz nem hogy hasztalan a szervezetedre, de sok akár kifejezetten káros is lehet, nem szabad arra építeni, hogy kizárólag a bolti termékekből biztosan fent lehet tartani egy edzéstervet. Érdemes termelőktől vásárolni, hentestől és a gazdaságoktól közvetlenül. Ezen felül pedig figyeljünk oda, hogy jó minőségű és a KÖJÁL által bevizsgált termékeket vásároljunk kizárólag, főleg olyan cégektől, amik nyugaton is értékesítenek (ha ázsiai termékkel találkozol azt érdemes elégetni azonnal). A táplálékkiegészítők ugyanolyan alapanyagokból és a természetben is megtalálható makró- és mikronutriensekből tevődnek össze, mint bármilyen más élelmiszer. A különbség abban rejlik, hogy itt a válogatott, legjobb tápértékű anyagokat használják, amiket olyan hozzátevőkkel egészítenek, amik óvják az emésztőrendszerünket és a májunkat a megnövekedett igénybevétel miatt. A jobb felszívódás érdekében a leggyakrabban por és tabletta formájában találkozunk velük. Szintén egy nyomos indok a kiegészítők létrejöttének az, hogy a testünk egyáltalán nem akar nagy lenni. Sőt, kicsi akar maradni, mert egy kisebb testet könnyebb fenntartani a természetben. A helyes táplálkozás arra szolgál, hogy kihozzuk a testünkből a maximumot, de a fejlődéshez viszont már több kell. A kiegészítők szedése mellett, sokkal könnyebben tudjuk növelni a testünk korlátait, úgy hogy még lássuk az unokáinkat is.

testepites-3

Mielőtt rohannál, hogy beszerezz egy jumbo kiszerelésű fehérjeport érdemes lenne tudni, hogy mire van egyáltalán szükséged. A már sokszor visszatérő téma itt is felüti a fejét: mit is vársz el az edzéstervedtől? Izmot akarsz növelni, vagy súlyt akarsz veszteni? Ez az alapja annak, hogy milyen termékeket fogsz fogyasztani a rendes étkezések mellé. Fehérjét viszont érdemes szedni úgy un block bármikor és bármire, azért hogy megakadályozzuk az izomzatunk leépülését és hogy a hormonháztartásunk is rendben legyen a nagyobb megterhelés végett. Valamint ezek a fehérjék teljesen zsírszegény, tehát fogyókúrás termékek is. A másik unisex termék a vitaminok és ásványi anyagok családja, ami az átlag feletti terhelés miatt erősen javasolt minden sportoló számára. A „növekedőknek” érdemes szedniük az előzőeken felül kreatint és tömegnövelőt is, de még további rengeteg lehetőség áll előttük (érdemes hozzáértő tanácsát kikérni mielőtt ezeket használjuk). Azok akik inkább a súlyfeleslegüktől válnának meg azoknak én a több motivációt és még több lemondást javasolnék elsősorban, de egy két pluszt itt is be lehet vetni, hogy megkönnyítsük a munkákat: ilyenek például a zsírégető szerek. Az elszántak viszont már komolyabb skálán válogathatnak.

Fontos tudnivaló, hogy minek milyen hatásmechanizmusa van, hogyan hat a szervezetünkre és mikor, miért érdemes fogyasztani. Emlékeztetnék mindenkit, hogy az emberi test működése nem egy uniformalizálható dolog, sokan máshogy reagálunk a minket ért hatásokra, ezért a különböző kiegésztők sem hatnak egyenlően mindenkire úgy, ahogy annak lennie kellene. Tájékozódj mindig vásárlás előtt, én azt javaslom hogy az e-shop-ot, ha kezdő vagy hanyagold és személyesen a boltos tanácsát kérd ki, ha kérdésed van. A legtöbben készségesen segítenek, de persze majd megpróbálnak rávenni, hogy minél több terméket vegyél, ami ebben az esetben nem kifejezetten arra megy ki, hogy növeljék a bevételük. A táplálékkiegésztő piac az értékesített termékeiknek kényes biolgóiai hatásuk miatt úgy működik, hogy a különböző termékek hatásamechanizumsa látványosan homogén, szóval egy termék, egy igényt elégít ki. Tonna számra dobják piacra nap, mint nap az új termékeket, más és más rendeltetéssel, ami nem csak egy üzleti fogás, de a jobb teljesítmény érdekében hasznos és egészségesebb is. Ezért egy profi egész vagyonokat költ el kiegészítőkre, hogy minél jobban letudja fedni a szerteágazó igényeit. Azoknak akik nem a Mr. Olimpiának készülnek azt javaslom, hogy fehérjén, vitaminokon és bónuszként valamilyen energizáló szeren kívül mást nem érdemes szedniük. Azok akik komolyan gondolják és már megteremtették az életviteli feltételeket, már egy komolyabb bevásárló listával kerekedhetnek fel.

Sokan esnek abba a hibába, hogy a táplálékkiegészítőket egyfajta csodaszerként értelmezik és a sport helyett a porok fogyasztását helyezik előtérbe. Ahogy a nevében is benne van a táplálékkiegésztő egy táplálék KIEGÉSZÍTŐ, ami nem helyettesíti sem a kiegyensúlyozott vegyes étrendet, sem a rendszeres sportolást. Ezen anyagok szerepe fontos egy testépítő életében, de csak arra szolgálnak, hogy az átlag feletti tápanyagigényeket kielégítse és hogy mindenki számára elérhető legyen a szépen kimunkált és férfiasan izmos test látványa. Ezek a szerek semmit nem érnek a sporttáplálkozás tudományának elsajátíátsa nélkül és természetesen nem helyettesítik azokat az izzadságfoltokat, amiket az edzőteremben szerzel.

6. Regeneráció: Szunnyadó óriás

Ebben a rövid fejezetben egy óriási titokra derítek fényt: az izmod nem az edző teremben nő, hanem alvás közben. Ez az információ sok embert mellbe vág, mikor meghallja, de inkább még kezdőként jusson el hozzád ez a nem csekély tény, minthogy évek edzése után tudnád csak meg. Bizony a regeneráció a rendszeres testépítés és a tudatos táplálkozás mellett szintén létfontosságú tényezője a sikernek.

Az emberi izomzat nem arra van kitalálva, hogy súlyokat emelgessen meg, hanem arra, hogy bizonyos az életben maradáshoz elengedhetetlen mozdulatokat minél hatékonyabban tudjon elvégezni. Ezért amikor súlyzós edzést végzel az izomrostok roncsolódnak, mert ez a fajta tevékenység idegen és nem utolsósorban kifejezetten megerőltető az izmoknak. Azért érzed magad izmosabbnak a megmunkált területen gyúrás után, mert tele van vérrel és mert a zsír egy részét elégetted. Szóval az edzés alatt roncsolod az izmaidat, ezért nélkülözhetetlen a regeneráció, amit elsősorban alvással érhetünk el, valamint az izomcsoport pihentetésével (a megmunkált izomzatot edzés után legkorábban 48 órával később lehet újra munkába állítani) másodsorban meditációs, relaxációs gyakorlatokkal. A minimum alvás mennyiség 8 óra egy sportolónak, törekedj arra, hogy 24 órából körülbelül ennyit tölts el alvással, mert ennyi pihenésnél kellően regenerálódnak az izomrostok. Az alvás alatt a nap folyamán ételekből és kiegészítőkből bevitt tápanyagok elkezdenek beépülni a regenerálandó területekre. Ezért is fontos a lefekvés előtti fehérje bevitele és a zsír mellőzése az esti órákban.

Vélemény, hozzászólás?