A világunk, illetve a szuperhősök két világa mára annyi önkéntes jótevőt teremtett, hogy ennyi szálat nem lehet külön vezetni. Sorozatban jöttek róluk a filmek, képregények, könyvek, s az ötletek fogytával kellett valami új, valami lendületes. A Marvel és a DC Universe több tucat ikonja külön-külön is rendkívül erős, de a néző szereti látni a hősök bukását. Így hát mindig hoztak valami antihero-t, mely jó ürügy arra, hogy csapatban dolgozzanak. Mindkét két nagy képregény cégnek van saját csapata. A Marvel-é még viszonylag fiatal, már ami a köztudatban lévő gondolat éveit jelenti, hiszen a Bosszúállókról akkor hallott igazán a nagyközönség, mikor berobbant Hollywood-ba. Viszont a liga, melyről ma beszélek, már igazi ikon, kultikus fogalom a fanatikuson körében.  Minden, amit tudnod kell az Igazság ligájáról.

szuperhoskodes-2

Mint ahogyan már olvashattátok két előző cikkemben, a valaha kreált talán legerősebb hősünk Superman. A Smallville-ban felnövő Clark Kent, a kék-vörös jelmezben. A később Metropolis városában tevékenykedő hős mellett a DC nem volt rest, ami a jótevők alkotását illeti. Kaptunk tőlük hősnőt Amazóniából, a Marsról, vagy éppen Atlantisz moszatokkal borított városából is. Hősök, akiknek képességei rendkívül változatosak, legalább annyira, mint személyiségük. A Detective Comics talán a legnagyobb daliagyártó a világon, ugyanis sokkal több karaktert gyártott a konkurenciánál. És hál’ Istennek azt is elmondhatja, hogy a mennyiség nem ment a minőség rovására. Na, jó, talán amikor már átléptek egy küszöböt, de erről később… Tehát az eredeti történet szerint az Acélember volt az egyetlen elfogadott védelmezője planétánknak, de úgy döntött, ismeretségei révén segítőkre tesz szert. Számtalan olyan lénnyel találkozott élete során, akiknek ha nem is hasonló, de különleges képességek vannak a birtokukban. Egy nap összehívta ezeket az embereket, és Ő, illetve 5 másik hős megalkották a JLA-t, azaz a Justice League of America-t. Azonban a szuperhősök csapata már új keletű dolog akkoriban sem, hiszen ez a klub egy korábbi, úgy nevezett Justice Society of America nevű klán elveire, mintájára épül/készül. Superman tehát 5 másik hőssel alkotja meg a ligát, név szerint: Wonder Woman, Hawkgirl, Flash, Zöld Lámpás és a Marsbéli Fejvadász. A képregények szerint az 1960-as évek elején jött létre először ez a galeri, mely az óta is rendületlenül végi bolygónkat. A csapat egy bizonyos Julius Schwarz nevű úriember fejéből pattant ki, aki a DC munkatársaként dolgozott.

szuperhoskodes-3

Bár a karakterek kezdeti létszáma még csak hat, a későbbiekben ez igencsak bővülni fog. Csatlakozik majd Batman, Zöld Íjász, Aquamen, és még sorolhatnám. Mindegyik karakterről fogok írni pár sort, de azt majd cikkem második részében teszem. Az Igazság Ligája legnagyobb vizuális megnyilvánulása egyértelműen televízióban volt látható. A 13 évvel ezelőtt kezdődő rajzfilmsorozat nagyon nagy sikernek örvendett, több hazai rajzfilmcsatorna is képernyőjére tűzte. A széria 2 szűz évadot élt meg, ahol még az eredeti stábbal dolgozott, majd a 3. évadra kapott egy jókora ráncfelvarrást – véleményem szerint feleslegesen -, és így Justice League helyett Justice League Unlimited lett. Ez nagyjából annyit takar, hogy több száz hőst láthatunk a képernyőn, együttes erővel harcolni a rossz ellen. Majd 3 évad után ez is műtéten esett át, és jött a Young Justice League. Őszintén szólva én eddig néztem, a Fiatal Igazság Ligájába már nem kezdtem bele. Az eredeti JL rajzfilmsorozat remekre sikeredett, én nagyon élveztem, de még az Ultimate verzió sem volt rossz. Remek rajzok, remek karakterek, és tényleg élvezetes akciók, sőt még monológok is szerepeltek a felhozatalban. Az utóbbi időben a Marvel eléggé elhúzott a filmek tekintetében. Piacra dobták a Hulk filmeket, Vasembert, Thor-t, Pókembert, és végül megfejelték a Bosszúállókkal. Ez mellett a DC kullogott csupán, hiszen volt egy hatalmas bukás a Zöld Lámpással, illetve a Superman Returns-szal, bár mondjuk, mellettük szóljon, hogy a Sötét lovag trilógia hatalmas siker volt, és önmagában talán jobb bármelyik Marvel mozinál. A Detective-esek gondoltak egyet, és azt mondták: „Most bekeményítünk!” És igazuk lett. Meglovagolva Batman sikereit, rögtön belefogtak a Superman reboot-ba, és idén nyáron jön a Man of Steel, mely olyan várakozásnak örvend, amit én még a Hobbit előtt sem tapasztaltam. Ez kulcsfontosságú film lesz a DC számára, hiszen eme alkotás sikerének függvénye az Igazág Ligája film létrejötte is. Ugyebár díszíjéknél terve van véve egy különálló Flash film, hogy a Justice League mozi megfelelő felvezetéssel rendelkezzen, és 3-5 éven belül azt is piacra akarják dobni. Azt már tudjuk, hogy Christian Bale (Sötét Lovag), és Christopher Nolan (Szintén Sötét Lovag) már rábólintott a filmre. Ha ez az alkotás létrejön, az jogos kihívója lehet a bosszúállóknak.

szuperhoskodes-4

Bár még a filmről nem sok konkrétum van, sem megjelenés, sem karakterek, sem színészek, mégis rengeteg információ kering a nagyvilágban. Azt talán már biztosra vehetjük, hogy a liga ellensége Superman ősi nemezise lesz: Darkseid. Azért egy két dolgot már valószínűleg biztosra vehetünk. Például azt, hogy az Acélember rendezője, Zack Snyder is ott lesz a stáblistán, bár a posztját még nem tudjuk. Nagy valószínűséggel 2015-ben fogják bemutatni a filmet, ami egybeesik majd a Bosszúállók 2 filmmel, így kölcsönös hype-ot teremtve a másiknak. Sokáig készpénznek vették, hogy Joseph Gordon-Lewitt (Sötét Lovag) lesz majd Batman maszkja mögött, de a színész maga cáfolta a pletykát, így csak hinni tudjuk, hogy a Batman reboot – mert valószínűleg lesz ilyen – lesz majd a ligafilm ugródeszkája. Sokak szerint a filmben csak 5 karakter lesz látható, ami azért az elég kevés előzményfilmnek köszönhetően nem is nagy badarság. Hírek szerint Wonder Woman majd felbukkan az Acélember moziban is, és ami ezt hitelessé teszi, hogy az IMDB nevű tengerentúli filmportálon már jegyzik ezt a filmet, bár rendező és megjelenési dátum nélkül. Green Lantern-nek ismét Reynolds-sot gondolták, ami szerintem hatalmas baki, mert nem illik hozzá GL szerepe. Sokkal inkább egy színes bőrű úriembert tudnék elképzelni, mint ahogyan a rajzfilmben is. Egy biztos: a sikerrecept a karakterek felvezetése volna, hiszen láttunk erre példát a Bosszúállókban. Tehát rengeteg információmorzsa, rengeteg szál szaladgál össze-vissza. Egyelőre az Igazság Ligája, mint mozifilm egy hegy, hatalmas ködbe bújva. Tudjuk, hogy van, és létező dolog, de nem látunk belőle jóformán semmit sem. Talán majd az Acélember lerántja a fátylat, s megláthatjuk a Naptól tündöklő hegyet is.

szuperhoskodes-5

Darkseid

Hatalmas rivalizálás – és ennek mi csak örülhetünk – megy tehát a két szupercég között. Mind a Marvel, mind a DC nagyon keményen odateszi magát. És ha hihetünk a jóslatoknak, és valóban 2 év múlva jön az Igazság Ligája – bár ezt én nem tartom reálisnak – film, akkor hatalmas összecsapás van kilátásban. A Marvel ugyanis ahogyan már említettem, 2015-ben dobja elénk a Bosszúállók második filmjét, amely sokak szerint még elődjénél is sokkal sikeresebb lesz. Ha valóban kijön a Liga filmje az évben, akkor a nagyérdemű olyan tűzijáték szemtanúja lehet majd, amely a filmgyártás történelmében még nem volt. Mivel ma a mozgókép ipara a látványfilmekkel operál elsősorban, így eme filmeknek van a legnagyobb sikerük. És gondoljunk bele… A képregényhősök, az adaptációk – még ha rossz is, lásd: Zöld Lámpás – mind, mind nagy népszerűségnek örvendeztek mindenkor. Ezt ötvözik a hihetetlen látvánnyal, összefoglalja a legkedveltebb karaktereket, mindkét nagy oldalon, ráadásul ugyanazon évben… Ez hihetetlen lesz. Bár amikor elindult, jó 3 évvel ezelőtt, már sejtettem, hogy ez lesz. Ez olyasmi, mint a Pepsi és a Coca harca. Egymás reklámjaira reflektálnak, így szereznek hype-ot maguknak. Ez történik most is. Mindkét cég lépései teljesen tudatosak, egymást húzzák felfelé, mert tudják, így olyan bevételt tudnak majd produkálni, melyet még nem látott a filmipar. Megkockáztatom, hogyha valóban megkapjuk az Igazság Ligája mozit, sokkalta nagyobb bevételt fog elérni a rekordernél, az Avatar-nal.

6szuperhoskodes-5

Összességében tehát hatalmas párharc elébe nézünk. Mindkét cégóriás fel van fegyverkezve jobbnál jobb hősökkel, és mindkét terület potenciális forgatókönyv. És engedjetek meg, hogy tegyek egy jóslatot. Hogyha valóban megkapjuk az Igazság Ligája mozifilmet, akkor 2020-ig bezárólag kapunk még egy filmet. Azonban az nem szóló film lesz ám… A két óriás (DC, Marvel) egy filmbe fogja sűríteni a két csapatot, és a Bosszúállók serege az Igazság Ligájával fog egy vásznon harcolni, ami majd meghozza minden idők legnagyobb filmes bevételét, melyet rengeteg éven keresztül még csak megközelíteni sem fognak tudni. Azt, hogy egymás oldalán, avagy egymás ellen fognak-e harcolni, nem tudom. Cikkem második részében kitérek a fő karakterekre, mindegyikről szólok pár szót. Remélem sok érdekességet megtudtatok, és kedvet kaptatok a szuperhősök univerzumához! További kellemes olvasást itt, a sztarcafe.com-n!

Vélemény, hozzászólás?