Tegyük fel, hogy bemegyünk a moziba egy spontán gondolatnak köszönhetően. Semmit nem tudunk az aktuális filmekről, sőt ami azt illeti, a színészekkel sem vagyunk tisztában. Ebben a szituációban a plakátok segítik az érdeklődőket, amik a pénztár fölött vagy a falon helyezkednek el. Kiváltképp esélyes egy olyan alkotás, amelyről külön kartonból kreált reklámot helyeztek ki, elég csak az Aréna Pláza mozijára gondolni. Hatalmas befolyásoló erővel bírnak abban az esetben, ha épp döntés képtelen az ember. Persze ennek meg van az a hátulütője, hogy egy pocsék filmet is eladhatnak nekünk, de hát, mint tudjuk, ilyen ez a popszakma.

Általános probléma szokott lenni, hogy nem tudjuk eldönteni a poszter alapján, hogy melyik kategóriába tartozik a mozgókép, ezáltal az akciófilmekre vágyók is nagyon hamar azon kaphatják magukat, hogy egy romantikus drámát néznek. Természetesen vannak olyan alkotások (általában a már befutott brand-ek), ahol mindössze a filmcíme elég, ahhoz hogy kicsalják a mozizni vágyó egyén pénzét. Ha ez a status quo, akkor elég, ha csak a főhős arcával reklámozzák az adott darabot. Kiváló példa erre a nem rég megjelenő Hobbit. Mindenki nagyjából be tudta lőni a filmstílusát és értékeit a mű megtekintése előtt, a plakát mindössze ahhoz kellett, hogy tudatosuljon az emberekben, hogy éppen vetítőlistán van.

hobbit_plakát_mozi

Egy-két éve döbbentem rá arra a tényre, hogy a reklámozásokon is megjelennek az ún. klisék. Akciófilmek esetében, ha csak egy valaki bitang kemény, akkor egyedül (Dredd), ha mindenki bitang kemény, akkor többen (Bosszúállók) feszítenek a hihetetlenül mesterkélt pozícióban. Ez a jelenség egy idő után olyannyira önismétlődő, hogy igen gyakran az az érzésünk támad, hogy egy sablont használva készülnek el a plakátok. Mi sem tükrözi jobban a kreativitás hiányát, mint a Dredd 3D és a Daredevil, a fenegyerek esete, de szinte biztos, hogy 2-3 percnyi keresés után találnánk még olyan moziplakátot, ami beállhatna a sorban.

dredd_mozi_plakát

Lerí róluk, hogy az a tipikus „egyszemélyes hadsereg” popcornmovie-k, amikben kár keresni bármilyen érdemi mondanivalót. Attól eltekintve, hogy nem túl kreatív az eljárás, meg van a maga haszna. Ugyanis így nem áll fent a zsákba macska lehetősége, szinte 90%-osan azt fogjuk kapni, amire számítunk. Számos példát találhatunk még a plakátklisékre, ezek közül osztanék meg párat.

 

1. „Gázt neki és hulljon a férgese”-kategória

mozi_plakát1Igen, az adrenalinbomba filmeknél is megfigyelhető, hogy nagyon kedvelt és bevált dolog az, ha fekete-fehér, esetleg narancssárga színekkel ábrázolják a szereplőket. Túl sok példa ez ahhoz, hogy véletlen legyen, úgy hogy tessék az ilyesmikre odafigyelni, mert segítenek a döntés hozatalban. Ha ezt a kompozíciót látjuk, akkor érdemes nem a kisöcsénkkel beülni, mert itt bizony vér fog folyni.

 

 

2. „Megölted?! Megöllek!” kategória

mozi_plakát2A megtört, bosszúra éhes hősöket felsorakoztató filmek általában fekete-fehér posztert kapnak. Előtérbe kerülnek a fegyverek, ezáltal szinte biztos, hogy a film végére megtörténik a revans. Ez a kategória már kicsit túlmutat az agyatlan akciófilmeken, itt már minimális tartalom, illetve érzelemkinyilvánítás is megfigyelhető a képsorokban.

 

 

3. „Azok a boldog, szép napok, ég veled!” kategória

mozi_plakát3

A váratlanul, életét megváltoztató szituációba csöppenő főhős menekül a poszteren. A várost kéretik kékkel ábrázolni. Tipikus beállítás, legtöbbször egy átlagos férfi, átlagon felüli kalandját bemutató thriller-t ábrázolnak így, melyben a főhős kezében van a saját, esetleg a világ élete.

 

 

4. „Hinnye! Itt már bizony szex lesz!” kategória 

mozi_plakát4

Nincs vevő a termékedre? Add el egy bombázóval, garantált a siker. Valamiért akkora fantáziát láttak ebben a kompozícióban, hogy nem győzik újrahasznosítani. Ha ezt látjuk valószínűleg egy vérciki vígjáték a jelölt alany, amit semmi esetre sem a szülőkkel kéne megnézni. Sőt egyáltalán nem kéne megnézni.

5. „Intenzív támadás a lelkivilágod ellen” kategória

mozi_plakát5

Az esetek túlnyomó többségében a horrorfilmek rendelkeznek ilyen plakáttal. Sokkal inkább az a fajta horroré, amitől nem tudsz aludni, mintsem a vérspriccelős fajtáé.

6. „A magányos, fegyverspecialista” kategória

mozi_plakát6Háttal állnak nekünk, így ami velünk szemben van, az velük is szemben van, ezáltal azt a hatást kelti, hogy „velünk van”. Általában a szótlan, de menő karaktereket szokás így ábrázolni, meglehetősen figyelemfelkeltő képességgel bír ez a kompozíció.

7. „Nem átlagos románc” kategória

mozi_plakát7

A futószalagon gyártott romantikus-vígjátékoknál a poszter árulkodó lehet. Szinte biztos, hogy egy zűrős kapcsolatot fogunk látni a mozivásznon, tele ellentétekkel és irracionális döntésekkel, majd egy giccses happy end-del elveszik a süllyesztőben. Ezután tudatosul bennünk, hogy ezt a filmet már vagy ezerszer láttuk, csak épp nem Richard Gere-rel, hanem Hugh Grant-tel.

 

 

8. „Felkészülni! Vigyázz! Sírás!” kategória

mozi_plakát8

A tengerpart feletti felhők között megjelenő homályos arc(ok). Talán a létező legnagyobb plakátklisé, ezért is hagytam utoljára.

 

 

Ezekre mindenképp érdemes odafigyelni filmválasztásnál. Nem túl kreatív, de minket segít. Egy negatív utópiában valószínűleg még inkább egy sablon alapján készülnének a képek, úgy hogy még így is hálásak lehetünk. Utóbbi időkben az figyelhető meg, hogy ma már az esztétika egyet jelent a minimalizmussal. Egy-két tehetséges ötletgazda megajándékozta a világhálót egy teljesen innovatív ötlettel, miszerint a moziplakátok is alkalmazkodhatnának a minimalista divathoz. Ez az ötlet párosult egy másik divathóborttal, a retróval, ezáltal hatalmas rajongótáborra tettek szert és azóta is folyamatosan gyártják a posztereket.

Van az a fajta, amely konkrétan a sztori egyes pillanatait ábrázolja pálcikaemberekkel. Ez tökéletes abból a szempontból, hogy viszonylag könnyen kitalálható az adott film típusa, valamint jót tud szórakozni rajta az az egyén, aki már látta az alkotást.

mozi_plakát_minimal_matrix

A másik nagy előnye, hogy mivel konkrétan a történet elemeit ábrázolja, ezért az ember kíváncsi, hogy mégis mit jelenthet az ábra. A film megtekintése előtt meg úgysem tudja, hogy mi mit jelent rajta, ezért még csak nem is spoileres a tartalom. Eszméletlenül jó megoldás, de azért lássuk be, igencsak egyhangú lenne a mozi részleg, ha ilyen plakátokkal dekorálnák ki.

mozi_plakát_minimal_gyuruk_ura

Egy másik poszter készítő banda egy kevésbé repetitív módszert alkalmaz. Egyszerű rajzolási technikával operálnak, ezáltal egyszerű, de mégis meggyőző lesz a végeredmény. Itt teljesedik ki a minimalizmus és a retró kedvelt elegye, ráadásul kiküszöböli az előző technika hiányosságait.

 mozi_plakát_minimal_batmanmozi_plakát_minimal_toy_stroymozi_plakát_minimal_jaws

 

Meglehetősen stílusosak és figyelemfelkeltők. Az igazi varázsuk a letisztultságban mutatkozik meg. Ha ezekkel dekorálnák a mozikat, akkor elképesztően múltidéző hangulata lenne. Kicsit olyan, mintha minimum 30 éves filmeket reklámoznának, tökéletesen kivitelezett eljárás.

 mozi_plakát_minimal_charlie_es_a_csokigyarmozi_plakat_minimal_ace_ventura

Úgy gondolom, hogy néha-néha megéri a poszterekkel is foglalkozni, ha már abba is munkát ölt valaki. Ízléses kedvcsinálók, tökéletes dekoráció kellékek, amelyekből rengeteg információ szűrhető le azok számára, akik kicsit jobban megvizsgálják azokat.

Vélemény, hozzászólás?