Minél több alkoholt iszik valaki, annál kevésbé érdekli, hogyan érzi majd magát ébredés után. És annál nagyobb a valószínűsége, hogy másnap mihamarabb megfogadja: „soha többé nem iszom.”

Vélhetően nem sokan vannak, akik még nem tapasztalták meg magukon a kiszáradást, a fejfájást, a rossz kedélyállapotot, a bevérzett szemeket, a kézremegést vagy éppen az émelygést és hányást, rossz esetben mindezt egyszerre. Ezek ugyebár a macskajaj tünetei.

masnapossag-2

Jó tudni, hogy a szakemberek szerint akkor lesz valaki másnapos (edzettek előnyben), ha a megivott alkohol szintje meghaladta az 50 grammot, ami mintegy 2,5 üveg sörnek, vagy 1,5 deci tömény italnak felel meg. A nők esetében ez csupán 30-40 gramm, vagyis kevesebb mennyiség is elegendő a másnapi rosszulléthez. A színes piákban a színezőanyag csak tovább ront a helyzeten.

Igaz, ami igaz, a másnaposság úgy kerülhető el a legegyszerűbben, ha az ember nem iszik annyit, ez azonban nem mindig kivitelezhető, na meg valljuk be, elég unalmas is lenne. Inkább vegyük sorra, mit lehet tenni annak érdekében, hogy az egymás után legurított pohárkák után ne akarjunk jobb létre szenderülni másnap.

Buli alatt például igyunk sokat, és ne csak alkoholból! A szesz mellé mindig gurítsunk le szénsavmentes vizet is. A zsíros ételek helyett, (amik lebénítják az emésztőszerveket és utat engednek a tömény alkoholnak), válasszunk inkább száraz rágcsálnivalókat, sovány húsokat, kenyérféléket, gyümölcsöket.

masnapossag-3

Elég sűrűn előfordul, hogy valaki azért iszik többet a kelleténél, mert nem várja meg azt az időt, amíg a kupica pia kifejti a hatását.

A rövidital ugyanis, (bármilyen rövid) úgy negyed óra múlva érezteti csak a hatását, és fél óra múlva „üt meg”. Szóval, ha egymás után nézel a pohár fenekére, rosszul jársz. Persze le lehet húzni zsinórban akár öt felest is, de ettől tíz perc múlva megfejeled az asztalt- ezt nevezzük alkoholmérgezésnek.

Az ivást buli után is folytatni kell, csak akkor már virgin italokkal. Akármilyen rosszul is vagy lefekvés előtt, igyál legalább fél liter vizet, hidd el, megéri. Alvás közben a tested harcol érted, ehhez viszont vízre van szüksége. Ha nem kapja meg, garantált a rosszullét reggel.

Ébredéskor szintén igyál vizet, és ha tudsz, egyél valamit, amit megkívánsz. Jobban jársz, ha a kávét és a cigit is hanyagolod egy ideig.