Hatvanas évek New York-ja, jól öltözött, törtető reklámszakemberek építgetik az Amerikai álmot cigarettafüsttől terhes irodáikban egy korban, mikor még a férfiak valóban férfiasak, s a nők valóban nőiesek voltak.

Kevés sorozat képes arra mint, a most hatodik évadjához érkező Mad Men-Reklámőrültek, hogy ilyen jelentős hatással legyen napjaink divatjára. A 60-as évek Amerikájában játszódó történet egy fiktív reklámügynökség munkájába enged betekintést. Érzékletes korrajzzal vegyíti a szereplők mindennapi drámáit, és ami számunkra most a legfontosabb: Bitang jó stílusa van!
Don Draper, a Sterling Cooper reklámügynökség kreatív igazgatója megtestesíti mindazt amire egy modern férfi vágyhat. Titokzatos, céltudatos, sikeres a munkájában, bomlanak érte a nők, és pokoli jól öltözött. Klasszikus férfiideál, melyet Humphrey Bogart óta nem láttunk tévéképernyőn , erőlködés és izzadságszag nélkül is férfias egy olyan közegben melyet napjainkban a röhejesség határáig kigyúrt férfiak uralnak.

madmen-2

Reggel Donald Draper (Jon Hamm) ruganyos léptekkel besétál Madison Avenue-n található irodájának kapuján, tökéletesen szabott szürke Brooks Brothers öltönyében, ropogósra fehérített ingében, fényesre suvickolt Oxford cipőjében, majd kabátját hanyag eleganciával odadobja az ő minden kívánságát leső titkárnőjének. Megigazítja mandzsettagombjait, majd megpihen egy reggeli whisky erejéig a céges meetingek előtt. Illusztrátorokból és szövegírókból álló csapata szájtátva hallgatja ötleteit, miközben nagyobb mennyiségű alkoholos frissítőt vesznek magukhoz, és megállás nélkül füstölnek. Munka után Don még elugrik egy belvárosi bárba pár Old Fashioned koktélra, hogy pontban este nyolcra hazaérkezzen a hajdanán modellként dolgozó gyönyörű feleségéhez és gyermekeihez. Hétfő. Nem hangzik rosszul, igaz?

A Sterling Cooper ügynökségnél mindenki olyan mintha skatulyából húzták volna elő őket; sehol egy gyűrődés vagy ránc, tökéletesre vágott frizura, elkóborolt tincsek nélkül, hisz ez a versenyszféra kérem szépen, tökéletesnek kell lenni! A titkárnők csak úgy ragyognak, mind úgy festenek mintha egy pin up girl naptárból bújtak volna ki. Az épp szárnyait bontogató emancipáció jegyében meglepően öntudatosak, de a sorozat minden filmkockájáról süt a férfiuralom, hímsovinizmus.

madmen-3

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy a Mad Men megreformálta napjaink férfidivatját, de annyi bizonyos, hogy sokaknak felnyitotta a szemét a klasszikusan elegáns férfi ruházat előnyeire, tekintélyt parancsoló hatására. Nincs még egy maszkulinabb ruhadarab, mint egy jól szabott öltöny.

A sorozat hatása napjaink popkultúrájába is begyűrűzni látszik, gondoljunk csak Justin Timberlake legújabb stílusváltására, akinek Suit & Tie című dala egyértelmű főhajtás a sorozat stílusa előtt, kezdve Mr. Timberlake remekbe szabott öltönyétől, a tőle eddig stílusidegen háttérben füstölgő cigarettán át a mindent átható erőlködés mentes eleganciáig.

A Mad Men elengedhetetlen kelléke egy kiváló öltöny, fehér ing, fekete nyakkendő, tükörfényes cipő, fedora puhakalap, szarukeretes szemüveg (Nem hipster!), cigaretta (Ne csináld, csúnya, rossz szokás, de ha mégis, akkor dohányozz elegánsan!), töménytelen mennyiségű alkohol (Szintén rossz szokás, de hát üsse kavics!) és jó kiállás.

madmen-4

 

Vélemény, hozzászólás?