bogrács2

Bár az idő elég csalóka mostanában, így a szabadtéri rendezvényeket könnyen elmoshatja az eső, vagy épp elfújhatja a szél; egy kerti parti vendégeinek szórakozását ez sem ronthatja el. Főleg, ha nem ragadunk le az ilyenkor szokásos bográcsgulyásnál, hanem kipróbálunk más recepteket is. Az alábbiakban ajánlunk néhány bográcsos finomságot.

 

Csülökpörkölt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Egy tízszemélyes adag elkészítéséhez szükségünk lesz 3 kg sertéscsülökre, 1 kg vöröshagymára, 4 db zöldpaprikára, 4 db paradicsomra, 20 dkg sertészsírra, 3 deka sóra, egy fokhagymára, 5 deka pirospaprikára, 1 deka köménymagra, egy babérlevélre és erős paprikára, ízlés szerint. A bográcsban hevítsük fel a zsírt, majd dinszteljük meg rajta a hagymát. Ha üvegesre pirult, adjuk hozzá a pirospaprikát, és öntsük fel vízzel. Vágjuk kockára a csülköt, a paprikát és a paradicsomot, adjuk hozzá a hagymához, és pirítsuk meg, majd a fűszereket is hozzáadva főzzük két órán keresztül, közben gyakran kevergessük, és ha a víz elfőtt, pótoljuk.

Babos káposzta

Babos káposzta

Szintén tíz személyre tervezve készítsünk elő másfél kg sertéscsülköt és füstölt oldalast, 2 kg savanyú káposztát, 1 kg babot, 20 dkg sertészsírt, 30 dkg vöröshagymát, 5 dkg paradicsompürét, 5 gerezd fokhagymát, 8 dkg pirospaprikát, 1 evőkanál gulyáskrémet, őrölt borsot, sót és vizet. Hevítsük fel a zsírt, dinszteljük meg a kockákra vágott hagymát, majd keverjük hozzá a sót, a pirospaprikát, a gulyásrémet és a paradicsompürét. A csülköt kockázzuk fel, tegyük a bográcsba, öntsük fel vízzel, és fél órán keresztül előfőzzük. A savanyú káposztát mossuk ki, és tegyük hozzá a tűzről levett húshoz, majd adjuk hozzá a beáztatott babot is. Végül tegyük bele a foghagymát, a füstölt oldalast, öntsük fel még vízzel, és másfél óra alatt főzzük készre.

Slambuc

slambuc

Szerezzünk be 15 dkg füstölt szalonnát, 80 dkg füstölt kolbászt, 2 kg krumplit, 30 dkg lebbencstésztát, 20 dkg zöldpaprikát, 15 dkg paradicsomot, 20 dkg vöröshagymát, 5 dkg pirospaprikát, 2 dkg sót és erőspaprikakrémet. Vágjuk kockára a szalonnát és süssük meg, majd adjuk hozzá a tésztát és pirítsuk addig, amíg sárga nem lesz. Vegyük ki, majd pirítsuk meg a zsírban a hagymát, tegyük bele a pirospaprikát, és öntsük fel vízzel. Vágjuk fel és adjuk hozzá a krumplit, a paprikát és a paradicsomot. Szórjuk a bográcsba a fűszereket is, majd főzzük félig készre. Ekkor adjuk hozzá a tésztát, és főzzük meg teljesen.