Tenziós fejfájás

A legesleggyakoribb mind közül a tenziós fejfájás: az emberek 70-80 százaléka életében legalább egyszer megtapasztalja. Érzésre olyan, mintha egy abroncs szorítaná az ember fejét, vagy két oldalról nyomná valami, bár sokan tarkótáji fájdalomról is beszámolnak, vagy egyáltalán nem tudják behatárolni a fájdalom helyét. Általában nem társul hozzájuk hányinger, hányás, és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóra elmúlik.

dolore_cuoio_capelluto

A tenziós fejfájás oka a nyakizmok és a fejen lévő izmok feszülése, összehúzódása, amit az esetek többségében stressz okoz. Észrevette már, hogy ha feszült, akkor kicsit feljebb húzza a vállait, hátul pedig megfeszülnek a nyakizmai? Ez okozza a fejfájást. A jelenséghez nem kell feltétlenül idegeskedni, az is elég, ha rossz tartásban sokat ülünk az íróasztalnál, a számítógép előtt.

Migrén

A migrén a tenziós fejfájásnál egy fokkal ritkább: a nők 17 százalékát, a férfiak 6 százalékát érinti a dolog. Általában féloldali a fájdalom, de nem mindig. A fejfájás tipikusan nagyon erős, gyakorlatilag munkaképtelenséget okoz: a rohamokhoz gyakran hang- és fényérzékenység, valamint hányinger és hányás is társul. A migrénes rohamok néha úgynevezett aura előzi meg, ezek furcsa, nem fájdalmas tünetek (például szikralátás); maga a fájdalom pedig pár órától pár napig tarthat.

A hagyományos fájdalomcsillapítókra nem feltétlenül múlik, ugyanakkor léteznek kifejezetten migrénellenes szerek. Emellett a tenziós fejfájáshoz hasonlóan a migrén gyakoriságát és súlyosságát is lehet életmódbeli tényezőkkel befolyásolni.

Cluster fejfájás

A cluster fejfájás elég ritka, ugyanakkor jellegzetes kórkép. Ismeretlen oknál fogva férfiak körében gyakoribb, mint nőknél. Tipikus tünete, hogy az ember fejének csak az egyik oldala fáj, de az nagyon; ezen az oldalon jó eséllyel könnyezik a szeme és folyik az orra. Égő érzésről és nyugtalanságról is beszámolnak. A cluster fejfájás hirtelen kezdődik és a hétköznapi fájdalomcsillapítók nem mindig használnak. A szakemberek szerint talán örökletes oka lehet a dolognak.

index

Másodlagos fejfájások

Ebbe a kategóriába soroljuk azokat a fejfájástípusokat, ahol nem maga a fejfájás a betegség: az csak egy másik betegség tünete. A fejfájással orvoshoz fordulók többségénél nem igazolódik más betegség, azaz az önálló fejfájások valamelyik fent felsorolt típusában szenvednek. Ugyanakkor néha előfordul, hogy a fejfájás egyéb bajt jelez.

Fejfájással számtalan betegség járhat. Gyakori oka például a fejfájásnak az orrmelléküregek gyulladása, a magas vérnyomás, vagy egyszerűen az, hogy az illetőnek (új) szemüvegre lenne szüksége. Ha a fejfájás hirtelen jelentkezik, magas lázzal és hányással jár együtt, az agyhártyagyulladás jele lehet. Fejfájással és fáradékonysággal járhat a vashiányos vérszegénység, amely főként nőket, gyerekeket érint. A közhiedelemmel ellentétben a fejfájásoknak elenyészően kis hányada utal agytumorra: ha hányinger, hányás, szédülés, végtagzsibbadás, túl sok alvás, viselkedészavar, memóriazavar is társul a nem múló fejfájáshoz, akkor merülhet fel ennek az esélye.

Fejfájással minden esetben érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a másodlagos fejfájások okai vizsgálatokkal kideríthetőek és orvosolhatóak, de az önálló fejfájásokra is léteznek hatékony gyógymódok.