Bővül az olyan kütyük sora, melyek segítségével szerelmesek kényeztethetik egymást a távolból, küldhetnek csókot a másiknak, a pikánsabbak pedig vibráló elemekkel operálnak. Érdekes csoportot képeznek ezek közül azok, melyek érintéseket, öleléseket próbálnak utánozni. Egyik legfrissebb fejlesztés egy kabát, mely szimulálja a szerelmes ölelést.

Tanulmányok bizonyításai sem kellenek, számunkra is egyértelmű: az ölelés boldoggá tesz minket. Míg ezt a kellemes és önzetlen érzést mások free hugokkal, a londoniak pedig ölelgető rendezvényekkel szórták szerte a világba, a japánok csináltak maguknak egy kabátot, arra az esetre, ha nincs üres kar a közelben. Néhány diák a Tsukuba Universityről olyan dzsekit tervezett, amellyel bármikor megöleltethetik magukat, ha egy kis kedvességre vágynának.

A „Raiju Coat” a projekten dolgozó japán fiúk szerint úgy néz ki, mint egy átlagos kabát. Egyszerűen csak be kell kapcsolni az övet, feltenni a fejhallgatót és indulhat a lelki kényeztetés. A felszerelt két robotikus karolószerkezetet a dzseki hátrészében elrejtett motor mozgatja, amit USB kapcsolattal lehet vezérelni számítógépről. Közben fejhallgatón hallgathatják a kedves lányhangokat, odaképzelve képzeltbeli barátnőjüket. A messziről közeledő lépések hangja után felcsendül egy „Bocsi, megvárattalak?”, vagy „Nézz hátra, ki van itt!”, amit egy ölelés követ. A fiúk sok időt töltenek tanulással, és magányuk enyhítésére találták ki a dzsekit.

Az ötlet nem teljesen újszerű, számos hasonló eszközt megvalósítottak már az elmúlt években. Egyik érdekesség a Lovotics kutatócsoport Kissenger nevű kütyüje. A Kissenger (a “kiss” és a “messenger” szavak keresztezéséből) párok számára készült robotpár, mely csókot szállít a távolból. A mozgásérzékelő ajkakkal felszerelt kütyüt megcsókolva a másik fél felszerelése is elkezd rezegni. Háromféle lehetőséget kínál: szerelmesek közti csók, ember-robot csók, illetve az ember-virtuális karakter közti csók. A kutató Dr. Humaan Samani elmondása szerint célja az emberi kapcsolatok javítása volt.

high-tech kaba-2

A Hugvie hasonló a Raiju Coathoz. A robotikus párna saját szívveréssel és beépített vibrátorral szolgál. Telefonbeszélgetés közben működik, a telefont a fejrészen található zsebbe kell csúsztatni, majd megölelni a robotot. A beszélgetés során átszűrődő hangok magasságából következtetve szimulálja a másik fél szívveréseit. Az alapötlet szerint az érzelmeket és az intimitást próbálja visszaadni telefonálás közben, 50 $-ért lehet megvásárolni.

high-tech-kabat-3

 

high-tech-kabat-4

A Hugvie és a Kissenger is 2012-es találmány. Egy évvel korábbi a Like-a-hug mellény, amit 2011-ben tervezett az MIT Media laborjából Melissa Chow. A “közösségi mellény” minden like után összeszűkül, ölelést imitálva. A like érkezhet fotóra, postra, vagy akár hozzászólásra, így átalakítva a virtuális kedveléseket valódi jutalmazássá. Ha a lájkoló is viseli a mellényt, akkor a gesztus viszonozható.  Tervezőjének célja az volt, hogy személyesebbé, örömtelibbé varázsolja az online interakciókat.

high-tech-kabat-6

A Raiju Coat nem kerül forgalomba, a fiúk egyelőre megtartják maguknak magányos óráikra, de a jelenség elgondolkodtató. Az emberi találékonyság és ötletgazdagság gyümölcsei ideig-óráig szórakoztatóak. De bekövetkezhet-e egyszer az, hogy az emberi magányt egyszer tényleg ilyen kellékek segítségével enyhítik a természetes emberi kapcsolatok helyett, mint a japán fiúk? Mennyire férkőzhetnek be még ezek a technikai eszközök az emberi intimitásba?

A videót a Raiju Coat működéséről itt tekintheted meg.

Vélemény, hozzászólás?