Sosem találjátok ki, mi a világ egyik legerősebb gyógyhatású, közérzetjavító és energizáló csodaszere! Annyit segítünk, hogy egy bizonyos rovarfajta nyálmirigyeiből termelődik és teljesen természetes.Azzal mindenki tisztában van, hogy a méz mennyire egészséges, a méhkas azonban más csodát is rejteget: ez pedig nem más, mint a méhpempő.

Ha máshonnan nem is, a samponreklámból bizonyára ismerős lehet ez a szó. A méhpempő azonban nem csak a hajnak, hanem az egész szervezetnek jó szolgálatot tesz. Érdekesség, hogy ez a „termék” a munkásméhek garatmirigy váladékát jelenti, ezzel az anyaggal etetik a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni. Méhpempőt kap a petéző anyaméh is, ennek köszönhető, hogy 1ooo-15oo petét is le tud tenni naponta.

A méhpempőnek olyan sok pozitív egészségügyi hatása van, hogy felsorolni is nehezen lehet azokat. Hiszen segítő társunk a megfázás és az influenza elkerülésében, lassítja a csontritkulás folyamatát, elűzi a depressziót, sőt, a legújabb kutatások szerint a teherbe esést is elősegíti. A méhpempő azonban a férfi meddőség kezelésében is élen jár.
Hihetetlennek hangozhat, de ez az anyag pontosan olyan hormonokat épít, melyekre egy adott szervezetnek szüksége van. Ha kell, ösztrogént illetve tesztoszteront, vagy éppen progeszteront és inzulint.

Tudományos kísérletek bizonyítják azonban azt is, hogy a méhpempő a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb idegrendszer vitalizáló anyag a földön.Nem kérdéses az sem, hogy ez az anyag a hosszú élet titka is egyben, hiszen amíg a méhherék és dolgozók legfeljebb néhány hónapig élnek, addig a méhkirálynő átlagos élettartama 3-4 év, de vannak olyanok, akik 5 évig is elélnek. Ennek az oka pedig nem más, mint a táplálkozás. Mivel az előbbiek csak három napig, a méhkirálynő lárvája mindvégig méhpempőt kap.

A méhpempő tehát igazi életelixírnek számít, mely hozzájárul az egészségi állapot javításához, vagy fenntartásához. Nem muszáj folyamatosan szedni, lehet tartani 3o-6o napos kúrákat is, melyek után érdemes 1o-3o napos szünetet beiktatni. A sűrű, sárgás árnyalatú anyagot egészségboltokban lehet megvásárolni, de az interneten is meg lehet rendelni. Általában üveges kiszerelésben kapható. A 1oo grammos tiszta méhpempő 15ooo forint körül mozog, ám csak napi néhány grammot kell belőle fogyasztani.

méhpempő_méz_méh3-700x466

 

Ha már a méhkasban található csodaszerekről van szó, említést érdemel a propolisz is, melyet a rovarok a fenyőfák rügyeiről szednek össze, és a kaptárak foltozásához használják. Leggyakoribb feldolgozása az alkoholos oldatkészítés.
A tinktúra italba (nem forróba) csepegtetve, mézbe keverve de közvetlenül fogyasztva is alkalmas a légúti betegségek kezelésére, szájsebekre és sebfertőtlenítésre is. Rendszeres használata erősíti az immunrendszert, ehhez esténként 2o cseppet érdemes magunkhoz venni.

Betegség esetén növelhető az adag, ilyenkor két, három alkalommal is ajánlott 5o-5o cseppet meginni belőle. Általában 1o milliliteres üvegcsében lehet beszerezni, melynek ára néhány száz forint.