Egy olyan ember számára – legyen az kritikus, vagy esztéta -, aki filmekkel foglalkozik, s véleményét publikálja is, a legnehezebb feladat ha listát kell alkotnia. A film, mint szubjektív műfaj nem engedi egy könnyen, hogy jegyzékek közé szorítsák. Beszélhetünk itt legjobb filmekről, színészekről, vagy akár melódiákról is. A mozgókép minden része relatív, annak megítélése pedig csak nagyon bátor embereknek ajánlott. Azonban én most vettem a bátorságot, és felállítottam saját, perszonális kartotékomat. De listám előtt beszéljünk egy kicsit a film, úgy nevezett harmadik dimenziójáról.

vitaphone_warner_brothersVitaphone, Warner Brothers, 1925-6

A filmzene mint fogalom, illetve gyakorlati dolog, már a 19. század utolsó éveiben megjelent. 1895-ben a párizsi Salon Indien du Grand Café közönsége tekinthette meg az első filmet, melyet már kereskedelmi célokra gyártott – bár ezt tagadták, s csupán kuriózumként prezentálták – a Lumiére testvérpár. Ezzel egy időben született meg a mozgókép harmadik dimenziója, a filmzene is. Természetesen ez időben még csak zongoraszó, később már komplett zenekarok kísérték a képkockákat. Ekkor még rendszeres volt a muzsikában történő improvizáció, tehát az előadók nem megírt dallamokat keltettek életre, hanem a jelenetekhez próbáltak idomulni. Az első konkrét, filmzenének mondható – így mérföldkő a filmzene történelmében – alkotás D. W. Griffith, Egy nemzet születése (1915) című filmjéhez íródott muzsika, mely Joseph Carl Breil agyában született meg. Ettől fogva a filmzene elengedhetetlen része a filmgyártásnak, sőt, sokszor túlmutat azon a produkción, melyet szolgálnia kéne. Hatalmas robbanást hozott be a filmgyártás univerzumába a két – mára már ikonként ismert – Warner fiú. A Warner Bros. tulajdonosai ugyanis 1925-26-ban feltaláltak egy olyan szerkezetet, mely forradalmasította a filmipar teljes mivoltát. A Vitaphone-ra keresztelt rendszer alapja nem más, mint a fonográfra rögzített hangelemek, képhez történő szinkronizálása. Az első ilyen technikával készült egész estét mozi nem más, mint az 1926-ban bemutatott Don Huan című alkotás volt.

don_huan_filmpremier_warners_moziDon Huan filmpremier, Warner’s mozi, 1926

Mindent összegezve hatalmas utat járt be a filmzene, amíg végül eljutott a jelen korunkba, ahol olyan művészek varázsolnak melódiákat képsorok alá, mint Hans Zimmer, Howard Shore, vagy éppen John Williams. Ezek azon kevés művészek képviselői, akik a muzsikát annak legmagasabb fokán érintik, akik a zenével varázsolnak, nem pedig dolgoznak. És a nagy művész ismertetőjele nem is lehetne más, mint amikor ezrével dúdolják melódiáját az utcán, vagy más zeneszerzők csempészik saját munkásságukba azt. Hisz ki ne tudná eldúdolni Williams Superman-jét, vagy Zimmer Oroszlánkirályát? Lássuk saját, legjobb 15-ös listámat!

/A listám szubjektív, természetesen nem elfogadott kartotékról beszélünk!/

 

15. Superman

superman_filmzeneListám utolsó helyén az 1978-as klasszikus, a képregény adaptációk egy meghatározó filmje áll. Minden idők leghíresebb, és legnépszerűbb képregényhősének, Superman-nek első igazi mozifilmje alá nem más szerezte a muzsikát, mint John Williams. A film „soundtrack”-je nem túl maradandó, és valljuk be őszintén: a többi dallamra nem is igazán emlékszünk. Na de a főcímdal… Hát azt bárki el tudná dúdolni, álmából felkeltve is. Bár azért Williams zsenije a többi számban is megmutatkozik, az acélember azonban mégis fő muzsikájával kápráztatott el több generációt is. Ebből a zenéből több változat is készült, melyek meghallgathatók az eredeti CD-n.

Hallgasd meg:

 

14. Jurassic Park
jurassci_park_filmzene1993-ban látott napvilágot minden idők egyik legkultikusabb filmje. A Jurassic Park című Spielberg alkotás egy igazi remekmű volt a maga korában, és fénye így 20 év távlatában sem kopott. Eme klasszikus zenéjét szintén John Williams kreálta, aki végleg beírta magát – persze korábban már megtette a Csillagok háborújával – a halhatatlanok táborába. Ez tipikusan az a muzsika, mely 100%-os hatékonysággal szolgálja a tulajdonosát, a filmet. Megjárja a mámort, a harmóniát, de a legmélyebb mélységekben is parádézik. Olyan hangulatot tud kiváltani az emberekből – belőlem konkrétan a gyermekkoromat -, amelyre nem sok film melódiája képes. Nem véletlen, hiszen Spielberg és Williams már rengeteget dolgoztak együtt, kívülről tudják mi kell a másiknak. John szabad kezet kapott, és ennek meg is lett az eredménye. Szerintem minden idők 14. legjobb filmzenéje, egészen pontosan.

Hallgasd meg:

 

13. Forrest Gump
forrest_gump_filmzeneKevés annyira elismert, és lenyűgöző film van mint a Forrest Gump. A ’94-es mű beírta magát minden fórum top filmjei közé, és hát legyünk őszinték, jogosan tette. Hanks engem végleg meggyőzött színészi kvalitásait illetően, Alan Silvestri pedig zeneszerzői tudásával kapcsolatban. Ez szintén egy olyan gyöngyszem, mely teljes tökéletességgel simul a filmhez. Egyszerűen felkapja, és mint egy pajzs védi, és díszíti azt. A Forrest Gump tipikusan az a film, mely egészen magasból képes a mélybe zuhanni, hangulatát illetően. A zene tökéletesen elősegíti ennek a jellegzetességnek a létrejöttét, erősítését. Silvestri hihetetlen munkát végzett. De azért felszólalnak egyéb híres slágerek is, mint például Lynyrd Skynyrd Sweet Home Alabama-ja. Összességében a Gump filmek listáján talán előrébb is lehetne, de azért egy filmzene listán a 13. hely elég előkelő, és megtisztelő.

Hallgasd meg:

 

12. Oroszlánkirály
oroszlánkirály_filmzeneNem hinném, hogy akadna olyan filmkedvelő, aki ne látta volna minden idők legnépszerűbb rajzfilmjét, az Oroszlánkirályt. Eme 19 éves alkotás önmagában is egy klasszikus, de Hans Zimmer kreációjával hihetetlen. Természetesen itt illik megemlíteni Sir Elton John-t, és Tim Rice-t is, akik szintén közreműködtek/énekeltek az oroszlánkirályban. Zimmer és Elton duója pedig minden képzeletet felülmúl. Az Oroszlánkirály érzelmileg olyan mély dallamokkal rendelkezik, hogy azt gyermek és felnőtt egyaránt elismeri. Kit ne rázott volna a hideg Mufasa bölcseletei közben, mikor felszólalt Zimmer remekműve? Vagy ki ne táncolt volna az Élet körforgására? Elton, Can You Feel the Love Tonight-járól nem is beszélve… A két előadó (Zimmer és John) meg is kapta a jól megérdemelt aranyszobrocskát teljesítményükért. A fentebb felsorolt dolgok tükrében az Oroszlánkirály méltán kapja meg listám 12. helyét.

Hallgasd meg:

 

11. Django
django_filmzene

Az utóbbi évek talán legjobb filmje volt, a 2012 év végén bemutatott Django Elszabadul című, Tarantino féle gyöngyszem. Quentin olyan ízt hozott újra a Western műfajba, amire már régóta éheznek a rajongók. Feltámasztotta, majd új testbe költöztette a westernt. Igaz, ez a film kicsit kakukktojás a listán, ugyanis klasszikus saját zenékkel nem dolgozott, inkább egy-egy már ismert muzsikát mixelt, saját kedvére szerkesztett, és így sikerült olyan zenei világot teremtenie, amire szavak nincsenek. Gondolok itt Trinity Titoli-jára, Johnny Cash Ain’t No Grave-jére, vagy mondjuk Tupac és James Brown közös produkciójára. Tarantino olyan érzékkel rakja be ezeket a zenéket filmjébe, hogy az ember csak ámul. Hol illik Tupac egy westernbe? Hát a Django megmutatja. Mind a film, mind az alá választott dallamok zseniálisak. Tökéletesen szolgálva, sőt néha már talán felülmúlva a fölötte rohanó képkockákat. Ízlésem szerint a Django rendelkezik minden idők 11. legerősebb zenelistájával.
Hallgasd meg:

 

10. A profi
a_profi_filmzene

Számtalan reklám, átdolgozás, médiatermék használta már fel Belmondo filmjének dallamait. Az 1981-ben készült francia akciófilm zenéjét nem más, mint a zeneszerzők egyik legnagyobb alakja, Ennio Morricone szerezte. Személyes véleményem szerint a film itt kevés a zenéhez képest. Ez a muzsika túltesz ezen az alkotáson. Morricone ugye számtalanszor megmutatta, miért tartjuk őt talán minden idők legjobb zeneszerzőjének. Itt azonban túlteljesített, persze ez nem az ő hibája. Olyan művet kreált, mely tényleg halhatatlan. Mindenki tudja a síró hegedű dalát, ahogyan elmesél egy érzelmet, kívülről-belülről. Ami azonban hihetetlen számomra, hogy nem nyert Oscar díjat, csupán egy Cézár-díj jelöléssel büszkélkedhet. Felettébb érdekes. De hát kit érdekel? A művészet színvonalát nem szobrokban mérik.
Hallgasd meg:

 

9. Gladiátor
a_gladiator_filmzene

Én őszintén szólva drámakedvelő vagyok. Már ebben az évezredben bemutatták az egyik kedvenc alkotásomat, Russel Crowe főszereplésével. A 2000-ben bemutatott Gladiátor című történelmi kalandfilm karcolja a dráma műfajt is. Nálam egy film hatáselérésének nagy részét az alá írt, vagy választott zene teszi ki. Nos, ez a Gladiátornál nagyon bejött. Hans Zimmer. Fogalom. Márkanév. A német zeneszerző ebbe a filmbe beletette minden tehetségét, ennek következménye pedig a vegytiszta katarzis. Zimmer olyan szinten bánik a hangokkal, ritmussal és dallamokkal, hogy az embert rázza a hideg. 2001-ben meg is kapta a Golden-globe díjat, illetve jelölték Oscar-ra is. A muzsika remekül alkalmazkodik a film hihetetlen ívéhez, drámához és szárnyaláshoz. Zimmer védjegyévé váltak a vokalista elemek – amikről később még beszélek -, melyek itt példátlan módon lettek alkalmazva. Így kapta meg a Gladiátor az előkelő 9. helyet szubjektív listámon.
Hallgasd meg:

 

8. A Keresztapa
a_keresztapa_filmzene

Ugyebár ezt a filmet nem kell bemutatni, mint ahogyan az alatta ékeskedő zeneművet sem. Nino Rota (1911-1979) olasz zeneszerző kreációja a Keresztapa trilógia alatt hallható popmás szerzemény. Az 1972-ben bemutatott gengszterfilm alatt szóló muzsika szinte extatikus állapotba sodorta a nézőket, és ezt így 40 év távlatában is megteszi. Rota – aki mellesleg a nagysikerű Polip című sorozat zenéjét is szerezte – saját bevallása szerint ebbe beletett mindent. Ez a film olyan klasszikussá nőtte ki magát, melyet soha nem fogunk elfeledni. És igen, ez részben az alatta szóló muzikális csodának is köszönhető. Sajnos ez a muzsika is áldozatul esett jó néhány reprodukciónak, többek között magyarnak is, ami ízléssértő. Ez a mű szintén érthetetlen okok miatt csupán jelölést kapott az Oscar gálán, pedig úgy gondolom minden idők 8. legjobb alkotása. /Nyugodj békében Nino Rota/
Hallgasd meg:

 

7. Csillagok háborúja
a_csillagok_háborúja_filmzene

Sokan azt mondják, Lucas nem jó rendező, ezért is könnyebbültek meg, hogy a Disney megvette a LucasArts-ot, így átvéve a rendezési jogot az újabb 3 részre. Nekem vegyes érzelmeim vannak ezzel kapcsolatban, és Lucas rendezői kvalitásairól is megvannak a saját nézeteim. De! Egy nem vitatható. George ízlése remek, ha zenéről van szó, Williams pedig remekül ért a zenéléshez. Minden idők legnépszerűbb sci-fi filmjében, a Csillagok háborújában szólal meg Williams szimfóniája. A Star Wars erőssége azonban az, hogy az összes felcsendülő muzsika remekmű, akárcsak a Gyűrűk uránál. Nekem például az új generációs Baljós árnyakban hallható Duel of Fates című alkotás tetszik a legjobban. De a főcímdal is páratlan. John Williams tetőtől talpig zeneszerző, mert aki egy ilyen volumenű filmhez ennyire méltó zenét ír, az nem lehet rossz abban amit csinál. Azt gondolom a Csillagok háborúja szimfónia ma már szépen ott csücsül mindenki fülében. Nem véletlenül hetedik a listámon.
Hallgasd meg:

 

6. A jó, a rossz, és a csúf
a_jo_a_rossz_es_a_csuf_filmzene

A jó öreg fütyülés, a jól ismert nyugat. Clint Eastwood, Ennio Morricone. Azt hiszem ezek az összetevők kellenek egy tökéletes filmhez. Az 1966-os, A jó, a rossz, és a csúf ez a kategória. Talán a valaha készült legkarizmatikusabb western film, és ezt részben a felejthetetlen muzikalitásnak is köszönheti. Morricone dinamizmusának, kreativitásának, lendületének köszönhetően ez a film olyan muzsikát kapott, melytől lúdbőrös lesz minden részünk. Az egyedi vonások, dallam miatt lesz tökéletes eme filmzene. Tökéletesen támasztja alá a filmet, hihetetlen vagánnyá, és hitelessé teszi azt. Eastwood és Morricone mintha egymás nélkül létezni sem tudnának. Két ilyen embernek mindig együtt kéne dolgozniuk, hiszen mintha ez a zene Clint-hez lenne írva. Hihetetlen párost alkot zene és film, melynek tanúi lehetünk mi is. Harmóniája, kiegyensúlyozottsága, és egyedisége miatt ez a filmzene lett listám hatodik helyezettje. Úgy hiszem, megérdemelten.
Hallgasd meg:

 

5. Esőember
esoember_filmzene

Minden idők egyik legjobb filmjéhez, minden idők egyik legjobb filmzenéje dukál. Ez így törvényszerű. Az 1988-as Barry Levinson féle Esőember igazi szuperklasszikus. Hoffman és Cruise utolérhetetlen alakítása, a film remek forgatókönyve, és ízlésessége miatt, de ami hihetetlen, az Hans Zimmer talpalávalója. Szerintem ez az a muzsika, mely a legjobban szolgálja a filmet a világon. Nincs olyan zene, amely jobban simulna, forrna egybe a filmmel, annak pillanataival. Zimmer hihetetlen érzéssel lehel életet minden egyes képbe, de ezt megmutatta már a Mint a villám című filmben is. Számomra ez az igazi művészet. Hogyha egy ember komolyabb érzelmeket vált ki hangokkal, mint egy rendező vizuális eszközzel. Nem mondom, hogy itt így történt, mert mint Yin és Yang tökéletes illeszkedést láthat a néző. A film olyan katartikus momentumokkal bombáz, részben köszönve a zenének, mely egy életre beleissza magát az ember tudatába, memóriájába. Zimmer kétségkívül megelőzte a korát szellemiségét tekintve, mert ’88-ban olyan zenét szerzett, amit ma is bármelyik film megirigyelhetne, talán még a saját maga által képviseltek is. Ezért lett 5. a listámon a Babbitt fivérek útja alatt hallható kompozíció.
Hallgasd meg:

 

4. A sólyom végveszélyben
a_solyom_vegveszelyben_filmzene

2001-ben, Ridley Scott kezei közül kikerült minden idők egyik legjobb háborús filmje, A sólyom végveszélyben címmel. Ódákat zenghetnék a film nagyságáról, mert egy remek alkotásról van szó. De ez nem filmlista. Ez a muzsika operál. Ez is egy Zimmer szerzemény, ami nálam már garancia a minőségre. Sok kritika éri a német zeneszerzőt, hogy csapat csinálja a zenéket, nem pedig ő. Hát ez nem teljesen van így, de ebbe nem szeretnék belemenni. Zimmer zseniális művész, és ebben a filmben prezentálja ezt. Ez a filmzene tökéletesen levetíti az ottani katonák lelki állapotát, a helyzet súlyát, dramaturgiáját. Ebben is megtalálható a vokál elem, ami Zimmer egyediségére, és remek ízlésére vall. Hibátlan filmzene, remek filmmel párosítva. Nem győzőm magasztalni Zimmer tudását, érzékét, ahogyan egy filmhez nyúl, és lelket lehel abba. Azt hiszem ő az idők egyik legjobb zeneszerzője, és felnőtt Morricone mellé. Legalábbis saját véleményem szerint.
Hallgasd meg:

 

3. A gyűrűk ura
a_gyuruk_ura_filmzene

Mára igazi kultuszfilmmé nőtte ki magát a Gyűrűk ura, főleg miután kijött a Hobbit című alkotás is, ami bár nem Gyűrűk ura film, mégis a tömeg oda sorolja. Tehát igazi alapmű lett ebből a filmből. Nem véletlenül azt hiszem, ugyanis a fantasy műfaj legkiemelkedőbb alkotásairól beszélünk talán. Köszönhetően a remek adaptálásnak, forgatókönyvnek, a hiánytalan vizuális megjelenítésnek, és a frappánsabbnál frappánsabb megoldásoknak, nem beszélve a remek monológokról, és dialógusokról. Tehát azért van tartalom. Emellé párosul még egy frenetikus filmzene, Howard Shore kezei közül. Ez a zene olyan hatással volt rám, ami odatapasztott a székbe. Annyira harmonizál a képi világgal, hogy ezt látatlanba/hallatlanba el sem hinné az ember. Olyan gyönyörű ritmus és dallamváltások jellemzik a Gyűrűk ura főcímdalát, amelyet egy filmzene sem hordoz magában. Emellett a hangszerek közötti váltás is hibátlan, a mélység és magasság megjárása pedig mintha rutindolog lenne. Nem véletlenül lett eme dal dobogós a listámon, hiszen egy muzsika mind fölött…
Hallgasd meg:

 

2. Életrevalók
eletrevalok_filmzene

Mindig is hangoztattam, hogy a francia, illetve európai filmgyártás jobb az amerikainál. Rengeteg konkrét példát tudnék mondani erre (Ádám almái, Berlin felett az ég), nagyon hosszú lista lenne. Az Életrevalók című 2011-es francia dráma/vígjáték minden idők talán legjobb filmje a szememben. Ez a film tökéletesen bánik a dráma és komédia határával, ízléses poénjai olyan intelligensek, hogy az ember imádja minden percét, a dramaturgiája pedig olyan mély és megható, hogy beleborzongunk. Természetesen ez kizárólag a vizualitás útján nem működne. Napjaink szerintem legjobb zongoristája, Ludovico Einaudi, olasz zeneszerző megkoronázta munkásságát, mikor kiadta kezei közül az Életrevalók muzsikáját. Ez az amúgy is remek művész itt olyat alkotott, ami számomra már a nem hihető kategória. Úgy öleli magához a film minden percét – mely egyébként további remek zenékkel bombázza a nézőt, például: Kool and the Gang -, mint valami selyemsál. Lenyűgöző kapcsolat film és zene között. Felfoghatatlan okokból nemcsak a film, de a muzsika sem kapott Oscar díjat. Talán mert nem amerikai. Nem tudom. Annyit azonban tudok, hogy az Életrevalók című film, és zenéjének kettőse olyan katartikus élményt ajándékozott, melyet soha nem fogok elfelejteni. Hogy miért?
Hallgasd meg:

 

1. Schindler listája
schindler_listaja_filmzene

Az 1993-ban bemutatott fekete-fehér történelmi dráma minden falat ledöntő alkotás. A Schindler listája lenyűgöző mű, mind filmértékét, mind zeneiségét tekintve. Liam Neeson kvalitásai, a képi világ, a forgatókönyv, illetve (ismét) John Williams munkássága olyan egyveleget alkot, mely örökkön-örökké versenyképes marad. Williams ebben a filmben mutatja meg, miért emlegetik őt is egy lapon Morricone-val, vagy Zimmer-rel. Ez munkásságának legjobb darabja azt hiszem. Ez a zene olyannyira vissza tudja adni a film hangulatát, hogy szinte színeket varázsol a fekete-fehér alkotásba. Ez a tökéletes alkotás. A hegedű tényleg sír, ahogyan a film is, és a néző is. Nem véletlenül kapta meg a legjobb filmzenének járó szobrocskát. Bár már 20 éves filmről beszélünk, ilyen melódiát azóta sem sikerült alkotnia senkinek sem. Ilyet, ami nem is filmzene, hanem film. Egybeforr a filmmel. A kettő egymás nélkül létezni képtelen. Ez a tökéletes szimbiózis. Együtt pulzál kép és hang, és teljesen marginálissá tesz mindenfajta politikai nézetet, etnikai hovatartozást a film közben. Lenyűgöző. Lehet, hogy túlságosan is elfogult vagyok ezzel a zenével szemben, de akárhányszor megnézem ezt az alkotást, és hallom annak dallamait, egyszerűen katartikus állapotba zuhanok. Teljesen megérdemelten szorított maga mögé ennyi remek alkotást, így elnyerve listám első helyét. Schindler listája.
Hallgasd meg:

 

liam_neeson_schindler_listaja

Listám végéhez érve remélem, hogy mindenkinek kellemes perceket szereztem eme cikkemmel. Megpróbáltam saját ízlésem szerint a legjobb alkotásokat összeszedni, és bár valószínűleg nem mindenki fog egyetérteni velem, remélem, nekik is mosolyt, elégedettséget csaltam az arcukra.

„A zongorista igazán nagy pillanata az, amikor nem is tudja, hogy zongorázik.”
/Müller Péter/

Vélemény, hozzászólás?