Férfierő jegyében zajlott az eheti Random Trip; Tóth Vera és Judie Jay parádés múlt heti mulatsága után, a női nemet leáldozva, nyolc férfi állt színpadra, tetőtől talpig zenébe és kisugárzásba burkolózva.

Míg odakint az A38, a Duna part és lassan egész Budapest felöltötte jól megszokott márciusvégi képét, azaz a húszcentis hótakarót kombinálva az usankában, jeges úton csúszkáló fiatalokkal, addig odabent majdhogynem megtelt a koncertterem és a tömeg egészen hamar összeállt egy, a hajóval együtt lüktető masszává. Habár a múltbéli, instantos fülledtséget fizikai okokból nem érhette el a benti klíma, a második blokk végére szép lassan mindenki homlokán elkezdett csillogni a kiugrált és kicsápolt boldogság, s a bent született meleg egészen hazáig elkísért.

ferfi-nyolcszor-11

A hangulatfelelős férfiak jól ismert arcokból verbuválódtak össze ezen az estén is. A három frontember a feketék zenéjére építő zenei kultúrákban (rap, soul) találkozott egymással; a Punnany Massifból jól ismert Wolfie és a Hősök Ecküje, szövegeikkel adták meg az est kissé társadalomkritikus, kissé társadalom-összefogó alaphangulatát, a dominikai énekes, Kasai, pedig hangjával közelebb hozta a hallgatósághoz távoli kultúrája érzelmes oldalát. A két MC dominált inkább, magukra osztották a nép felkeltésének feladatát, amikor csak lehetett kezeket emelgettünk, tapsoltunk, csápoltunk és csináltunk bármit, amire olyan kedvesen és dallamosan kértek minket, közönséget. Persze Kasait sem kellett félteni, egy szusszanásába tellett, hogy elcsöndesüljön a hajó és ugráló-üzemmódból csendesülős transzba essünk át.

ferfi-nyolcszor-111

A két billentyűs, Sárik Peti és Milosevits Mirkó, fejemben A tökéletes ellentétpárként élnek kedd este óta. Míg előbbit láttam már több alkalommal is egy-egy Random alkalmával, Milosevits Mirkó teljesen újdonságként hatott. Bugyiszaggatóan latinos kiállása és démoni arca hihetetlen kontrasztot alkotott Sárik Peti „Mosolyogj, s a világ is visszamosolyog rád!” mosolyával. Nem tudom létezik-e olyan vallási példabeszéd, amiben Angyalnak és Ördögnek egy színpadon állva, a billentyűk mögött, közösen kell létrehoznia valamit, de szerintem szükség lenne egyre, mert a konklúzió kifejezetten szép. Alapvetően nem sok jót remélünk egy ilyen helyzettől, csak kaotikát, csatát, kibékíthetetlen ellentéteket, stb; de harmóniát nem! Mivel azonban a Random Trip a tudatosan komponált zenészek játéka, ezen az estén Angyal és Ördög az alkotásban végre létrehozhatta az ezer évek óta filozófusok és vallásteoretikusok által áhított egyensúlyt.

ferfi-nyolcszor-1111

A koncert mindennek a jegyében telt, színpadon és színpad előtt egyaránt. Vígh Arni parádés gitár szólói éppúgy beleillettek az estébe, mint Kasai lágy dallamai vagy Eckü keményebb politikai beszólogatásai. Volt lötyögés – de csak az ilyenkor szükséges, minimális, átkötő mértékben, volt hajót rázó ugrálás – egy különös pillanatban még keleties dallamokra is, sőt egy kis 90-es évekbeli, Beverly Hills 90210 főcímdal hangulat is belopta magát az alapvetően jazz, rock és soul uralta estébe. Ez a buli is tovább tágította hát zenei perspektíváját a népnek, bebizonyította, hogy, ahogyan a színpadon, úgy a hallgatóság fejében is békésen elférnek egymás mellett a különféle zenei kultúrák, sőt egészen meglepő dolgokat szülhet.

ferfi-nyolcszor-11111

A Random Trip közönségének egyre csak növekvő mérete és sokszínűsége a legjobb érv amellett, hogy bizony lassan, csak kinyílik itthon is a mi kis világunk. Már nem csak a nyári esték fülledtsége vagy a hazai „sztárnevek” tudják megmozgatni a hétköznapi embereket, hanem a zene, mint mindent egybefogó valami iránti bizalmuk is.
Bízzatok hát jövő héten is, április 2-án érdemes újra kihúzni az újdonságra nyitott antennákat, hiszen többek közt Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekese, valamint a Magashegyi Undergroundban és Konyhában egyaránt húrokat szaggató, Szepesi Matyi fogják döngetni zenei határaitok kapuit. Irányultságuk alapján rockosabb hangzásvilágra számíthat a nagyérdemű, de hát ki tudja? Ez a Random Trip.

Képforrás: Mernyó Ferenc

Random Trip hivatalos Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?