A különböző divatirányzatok időről időre visszatérnek. Van azonban néhány olyan öltözködési trend az elmúlt századokból, amelyek ma már inkább csak megnevettetnek bennünket. Most mutatunk nektek 10 olyan meghökkentő viseletet, ami menőnek számított az elmúlt korokban.

Noha ezek egy-egy vadhajtása felbukkan a modern időkben is, mi azért mégis reméljük, hogy igazán soha többé nem jönnek vissza a divatba. Íme 10 vicces divathóbort az elmúlt századokból.

Férfi fűző

asp_620_c712c303a53829937b1a51c2c690174a

A fűző évszázadokon át rendkívül népszerű viselet volt. Ám kevesen gondolnátok, hogy nem csak a nők, hanem a férfiak is előszeretettel hordták. Míg a hölgyek fűzővel emelték ki alakjukat, a férfiak a tartásuk tökéletesítésére használták. Illetve persze fűző segítségével rejtették el pocakjukat is. A fűző divat minden korban változott, de eltérő fűzőt hordtak különböző alkalmakkor is. Már tipust vettek fel például lovagláshoz, mint utazáshoz.

Borotvával magasított homlok

asp_620_4054e3fc80f4985fca789427976170c6

A 14. században a burgundi hercegségben annyira divatos volt a gótika, hogy a nők még a frizurájukba is belecsempészték a stílusra oly jellemző csúcsíveket. Hegyesen égbe törő kalapokat viseltek, ami miatt csak lehajtott fejjel és rogyasztott térddel tudtak átjutni egy ajtón vagy beülni a hintókba. Ám, hogy még “csúcsabb” legyen az összhatás, homlokukat is mesterségesen magasították. A megfelelő csúcsívet úgy érték el, hogy formára borotválták hajukat homlokuk felett.

Csúcsos cipők

asp_620_9b2e3e65ff0d2b1fcd50588318814ba0

A csúcsra járatott divat a cipőknél is megfigyelhető volt a 14. században. Nagyon trendik voltak ugyanis a hosszú hegyes orrú cipők is. Hogy miért voltak praktikusak? Semmiért. Egyszerűen csak arra voltak jók hogy a nemesek büszkélkedhessenek “méreteikkel”. Minél nagyobb volt a cipő orra, annál menőbbnek számított a viselője. A francia király végül 1366-ban megpróbált véget vetni e különös divathóbortnak, ám nem járt túl nagy sikerrel. Hiába tiltotta meg a hosszú orrú cipők és harisnyák készítését, az emberek szerették, és hosszú ideig nem mondtak le róla.

Rúzsos mellbimbók

asp_620_893b5ca3e3bffa976f9236f5a278c354

A 16-19. századi nők korán sem voltak olyan szemérmesek, mint gondolnánk. Nem csak a mélyen dekoltált ruhákat kedvelték, az igazán divatos dámák odáig is elmentek, hogy egy vagy akár mindkét mellbimbójukat kivillantották. Ráadásul a közszemlére tett mellbimbót ki is rúzsoztak, hogy még látványosabb legyen. Ám nehogy azt higgyétek, hogy csak a kurtizának jártak fedetlen keblekkel. A tisztességes asszonyok is követték ezt a divatot.

Rúzsos férfiak

asp_620_f3e0ec8da1292013adaf430d214fea68

A rúzs a történelem során leggyakrabban használt szépítőszer. (ahogyan azt a mellbombók esetében is olvashattátok) Már öt évezreddel ezelőtt is használtuk, ráadásuk nem csak mi nők. Nem ritkán az ógörög férfiak is rúzsozták magukat bíborból és kékszőlő kivonatból készült rúzsokkal. Később a középkorban I. Erzsébet királyné tette ismét népszerűvé a sminkelést. A rúzs divat aztán a barokk időszakban teljesedett ki. Akkoriban a férfiak ugyanakkora rúzsfelhasználók voltak, mint a hölgyek.

Bodros fehér paróka férfiaknak

asp_620_437px-Ex-voto_a_sainte-genevieve_-Detail-Largilliere

Az egyik legismertebb történelmi frizuradivat a bodros rizsporozott paróka. Azt azonban nem sokan tudják, hogy a hosszú ideig tartó trend egy király kopaszsága miatt vált ilyen népszerűvé. Az 1600-as években XIII. Lajos francia király kezdett el először hosszú, bodros parókát hordani, mert megelégelte, hogy gúnyolják kopaszsága miatt. A 17. században aztán egyre mesésebb parókák készültek, és divatba jött a rízsporral színezett fehér változata is. A paróka jelenség volt az egyik legtovább tartó és legfurcsább európai trend. A parókadivatnak végül a francia forradalom vetett véget, innentől ugyanis ciki volt arisztokratikus jelképeket viselni.

Toronyhaj

asp_620_f4a6d7dcb1731d44453ef3de2de38344

A divat extrém magasságokba, három araszra emelte a női frizurát a 18. század második felében. A hölgyek hihetetlen mennyiségű anyagot dolgoztattak bele a toronymagas hajkreációikba. Többnyire parafából vagy textilből, gézből készített szív alakú párna köré igazították a nők haját és rengeteg hajpótlást is beletettek a frizura költemény kialakításához. Díszítésül pedig rengeteg szalagot, tollat, ékszert is beledolgoztak. Csak a képzelet szabott határt, a hölgyek mindent belekomponálhattak a hajukba szélmalomtól virágoskerten át a hőlégballonig.

Papucszokni

asp_620_medieval-buttocks-650x473

A középkori képeken úgy tűnhet, mintha az olaszok 1400 körül mezítláb jártak volna. A látszat azonban csal. A divatos olaszok tényleg nem viseltek igazi cipőt. Ám a lábfejjel készült harisnyaszerű nadrágot hordtak, aminek az aljára bőrtalpat varrtak. Így az nem koszolódott és lyukadt ki a gyaloglástól (vagy bukfencezéstől).

Nemes férfi fenék

asp_620_gatya

A középkori tunikák hosszának divatja, pont olyan változatos volt, mint manapság a szoknyahossz trendje. A középkor végén például a férfi tunikák iszonyúan rövidek voltak, a hölgyek nagy örömére. A vékony cicanadrágszerű harisnyák ugyanis minden körvonalat mutatósan kidomborítottak. Ám az 1400-as évek Angliájában nem mindenkinek engedték, hogy kövesse a rövid divatot. Törvény szabta meg, hogy csak a felsőbb osztályok képviselőinek fenekének maradhat fedetlenül. Úgy gondolták ugyanis, hogy a parasztok alfele túl közönséges ahhoz, hogy láttatni engedjék. Így tulajdonképpen csak azok hordhattak rövid tunikát, akiknek elég “méltóságos feneke” volt.

Magassarkú férfiaknak

asp_620_68b841ffbed1df17db6accafdb02374e

Talán nem is gondolnátok de az első magassarkúkat nem nők, hanem férfiak hordták. Az első ilyen cipőket a kilencedik század környékén perzsa lovas harcosoknak készítették, akiknek ez azért volt praktikus mert így nem csúszott ki a lábuk a kengyelből. Európában is perzsa hatásra terjedt el ez a viselet. Igazán divatossá azonban 14. Lajos francia király tette aki igen alacsony volt, és emiatt kezdett magassarkút hordani. Hívei természetesen hamar leutánozták, és a nők is ekkortájt kezdtek el magassarkút hordani.

(forrás: szeretlekmagyarorszag)