Ha két ember sokáig él együtt, életük teljesen összefonódik, annyira, hogy valósággal elválaszthatatlanok lesznek. Vannak, akik szó szerint betartják az esküvőn tett fogadalmukat, addig vannak egymás mellett, míg a halál el nem választja őket. Manapság nem ritka, hogy a hosszú ideig együtt élő párok alig pár perc, vagy óra különbséggel halnak meg egymás után.

 

egymas-kezet-fogva

 

Ed és Floreen Hale hatvan évig éltek együtt, és alig 63 óra különbséggel, egymás kezét fogva haltak meg. Annyira szerették egymást, hogy még a halál sem tudta elválasztani őket egymástól.

“Apa úgy halt meg, ahogyan élt. Úriemberként. Most is előre engedte anyát” – írta később a lányuk, Renee Hirsch blogjában.

Napjainkban egyre több ilyen esetre láthatunk nagyon megható példát. Nemrég a Reddit oldalon egy ágyban fekvő idős férfiról, és nőről posztoltak egy különleges képet.

“A nagyapám 100 éves, a nagyanyám pedig 96. A kép nem sokkal haláluk előtt készült róluk. 77 év házasság után kézenfogva távoztak a túlvilágba” – írta bejegyzésben a kép alatt unokájuk.

Szokták mondani, úgy szeretünk valakit, hogy majd bele szakad a szívünk. A jelenség valójában létezik, mégpedig megtört szív szindrómának nevezik. A szív ideiglenes betegsége olyan hirtelen stresszhelyeztben alakul ki, amikor valakit nagy megrázkódtatás ér, például egy nagyon közeli hozzátartozó elvesztése. Jellemzően erős, infarktushoz hasonlítható mellkasi fájdalom lép fel. Ezt a stresszhelyzet hatására termelődő hormonok okozzák. Egy idős, megterhelt szervezet ezt az állapotot nehezen viseli, sőt olyan is előfordul, hogy nem éli túl.

egymas-kezet-fogva3

Erre példa Jim és Cindy Minnin története. Amikor a férfinél rákot diagnosztizáltak, felesége annyira megijedt, hogy egy sokkos stressz-állapotba került. Mindketten ugyanabba a kórházba kerültek, és kézenfogva erősítették egymást a legvégső pillanatokig.