Az öregedés az élet természetes velejárója. Más kérdés, hogy megöregedni manapság egészen egyszerűen nem divat. Az öregedéstől való félelemre pedig gyakorlatilag iparág épült, tudományosnak tűnő magyarázatokkal, öregedésmítoszok százaival. Lerántjuk a leplet a 10 legelterjedtebb öregedésmítoszról.

sport old man

10. Öregedésmítosz: Ahogy öregszünk, egyre nehezebb lefogyni

Igen elterjedt öregedési- és anyagcseremítosz, hogy az évek múlásával egyre nehezebbé válik a fogyókúra, illetve a testsúly megtartása. Azonban annak, hogy anyagcserénk évről évre lassul, nem szükségszerű velejárója az elhízás. Ami igazán fontos, az a megfelelő étrend megválasztása, legyen szó akár fogyókúráról, akár csak egészséges életmódról. Egy alacsony zsír vagy kalóriatartalmú diéta hatásos lehet minden korosztály számára.

A kor előrehaladtával nemcsak a fogyókúra tűnik nehezebbnek, de a korábbi testsúly megtartása is okozhat gondokat. Ennek hátterében általában a korral járó gyógyszerek mellékhatása állhat. Az ilyen mellékhatású gyógyszerek szedése többnyire nem elkerülhető, azonban az elhízás, mint mellékhatás, kiküszöbölhető. Semmi esetre se kezdjünk ész nélkül egy-egy diétába, mindig konzultáljunk előtte dietetikussal.

9. Öregedésmítosz: A hajápolási termékek túlzott használata kopaszodáshoz vezet

Igaz ugyan, hogy a hajápolási termékek halmozása éppen a várttal ellenkező hatást vált ki, azonban nem vezet hajhulláshoz. Ha túl sok hajápolási terméket használunk, attól a haj összecsomósodhat, töredezetté válhat, az ilyen hajat pedig a legtöbb nő nem szívesen érinti meg, azonban a hajspray-k, hajhabok, a zselé vagy a wax rendszeres, netán túlzásba vitt használata kopaszodáshoz biztosan nem vezet.

A magyarázat egyszerű: ezek a termékek csak a bőr felületén hatnak, nem jutnak el a haj növekedéséért felelős hajhagymákig. Ennek ellenére ha túlzásokba esünk, a hajunk meglehetősen visszataszítóvá válhat, így az egészségesnek látszó, és valóban egészséges haj érdekében javasolt minél kevesebb hajápolási termék használata.

8. Öregedésmítosz: A hajhullás anyai ágon öröklődik

Tény és való: a hajhullás, a kopaszodásra való hajlam genetikai örökségünk része. Tévhit azonban, az, hogy ez a hajlam csak anyai ágon öröklődne. A kopaszodástól való félelem a kor előrehaladtával erősödik, azonban amikor megpróbáljuk kideríteni, mit is hordozunk génjeinkben, a kopaszodás kérdésében mindkét szülői ágat érdemes vizsgálnunk.

7. Öregedésmítosz: 50 év felett az alacsony intenzitású edzések az ideálisak

Ahogyan öregszik az ember, egyre inkább hajlamos a szervezetet kevésbé megterhelő edzésfajták mellett elköteleződni, melynek elsődleges oka a sérülésektől való félelem. Tagadhatatlan tény, hogy az alacsonyabb intenzitású mozgásforma is jobb az egészségnek, mint a tévé előtt ücsörögni, azonban nem igaz az, hogy 50 felett nem szabad jobban megterhelnünk szervezetünket.

Ha nem végzünk semmiféle testmozgást, sokkal több veszéllyel jár, mint az intenzív testmozgás. Utóbbi ugyanis szorosan kapcsolódik a szív- és érrendszer megfelelő kondíciójához, így komoly segítség olyan időskori betegségek megelőzésében, mint a szívroham vagy a súlyfelesleggel együtt járó időskori diabétesz.

6. Öregedésmítosz: Az étrendkiegészítők lassítják az öregedést

Annak ellenére, hogy amerikaiak dollármilliárdokat költenek évente olyan termékekre, melyek a „fiatalság forrásának” pirulaként megtestesült formái, valójában ezen tabletták hatékonyságának semmiféle tudományos bizonyítéka nincs. Sőt! Független kutatások sora következetesen nem mutatott ki semmiféle kapcsolatot a jobb egészség és a beszedett vitaminok, enzimek és a többi pirula között.

Ami még ennél is rosszabb, a legalábbis megkérdőjelezhető hatékonyság mellett a legtöbb ilyen készítmény rendszeres szedése bizonyítottan nem biztonságos. Annak érdekében, hogy minden szükséges tápanyagot biztosítsunk szervezetünknek, érdemesebb az elfogyasztott ételek minőségéről megbizonyosodni, mint bizonytalan hatékonyságú pirulákat szedni.

5. Öregedésmítosz: Negyven felett az izomvesztés elkerülhetetlen

Igen elterjedt tévhit, hogy ha egyszer elérjük a negyvenet, nincs visszaút, évről évre egyre nagyobb mértékű izomvesztést tapasztalhatunk. Egy kanadai kutatás, mely 53 és 75 év közötti korosztályt vizsgálta, éppen ennek az ellenkezőjére jutott: a fizikailag aktív életet élőknél közel olyan hatékonyan működő izomsejteket találtak, mint a huszonéves korosztálynál.

A kutatás üzenete egyértelmű: a mozgásszegény életmód az, ami 40 felett komoly izomveszteséggel jár, nem pedig az öregedés természetes folyamata.

4. Öregedésmítosz: Télen semmi szükség fényvédő krémekre

Köztudott, hogy a bőrt érő folyamatos UV sugárzás hosszú távon a bőr idő előtti öregedéséhez, rosszabb esetben bőrrákhoz vezet. Kevésbé nyilvánvaló tény azonban, hogy a Nap UV sugarai még egy felhős, esős napon is eljutnak bolygónk felszínére. Igaz, hogy a nyári napsütésben sokkal többen ügyelnek bőrük védelmére, azonban a bőrrák elleni védelem, illetve önmagában a napsugárzás elleni védelem az év minden napján fontos.

3. Öregedésmítosz: A világos bőr gyorsabban öregszik

Az orvostudomány napjainkig nem talált sziklaszilárd bizonyítékot arra, hogy a világos bőr genetikailag gyorsabban öregedne, mint a sötét. Természetesen a sötétebb bőr magasabb melanintartalma jobb védelmet nyújt a napsugarak ellen, melyek öregítik a bőrt, azonban ezen külső tényezők a bőr öregedése szempontjából, éppen annyit számítanak, mint az életmódunk. A megfelelő ápolás, hidratálás és a napsugárzástól való védelem, illetve az egészséges életmód mellett azonban a világos bőr is éppen olyan tempóban öregszik, mint a sötét.

2. Öregedésmítosz: A hidratálókrémek visszafordítják az öregedés folyamatát

Az öregedéstől való félelemnek köszönhetően az öregedés megakadályozása és visszafordítása egy igen termékeny piac, éppen ezért világszerte tudósok százai dolgoznak a megoldáson. Ennek ellenére azonban jelenleg nincs olyan termék a piacon, mely lehetővé tenné a bőrsejtek időutazását.

Még a legjobb hidratálókrémek is csak arra képesek, hogy felgyorsítsák a sejtfluktuációt, így a bőr felső rétege frissebbnek, fiatalabbnak hat. Ezen felül a hidratálókrémek rendszeres használatával a bőr teltebbnek látszik, így a halvány ráncok kevésbé dominánsak, ráadásul ha kombinált hidratáló- és fényvédőkrémet használunk, az megvédi bőrünket a káros UV-sugaraktól, így megelőzhető az idő előtti öregedés.

1. Öregedésmítosz: Öregedésünk kulcsa a génjeinkben van

Az egyik legelterjedtebb öregedésmítosz az, hogy a génjeikbe van kódolva hogyan és milyen gyorsan öregszünk. Igaz, hogy genetikai örökségünk része az öregedésünk folyamata, azonban ezt jelentős mértékben befolyásolják életünk során a külső tényezők. Ez annyit jelent, hogy nagymértékben befolyásolhatjuk szervezetünk öregedésének folyamatát.

Ennek érdekében védjük bőrünket a káros napsugaraktól, táplálkozzunk egészségesen, csökkentsük a minimumra a szennyezőanyagokkal való érintkezést, de ami talán a legfontosabb: ne legyünk foteltöltelékek, ügyeljünk a rendszeres testmozgásra.