A cukor az egyik legkárosabb anyag, amit fogyasztunk – és rengeteg élelmiszerről nem is tudjuk, hogy tele van vele. A gyerekek is kivannak téve ennek a veszélynek, ami hatalmas károkat okoz a szervezetben.

skin-360x200

Dr. Robert Lustig,  a University of Californi orvosa úttörő a cukoranyagcsere vizsgálatában. Szerinte a szervezet 6 kanál cukrot képes naponta lebontani, de jóval többet fogyasztunk.

De mivel több mint háromszorosa a valós fogyasztás, a túlzott cukor testzsírrá alakul – és ezáltal a krónikus anyagcsere-betegségek kialakulnak..

Íme a túlzott cukorevés néhány negatív hatása:

  • Túlterheli és károsítja a májat. A túl sok cukor vagy fruktóz olyan, mint az alkohol. Ugyanúgy károsítja és terheli a májat.
  • Befolyásolja az inzulin és a leptin hormonokat és jelzéseket. A fruktóz becsapja az anyagcserét, kikapcsolja a szervezet étvágy-szabályozó rendszerét. Ezért akkor is éhséget indukál, amikor a szervezetnek nincs szükségetálpálékra Kialakul az inzulin rezisztencia majd az elhízás.
  • Anyagcsere zavar. A túl sok cukor klasszikus metabolikus szindrómát okoz. Ezek közé tartozik a súlygyarapodás, hasi elhízás, csökkent HDL és a megnövekedett LDL szint, emelkedett vércukorszint, megemelkedett trigliceridek a vérben, és magas vérnyomás.
  • Növeli a húgysav szintjét. A magas húgysavszint kockázati tényező a szív-és vesebetegségek esetén.

Itt a nyolc árulkodó jelek, hogy túl sok cukrot eszel!

1. Folyamatosan sóvárogsz az édes íz után

Minél több cukrot fogyasztasz, annál jobban fogsz vágyni rá.

2. Fáradtság

A vércukor hirtelen felemelkedése, majd lezuhanása mindig kimerültséget okoz. Ezen kívül, aki sok cukrot eszik, nem eszik elég fehérjét.
3. Kiütések

A pattanások vagy  a rosacea mutatják a cukorfogyasztást.

4. Hangulatingadozás

 Amikor a vércukorszint lezuhan, hangulati ingadozások és rossz kedv következik be.

5. Hízás

A felesleges cukor felesleges kalória, és mivel nincs elég fehérje vagy rost a táplálkozásban, a metabolizmus lelassul, a zsírlerakodás megállíthatatlan.

6. Fogszuvasodás

A sok cukor megbillenti a nyál baktériumölő képességét, a savas környezetben elszaporodnak a fogszuvasodásért felelős mikroorganizmusok.7. Memóriazavarok

8. Ízlelés elvesztése

“A túl sok cukor alapvetően bombázza ízlelőbimbóikat”