A fotózás segítségével a világ számos olyan szeletét ismerhettük meg, amelyek addig észrevétlenül maradtak az emberi szem elől. A másodpercek alatt lezajló események megörökítése tette lehetővé, hogy az ember könnyebben megérthesse őt körülvevő élővilágát. Ma már az okostelefonokat előkapva könnyedén készíthetünk képeket, de eddig rendkívül hosszú utat kellett megtenni.

Előző cikkünkben már olvashattál három érdekes tényt, következzen a többi négy érdekesség!

 

4. Hogyan pukkad szét a buborék?

bub1

Lucien Bull a már előző részben is említett Marey asszisztense volt, aki Marey halála után átvette intézményét, a Marey Institute-ot. Marey fotózás iránti érdeklődése összefüggött azzal, hogy leginkább a fiziológia foglalkoztatta. Ez a fotó olyan céllal készült, hogy a levegődinamikát és a hullámmozgást tanulmányozhassa. Később Bull folytatta tudományos kutatásait, és kísérleteit. 1904-ben fotózta leghíresebb sorozatát, az 1904-es Soap Bubble Burstinget, amelyen egy szappanbuborék pukkadásának fázisai láthatók.

 

5. Élnek állatok az óceán mélyén, mérföldekkel vízszint alatt

ku-xlarge

Elődeihez hasonlóan Harold Edgerton is érdeklődött az olyan gyors mozgások iránt, melyeket az emberi szem nem tud eléggé részletesen értelmezni. Legismertebb sorozata, melyen lövedék fúródik át egy almán (http://edgerton-digital-collections.org/galleries/iconic/bullets#hee-nc-78127) vagy a Milk Drop (Tejcsepp) fotók (http://edgerton-digital-collections.org/galleries/iconic/drops#hee-nc-57001). Különösen érdekelték a cseppek, csobbanások és korai fotóin nukleáris robbanásokat is megörökített. Emellett foglalkoztatta, hogy mi történhet azokon a helyeken, ahova ember nem juthat el.

Edgerton összefogott a feltaláló, és neves tengeri felfedező Jacques Cousteau-vel, hogy megépítsenek egy olyan kamerát,mely nagyobb nyomás alatt is működőképes, így megszületett az első víz alatt is működő fényképező. Mélytengeri jelenségekről készült fotóik akkoriban rendkívül értékesnek számítottak. 1956-ban, több ezer lábbal a tengerszint alatt készítettek egy felvételt kábellel leeresztett fényképezővel, melyen addig emberi szám számára láthatatlan víz alatti élet képei rajzolódtak ki.

 

6. Hogyan néz ki egy nukleáris robbanás?

652px-Tumbler_Snapper_rope_tricks_moire_canceled

Mint már említettük, Edgerton korai fotóin nukleáris robbanásokat is megörökített. A II. világháború után az Atomic Energy Comission megbízta őt és még két fotós kollégáját azzal a feladattal, hogy fényképezzenek robbantási teszteket. Mivel közelről nem lett volna hosszú életű a készülék, a triónak muszáj volt megoldani azt a problémát, hogy távolról is jó minőségű felvételt készíthessenek. Együtt kifejlesztették a „rapatronic” fényképezőt. A képen az a pillanat látható, mikor beindul a láncreakció, de a fémtorony még nem robbant fel, mely felett robbantották. A kép kb. egy ezred másodperccel készülhetett a robbanás után,  egy mérföldnyire a robbanástól. A. A képek hasznos információval szolgáltak a kormány kutatóinak, melyre talán sose jöttek volna rá maguktól, ha nem születik meg a rapatronic kamera.

 

7. Hogyan néz ki bolygónk az űrből?

First_Earth_Photo_from_Space

Az első űrfelvétel 1946. október 24-én készült Földünkről a világűrből, egy olyan kamerával, melyet V-2-es rakétára szereltek. Ez főképp azért érdekes, mert akkoriban az űrutazás még távolinak tűnt, a NASA sem létezett. Nagyot álmodott hát Wernher Magnus Maximilian Freiherr von Braun német tudós, akinek elképzelései alapján valósult meg az űrbeli fotózás. Projektjéhez Hitler biztosított munkaerőt és pénzt, és megszületett a V–2-es rakéta, mellyel számos kísérletet hajtottak végre az új-mexikói White Sands bázison. Clyde Holiday kérte egy képrögzítő felszerelését az egyik kilövésre kész rakétára. A rakéta túllépte a 100 km-es magasságot, de sajnos visszazuhant a Földre, a tekerccsel és a kamerával együtt. A kamera összetört, de a tekercs csodával határos módon sértetlen maradt. Így az emberiség újabb ismeretekkel gyarapodhatott bolygójáról és elképedhetett azon, milyen kicsik is vagyunk valójában.

 

Vélemény, hozzászólás?