A fotózás segítségével a világ számos olyan szeletét ismerhettük meg, amelyek addig észrevétlenül maradtak az emberi szem elől. A másodpercek alatt lezajló események megörökítése tette lehetővé, hogy az ember könnyebben megérthesse őt körülvevő élővilágát. Ma már az okostelefonokat előkapva könnyedén készíthetünk képeket, de eddig rendkívül hosszú utat kellett megtenni.

A fotográfia és a tudomány kéz a kézben járnak, már azóta, hogy Louis Daguerre, akit a fotográfia atyjának neveznek, elkészítette első daggerotípiáit. Ehhez jódgőzzel kezelt ezüstözött rézlemezt, higanygőzt, és más kellékeket kellett használnia, ami mai szemünkkel nézve elképzelhetetlenül macerás. Nem véletlen, hogy az úttörő mesteremberek kutatók, vegyészek, fiziológusok voltak. A mozgókép és a filmezés is a fotózásból nőtte ki magát, szinte hihetetlen, hogy ezeknek is köszönhetjük a mai zseniális filmalkotásokat. Lássunk pár érdekességet, amit a fotózásnak köszönhetően tudtunk meg, és előrébb lendítette a technikát!

1. Hogyan vágtáznak a lovak?
photo-2

A késő 19. században merült fel a kérdés, hogy van-e olyan pillanat, mikor nem érinti a ló egyetlen lábával sem a talajt vágtázás közben. Leland Stanford, Kalifornia egykori kormányzója fogadást kötött, és megbízást adott ki az igazság felkutatására, melyet Eadward Muybridge fotós vállalt el. Muybridge 24 fényképezőt használt fel a feladathoz és rendkívül ravasz megoldást eszelt ki. A pályán a gépekhez tartozó 24 szalagot feszített ki, és mikor a ló azokon áthaladt, az önkioldók felvételt készítettek az adott pillanatról. A Sallie Gardner nevű ló így bekerült a fényképezés történelmébe, és kiderült, hogyan is futnak a táltosok. A mozgásanalízisnek később nagy szerepe volt a mozgókép megszületésében. Mindez 1878-ban történt.

2. Hogyan esnek talpra a macskák?

photo-3
Étienne-Jules Marey elsősorban fiziológus, másodsorban pedig fotográfus volt. Akár Muybridge, ő is több képből álló sorozatokat készített, gyorsan lekapva a mozgás fázisait. Ő ezt egyszerűbb úton végezte el, neki köszönhető a fényképező puska feltalálása 1882-ben. Ez a szerkezet 12 képet készített másodpercenként egy körlemezre, ezt tartják a legelső mozgókép felvevőgépnek is.  A képeken jól látszik, hogy a cicák egy csavaró mozdulattal fordítják meg helyzetüket a levegőben. Ősi ösztönökkel magyarázható, hogy a magas helyeket keresik, ahonnan jobban szemügyre vehetik zsákmányaikat. Egyensúlyérzékük egészen egyedi, természeti csoda, melyben jelentős szerepe van a szemnek és a fülnek. Amint a cica megérzi, hogy éppen zuhan, másodpercek töredéke alatt reagálnak erre izmai, és hajlékony testfelépítésének köszönhetően fordul át érkező pozícióba.

3. Hogyan repülnek a madarak, denevérek és rovarok?

photo-4

Az embereket már az antikvitás óta foglalkoztatja a repülés, Marey másik szenvedélye is ennek tanulmányozása volt. A Wright Testvérek 1890-ben adták ki The Flight of Birds című könyvét, mely képekkel, rajzokkal, diagramokkal magyarázta a madarak csodáit. Szegény Marie már nem érhette meg a repülők korát, 1904-ben elhunyt. Azonban a madarak tanulmányozása nagyban hozzájárult a repülőgépek megépítéséhez. Később Demoll bebizonyította, hogy különbség van a kis- és nagymadarak repülése közt, Stolp és Zimmer pedig azt fedezi fel, hogy a kolibri technikája még a kismadaraktól is eltér. Olyan bizarr kísérletekről is hallani, hogy Oroszországban madarakat fagyasztottak meg különböző pozíciókban, a siklórepülés tanulmányozásának céljából.

A következő részben további tényeket tárunk fel, amelyekből azt is megtudhatod, hogyan festett az első felvétel Földünkről!

Vélemény, hozzászólás?