Először vágj, utána borotválj

Ha egy területet először borotválsz le, vagy olyan területre tévedsz, ahol sok a szőr, mint például a bikinivonalon, akkor először vágd rövidre a szőrszálakat, és csak utána borotválj, hogy ne tömődjön el a borotvapengék közötti rész.

620x0 (9)

Készítsd elő a bőröd

A bőröd előkészítése legalább olyan fontos, mint a borotvádé. Célszerű például leradírozni borotválkozás előtt, hogy eltüntesd az elöregedett bőrsejteket, amelyek eltömíthetik a borotvádat. Használj jó minőségűborotvahabot vagy -olajat, és meleg vízzel most le a bőröd borotválkozás előtt – ez ugyanis kinyitja a pórusokat, és selymessé teszi a bőrödet.

Mosd le jól a pengét

A habos, szappanos trutyi a pengéken nagyon hamar kivégzi a borotvádat.Sok penge teflonbevonatú, a borotvahabok maradéka viszont szabályosan leolvasztja róluk a teflont, a penge pedig rozsdásodni kezd.

620x0 (10)

Hűvös, száraz helyen tárold

A nedvesség nem tesz jót a borotvapengének, vagyis ne a fürdőszobában tárold, azt pedig különösen ne hagyd, hogy egy víztócsában sokáig ázzon. A nedves borotvapengétől ráadásul bakteriális vagy gombás fertőzést is kaphatsz. Inkább keress a fürdőszobán kívül egy száraz, szellőt helyet, és ott találj neki tárolót.

Védd utazás közben is

Ne dobd bele csak úgy a neszesszeredbe, mivel minél több sérülés éri a pengét, annál hamarabb tompul el az éle. A minőségi borotváknak általában van valamilyen csinos tokja, de ha nincs, akkor legalább egy papírtörlőbe csavard be – már csak azért is, mert belekapni sem kellemes, azt pedig nem is ragoznánk, mi történik, ha a ruháid közé kerül.

620x0 (11)

Tudod, mikor kell kidobni?

Ha régi pengével borotválkozol, akkor nyúzod a bőröd, és többször vágod meg magad. Ha úgy érzed, hogy már nem siklik igazán simán a penge a bőrödön, akkor dobd ki.