A létező legaljasabb ébresztő: egy okostelefonra készült app, ami a szundi gomb megnyomásakor pénzt von le

Tóth Csaba és Némethi Balázs fejlesztette ki a Snoopy nevű ébresztő-alkalmazást, amelynek lényege, hogy a szundi funkció használatakor fizetnetek kell. Vagyis ha nem keltek fel, hanem pár percet még bóbiskoltok, annak ára van. Mivel a közvetlen fizetést az Apple szabályzata nem teszi lehetővé, egyfajta kreditrendszerben, előre kell feltölteni az egyenleget, amire többféle csomagot kínálnak. Egy szundi ára nagyjából fél dollár (130 forint), tehát ennyivel csökken az egyenleg, ha inkább tovább aludnátok.

asp_620_talalmany1

Világsiker lett a magyar természetfotós ötlete

A UniqueBall lett az év fotós kiegészítője Dubajban, a TIPA (Fotótechnikai Lapok Világszövetsége) kongresszusán, ami azért is nagy szó, mert a rendezvény 25 éve alatt eddig még egyszer sem volt magyar díjazott. A találmány nagyban megkönnyíti a fotósok munkáját: a gömbfej segítségével egyszerre több állványfej tulajdonságait tudja biztosítani, így a fotósnak nem kell több állványt/eszközt is magával vinnie. A UniqueBall tervezője Novák László és Kármán Balázs, akik elárulták: találmányuk elvét már 1998 óta használták saját célra. Az állványfej beépített vízszintezővel rendelkezik, sokféleképpen használható: minden irányba mozdítható gömbcsuklóként, valamint döntő- és videofejként is.

asp_620_talalmany2

Világszenzáció a magyar fertőtlenítő

A Dr. Noszticzius Zoltán (a Budapesti Műszaki Egyetem Széchenyi díjas Professor Emeritusa) által kifejlesztett Solumium kapta 2015-ben a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület Gran Prize interdiszciplináris díját. A környezetbarát fertőtlenítőszer megoldást jelenthet az antibiotikum-rezisztencia globális problémájára is.

A szert jegyző professzor a klór-dioxid felhasználási lehetőségeit vizsgálta és 2006-ban a “hipertiszta” klór-dioxid előállításával sikerült felfedeznie az egészségügy területén univerzálisan használható, a leghatékonyabb, ugyanakkor legszelídebb fertőtlenítőszert. A Solumium oldatok segítségével a klór kémiai jellemzői miatt a test felszínén keletkezett fertőzéseket lehet gyógyítani.Előállításának eljárását már magyar, európai, amerikai, és kínai szabadalom is védi, bejegyzése a világ több más országában folyamatban van.

asp_620_talalmany3

Ezzel a találmánnyal biztonságban tudhatjátok kerékpárjaitokat

A Velotrack nevű biztonsági rendszer képes megakadályozni a biciklilopást. A kerékpárba épített eszköz GPS vevővel, illetve mozgásérzékelővel gyűjti az adatokat, a tulajdonos azonnal értesítést kaphat arról, ha illetéktelen személyek próbálják megmozdítani a bicajt. Ezen felül az okostelefonos alkalmazással láthatjátok majd a megtett útjaitokat, de akár az ismerőseitek és családtagjaitok tartózkodási helyét is.

Működése rendkívül egyszerű és felhasználóbarát: a tulajdonos virtuális logikai lakatot helyezhet el a leparkolt kerékpáron. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat arról is értesíti a tulajdonost, hogy mennyire biztonságos egy-egy környék, a közösségi statisztikák alapján például az elmúlt időszak biciklilopásairól is információt nyújt.

asp_620_talalmany4

Az energiát termelő térburkolat

Három fiatal magyar feltaláló olyan térburkolatot alkotott, ami a rajta haladók lépéseiből nyeri az elektromos energiát. A FUTI névre keresztelt találmány lényege, hogy egy tégla méretű műanyagvázra olyan, úgynevezett piezoelektromos lapokat erősítenek, amelyekben nyomás hatására – például egy kerékpár kereke vagy a közlekedők súlya és lépései nyomán – elektromos feszültség keletkezik. A szuperburkolatban a háztetőkről már ismerős napelemet is elhelyeztek. Így a feltalálók, Ilyés Miklós Sziszák Imre és Cseh József számításai szerint egy 12 négyzetméteres “FUTI-járda” egy kisebb családi ház áramszükségletét előállíthatja. Így működik:

(forrás: szeretlekmagyarorszag)