Több, mint egymillió embert érint évente szívroham kockázata, amelynek klasszikus tünetei, mint mellkasi fájdalom, verejtékezés, gyengeség jól ismertek, azonban ezeket megelőzően vannak olyan néma jelek, amelyek már idejében figyelmeztetnek bennünket.

Reflux-és-légszomj

Ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk, nem feltétlenül ebben a sorrendben, keressük fel orvosunkat!

1. Kimerültség

Az egyik leggyakoribb tünet, különösen a nők esetében. A kutatások eredményei azt mutatják, hogy az emberek 95%-a fáradtságot tapasztalt szívroham előtt. A szívroham alatt a vér áramlása csökken, ami nyomást gyakorol az izmokra és emiatt kimerültnek érezzük magunkat.

2. Kéz szívhez emelése

Nagyon sok olyan eset történik, amikor észre sem veszünk egy-egy kisebb fájdalmat a mellkasban, vagy nem tulajdonítunk neki elég jelentőséget. Ha gyakran vesszük észre magunkat azon, hogy a mellkasunkhoz emeljük a kezünket mindenféle ok nélkül, és csak később érzékeljük a fájdalmat, akkor a szívroham egyik korai tüneteit tapasztalhatjuk.

3. Légszomj

Ha az éjszaka folyamán többször ébredsz arra, hogy légszomjad van, akkor valami nincs rendben. A szíved ugyanis nem működik kellőképpen, nem juttat elég oxigént a szervezetedbe és emiatt a véráramlásod sem megfelelő.

4. Gyomorégés

Ha egy jó ízű ebéd után tapasztalsz gyomorégést, nincs ok aggodalomra, viszont ha minden előzmény nélkül lép fel és egyre gyakrabban, keresd fel orvosod, mert is lehet a szívroham egyik néma jele.

 5. Nyugtalan gyomor

A szívroham tünetei gyakran gyomor problémákat okoznak, mint a hányás, hányinger, bélrendszeri rendellenességek, ami főként a nők körében jellemző. Ha nem köthetőek ezek a jelek a táplálkozásunkhoz, akkor mindenképp keressük fel orvosunkat.