Mindennapi munkám során rengetegszer találkozom a testformálással kapcsolatos tévhitekkel. Ez persze teljesen természetes, hiszen a táplálkozás szakterületei önmagukban is igen komplikáltak és sokrétűek, de gyakorta hiszékenységünk és érzelmeink képezik a legnagyobb gátakat az áhított álomalak elérésében. Íme az én tévhit top5-ös listám:

1. “L-karnitin avagy zsírégetés varázsszóra.”

Hiába javaslom a hozzám fordulóknak hogy tájékozódjanak többet, sajnos számtalan félrevezető tartalommal lehet találkozni, ha bepötyögjük a Google keresőjébe a karnitin szócskát. Az l-karnitin egy olyan húsokban és zöldségekben is fellelhető aminosav, amely képes közvetlenül az izomzatot energizálni, és mivel alkalmazásával intenzívebben tudunk edzeni, így több kalóriát égetünk. Egyébként segíti az izomregenerációt, valamint védi a szívet és az ereket. Ami viszont a legfontosabb, hogy mozgás és diéta nélkül semmit sem fogunk érzékelni a jótékony hatásaiból, hiába isszuk/esszük tonnaszámra. Önmagában tehát hatástalan, és még csak nem is csodaszer.

2. A zsírégetők diéta nélkül is hatékonyak

Nem csak a karnitin esetében, de itt is megjelenik az emberi hiszékenység. Miért választanánk a hosszabb és nehezebb utat, ha elég csupán pár bogyót bekapnunk, és le is olvadnak a kilók? Sajnos a valóságban nem így működik, de szerintem ezzel te is tisztában vagy, csak nem akarod bevallani magadnak. A legtöbb zsírégető olyan növényi kivonatokat tartalmaz, melyek a vércukorszint- ezzel pedig az étvágyérzet stabilizálásában játszanak fontos szerepet, valamint az anyagcserét javítják. Ahhoz, hogy látható eredmények jelentkezzenek, szintén diétázni és sportolni kell.

3. Hat után nem szabad enni

Ki találta ezt ki?!! A mai napig nem értem mi haszna lenne ennek a “módszernek”. Alapját természetesen azon rossz szokásunk adja, hogy munka után éhesen és fáradtan képesek vagyunk kifosztani az egész hűtőt. Az adekvát válasz erre az, hogy inkább semmit se együnk, ha fogyni szeretnénk? Természetesen NEM. Csupán arra kell odafigyelni, hogy a tányérra valami könnyen emészthető, szénhidrátban szegény, ám fehérjében gazdag vacsora kerüljön, lefekv
és előtt 2 órával körülbelül (ami lehet este 10kor is akár…).

4. A fogyáshoz koplalni kell

A test raktározó üzemmódjának beindítója, és a jojo-effektus legelső lépcsőfokát jelentő mozzanat az étel megvonása. Nyilván ha kevesebbet eszünk értelemszerűen fogyunk, de ahhoz, hogy ez egészséges, és ne izomból, hanem zsírból való testsúlycsökkenést jelentsen, ahhoz igen is napi 5-6 alkalommal, kisebb adagokban kell enni. Ez garantálja ugyanis a vércukorszint stabilan tartását, és az alapanyagcsere minimális csökkentését, ami miatt nem fogjuk egy hét koplalás után két pofára tömni az összes kísértő, és eddig megvont finomságot.

5. Ami diétás, az nem finomfood-healthy-meal-morning

Jóllakottságunkat legfőképp a lassan felszívódó szénhidrátoknak és rostoknak köszönhetjük, ezért egy megfelelő egészséges és/vagy diétás étrendben épp ezeket a tápanyagokat kell előtérbe helyezni. A legtöbbek által kedvelt és fogyasztott élelmiszerek (pl. gyorséttermi ételek, pékáruk, szendvicsek) azonban egyszerű és gyorsan hasznosuló szénhidrátokat tartalmaznak, és hiába állítjuk, hogy laktatóak, a legtöbbször ezt adalékoknak és ízfokozóknak köszönhetjük. Teljes kiőrlésű gabonákból, és még a legszimplább zöldségekből is isteni fogásokat készíthetünk egy kis kreativitással, nem kell tehát arra fogni a félreevést, hogy a diétás ételek nem jó ízűek.

Na, neked hány volt meg ezekből?