Az élelmesebbek hamarosan megkezdhetik a karácsonyi ajándékok begyűjtését, már ha nem akarnak az utolsó pillanatban a bevásárlóközpontok pénztárainál nyomorogni, hogy kifizethessék a nehezen begyűjtött zokni–parfüm–bögre közhelyek egyikét. Igaz, egyes vélemények szerint épp ellenkezőleg, a legjobb az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, hiszen így elkerülhetjük azoknak a tömegét, akik nem akarták akkorra hagyni. De a lényeg nem is az, hogy mikor, hanem, hogy mit vásárolj, illetve, hogy mit ne.

christmas-gifts-for-women-700x465

Nehéz a nők kedvében járni, hiszen a közvélekedés szerint egyrészt maguk sem tudják, mit akarnak, másrészt viszont dühösek, ha nem kapják meg. De azért te csak próbáld meg; ha sikerül eltalálnod, mit szeretne, biztosan örömmel tölt majd el, ha azt látod, szívesen viseli – olvassa, nézi, hallgatja… – a tőled kapott meglepetést. A tökéletes ajándék olyasmi, amire vágyik, nem pedig, amire szüksége van. Azaz jó, ha tudja valamire használni, de a létfenntartáshoz szükséges dolgok beszerzését hagyd meg neki. Tehát, némi túlzással élve ne ajándékozz vekni kenyeret vagy mosóport; de olyasmit se, amit kibont, berak a szekrénybe, majd ötszáz év múlva a régészek feltárják. Vegyük sorra a legtipikusabb „csak ezt ne” jellegű ajándékokat.

Konyhai eszközök

A lábasokat, konyharuhákat és étkészleteket ajánlott mellőzni. Ezek egyrészt azt sugallhatják, hogy a nőnek a konyhában a helye, így ha a párod megrögzött feminista, nem valószínű, hogy örülni fog neki. Másrészt pedig legalább az ünnepekkor ajánlott tudatosítani benne, hogy nem mint konyhai alkalmazottat, hanem mint nőt, társat, feleséget szereted. Egyetlen kivétel, ha még nem élsz együtt a pároddal, és most költözött be új lakásába, hiszen ilyenkor mindenféle berendezési tárgynak örül az ember.

Fitnessbérlet

Nem illik az ajándékkal a párod hiányosságaira utalnod. Ha nem ez volt a szándékod az ajándékkal, csupán tudod, mennyire fontos számára a sport, akkor se ajándékozz olyasmit, aminek bármi köze lehet a fogyókúrához. Ha mégis megteszed, készülj fel arra, hogy ezentúl kétszer annyiszor teszi majd fel neked az ominózus kérdést: Kövér vagyok? Erre pedig úgy sincs jó válasz, vagyis van, de azt meg úgysem hiszi el.

Kozmetikai szerek

A kozmetikai szereket általában szeretik a nők, azonban valljuk be, elég közhelyes ajándék. Legfeljebb friss párkapcsolat esetén adj ilyesmit. A parfüm esetleg elfogadható, de csak akkor, ha sikerül eltalálnod a kedvenc illatát.

Barkácskészlet

… illetve bármi olyasmi, amit valójában te szeretnél, de nem akartad magadnak megvenni. Ne ajándékozz olyan könyvet, amit csak azért adsz neki, hogy kölcsönkérhesd, se olyan ruhát, amiről tudod, hogy nem az ő stílusa, csak te szeretnéd rajta látni. A legújabb kütyük szintén mellőzendők, akkor is, ha te meg vagy győződve róla, hogy minden háztartásba kell egy ilyen, mert ő valószínűleg azt sem fogja tudni, hogy micsoda.

Giccses dísztárgyak

Egyetlen esetben adj neki ilyesmit: ha gyűjti őket. Ha viszont nem, hagyd meg ezt az „élvezetet” a távoli ismerősöknek és rokonoknak, akiknek idén sem volt jobb ötletük.