Szerelmesnek lenni jó! A szerelem csodálatos, felemelő, olykor fájdalmas és semmihez sem fogható. De vajon biztosan mindent tudsz róla? Nem hinnénk…

620x0 (12)

1. Elég mindössze 4 perc

Felmérések szerint mindössze 4 perc elegendő ahhoz, hogy eldöntsd, valaki tetszik-e vagy sem. A megjelenés, a testbeszéd, az illat, a hang több dolgot is befolyásol annál, mint amennyit egyáltalán képesek vagyunk felfogni. Ráadásul ennyire rövid idő alatt.

2. A férfiak gyakrabban teszik meg az első vallomást

Bár a sztereotípiák szerint a férfiak csínján bánnak ezzel a szóval, és gyakran félnek kimondani, a felmérések mégis azt mutatják, hogy általában ők mondják ezt először a párjuknak, csak ezután következik a nő viszontvallomása. Valószínű, hogy ez a társadalmi beidegződéseknek köszönhető, és ez persze nem zárja ki a félelmet sem, de úgy látszik, a hagyományok bizonyos dolgokban nem nagyon változnak.

620x0 (13)

3. Nem mi vagyunk egyedül monogámok

Mostanában ugyan egyre többször hajlamosak vagyunk megkérdőjelezni, hogy az ember valóban monogámiára született-e, azért a hosszú kapcsolatok, a házasságok és együttélések mégis az egymás melletti hűséggel kötődnek össze. Ezzel pedig meglepő, de nem mi vagyunk így egyedül. Többek közt a farkasok, a gibbonok és a hattyúk is egy életre választanak maguknak párt.

4. A lepkék a gyomorban okkal repkednek

Amikor szerelmesnek érezzük magunkat, gyakran mondjuk, hogy olyan, mintha lepkék repdesnének a gyomrunkban. Ha nem is szó szerint vagyunk tele pillangókkal, az érzés mégis okkal létezik fizikailag is. Az oka pedig az adrenalin, mely elönt bennünket, és hasonló hatással van ránk, mint amikor stressz miatt kerül szervezetünk harcra kész állapotba.

620x0 (14)

5. Gyakran hasonlót szeretünk

A szerelem valószínűsége nagyobb olyanok közt, akik hasonlítanak egymásra. Ez valószínűleg nem újdonság számodra, sokszor lehet ilyesmit észrevenni külsőségekben, stílusban, arcvonásokban. De gondoltad volna, hogy ez a kiválasztás egészen rejtett hasonlóságokra is igaz? Kutatók szerint a fülcimpa hosszának, a tüdőtérfogat és az izomarány is azok közé a hasonlósági faktorok közé tartozik, mellyel tudatosan biztosan nem számolunk. Mégis létezik.

6. A szemezés tényleg nagyon hatásos

Ha két idegen ember egymás szemébe néz, akkor feniletilamint kezd el termelni a szervezet, mely ösztönök szintjén eldönteti velünk, hogy “küzdünk vagy menekülünk”. Amikor egy férfi és egy nő néz így össze, akkor szintén ez az anyag kezd el termelődni, és ha úgy döntenek a felek, hogy tovább állják a másik tekintetét, tehát nem fogják menekülőre, akkor ott nagy valószínűséggel útjára indul Ámor nyila.

620x0 (15)

7. Keressük az ismerős illatot

Kicsit furcsa érzés ebbe belegondolni, szakértők mégis azt állítják, hogy gyakran vonzódunk olyan emberhez, akinek az illata emlékeztet bennünket valamelyik szülőnk illatára. Ez ugyanis megnyugtatóan hat számunkra.

8. Van igazság a közmondásokban

Két ellentétes mondás is örök igazságként kering a szerelemről. “Hasonló a hasonlónak örül” és “az ellentétek vonzzák egymást”. Most akkor melyik lehet az igaz? A szakértők szerint egyik sem, ugyanakkor mindkettő. A hosszú kapcsolat nehezen működik egymástól túlságosan különböző emberek közt, de ugyanez igaz az egymásra túlzottan hasonlókra is. Az ideális felállás az, ha vannak közös pontok, melyek megkönnyítik egymás megértését, viszont eltérések is akadnak, hogy tudjanak egymás számára mindig újat nyújtani.

620x0 (16)

9. Szerelmünk látványa fájdalomcsillapító hatású

Szakértők állítják, hogy betegség, fájdalmak során a fájdalom csillapodása kimutatható, ha a beteg a szeretteinek vagy párjának akár csak fényképét is nézi. A stresszt és a félelmet pedig szintén csökkenti szerettünk érintése, kezének megfogása.

10. A szerelem részben tényleg megbolondít

A szerelem súlyos, megszállott rajongáshoz tud vezetni. A szeretonin szint a felelős ezért, mely egyaránt nagy szerepet játszik a rögeszmék és szorongásos megbetegedések terén. Ez az oka annak, hogy amikor szerelmesek vagyunk, akkor szinte semmi más nem létezik számunkra a szerelmünkön kívül.

620x0 (17)

11. A szerelem olyan, mint egy adag kokain

A szerelem, akárcsak az említett drog, hatással van az agyra és eufóriát okoz. Kutatások megállapították, hogy a szerelem során több olyan, vegyi anyagot termel a szervezetünk, mely az eufóriát okozza, és amely egyszerre stimulálja agyunk 12 részét.

12. A szerelem függővé tesz

Másban is mutat a fentieken kívül hasonlóságot a szerelem a droggal vagy akár a nikotinnal. Az agy ugyanis dopamint termel,  és szinte függőjévé tud válni az érzésnek. Többek közt ezért is tud annyira nehéz lenni egy szakítás vagy elválás.

620x0 (18)

13. Édesebbé válik az íz is, nem csupán az élet

Nem csak az életet édesíti meg a szerelem, hanem szó szerint az ételeket is. Kutatások során kiderült ugyanis, hogy azok, akik szerelmesek, édesebbnek érzik az ételt, mint azok, akik féltékenységet éreznek vagy semleges hangulatban vannak, miközben ugyanazt az ételt fogyasztják.

14. A szerelem a túlélés érdekében vak

Azt mondják, a szerelem vak, és ennek igazságtartalmát néha mi is belátjuk utólag, ha korábbi párunkra gondolunk. A mondásnak van valóságtartalma, tényleg nem vesszük figyelembe partnerünk rossz tulajdonságainak egy részét, állítólag azért, mert így védik ösztöneink a kapcsolatot, így próbálják minél hosszabb ideig megőriz együttlétet és biztosítani minél több utód nemzését.

620x0 (19)

15. A hasonló vonzerő összeköt

Pszichológiai és szociológiai kutatások igazolják, hogy az emberek a gyakorlatban többnyire olyanokhoz vonzódnak, akik hasonló mértékű vonzerővel bírnak, mint ők maguk, tehát hasonló mértékben kívánatosak. Igaz, vannak esetek (és a kutatások is alátámasztják ezt), amikor a vonzerőben lévő hiányosság társadalmi sikerességgel is kompenzálható.

Forrás: Ripost