14 tévhit és igazság a tetoválásokról


Ezeket érdemes tudnod, mielőtt bármit magadra varratsz.

Mindig nagy vihart kavarnak a tetoválások, mert sokan szeretik, ám úgy tűnik, még többen idegenkednek tőle. Amikor vitatkozunk róla, egymás után után kerülnek elő az érvek és az ellenérvek. Ezek egy része igaz, van köztük azonban számos tévhit. Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány fontos információt a tetoválásokról.

1. A tetoválásokkal mérgeket juttatunk a szervezetünkbe

Ez így nem igaz. Magyarországon csak bizonyos szabályok betartásával lehet tetoválni. Ha nem “sufniművésszel” és “okosba” akarod megoldani, akkor biztos lehetsz benne, hogy a tetováló minőségi festékkel dolgozik. A házi barkácsszalonokban viszont a festéket a netről rendelik, olcsón, bizonytalan forrásból.

 

black_angel_roland_19

 

Karina Di Angeli tetoválóművész éppen egy gyémántos minta felvarrására készül – Fotó: Pozsonyi Roland

2. A bőr felső rétegébe juttatják a festéket

Ez tévhit. A tűvel a bőr mélyebb rétegeibe juttatják az anyagot, ezért marad tartós. Az alábbi videón lassítva láthatjátok a folyamatot.

3. A tetoválás tönkrevágja a szervezetedet

Tévhit. Vizsgálatok igazolták, hogy ha egynél több tetoválást varratsz magadra, erősödhet az immunrendszered, és az könnyebben győzi le a fertőzéseket. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy a stresszt kiváltó folyamat során először legyengül a szervezeted, mint amikor edzés, futás stb. után elfáradsz.

Az első tetoválás alkalmával leesik az immunglobulin-szint, de a sokadik tetoválásnál már alig csökken. Vagyis azt feltételezik a kutatók, hogy a test erősödik az immunológiai válasz miatt. A stresszre adott válasz után a test visszatér az egyensúlyi állapotba, de ha folyamatosan stressz éri, akkor már nem ugyanarra a szintre tér vissza, hanem egy magasabb állapotba.

tetko31

 

4. A tetoválás megviseli az egész szervezetet

Ez tény, így igaz. Egyrészt idegen anyagot juttatnak a bőr alá, másrészt a fájdalom és a vérzés megviseli a testedet. Éppen ezért lelkiismeretes, szigorú szakmai szempontok szerint dolgozó tetoválóművész

nem vállal egyszeri alkalomra nagyobb felületet, nem vállal el egy testre egy napon több mintát és azt kéri a vendégtől, hogy várjon a következő tetoválással fél évet, vagy legalább néhány hónapot.

tetko1

 

5. Ha beteg vagy, nem szabad tetováltatni

Igaz, sőt, nemhogy nem szabad, hanem egyenesen tilos. Miért? Mert a tetoválás gyengíti az immunrendszeredet, de ha az már eleve gyenge, akkor hazavághatod magad azzal, hogy még varratsz is. Ráadásul a fertőzésveszély miatt beláthatatlan következményekkel járhat a tetoválás. És a művészt sem illik megfertőzni, semmi szükség arra, hogy ott köhögj vagy tüszkölj a szalonban. Ha már van időpontod, de közben megbetegszel, időben szólj a művésznek és kérj másik időpontot.

black_angel_roland_18

 

Ha a művész ügyel a tisztaságra, a higiéniára, akkor te is tedd azt! – Fotó: Pozsonyi Roland

6. Érdemes enni és inni, mialatt varrják a bőrödet

Ez tény. A legjobb, ha gyümölcslevet, nassolni valókat, csokit viszel magaddal, mert a szervezetednek szüksége lesz az energiára!

csoki11

 

7. Jó vicc ittasan tetováltatni

Nem, nem az, és nem is szabad úgy varratni magadra, hogy részeg vagy. Sőt, az igazi mesterek nem fogadják azokat a vendégeket, akiken érzik, hogy alkohol vagy tudatmódosító befolyása alatt állnak. Miért? Lásd a fenti pontokat!

8. “A tetoválás teljesen haszontalan, magamutogató hülyeség”

Tévhit. Az ábráknak a legtöbb esetben céljuk és üzenetük van. És nagyon fontos szerepük lehet egy ember életében, lelki szempontból.

A tetoválásokkal ugyanis elfedhetik a daganatos betegségek miatt végzett műtétek hegeit, a bántalmazások, a balesetek vagy az öngyilkossági kísérletek nyomait.

A lelki egészség pedig ugyanolyan fontos, mint a testi.

heg1

 

Egy ausztrál művész, Whitney Develle ingyen tetoválást készített öncsonkítóknak, hogy a hegeket elfedje vele

73

Mellrákból felgyógyult nő tetoválása

9. A tetoválást nem tudod magadnak otthon megcsinálni

Ez így van, és nem is ajánlott, mert csúnyán kitolhatsz magaddal, ha nem vagy profi tetováló.

10. A blackwork, vagyis a fekete tetkó lehetetlenné teszi a melanoma-szűrést

Ez így igaz. Bár mostanában nagyon divatos a blackwork, és csodaszépen, izgalmasan is el lehet készíttetni, egészségügyi szempontból nem ajánlott. A bőrproblémákat, különösen a rosszindulatú, daganatos elváltozásokat ugyanis tényleg nem tudják szűrni az orvosok, ha a testedet fekete foltok borítják.

fekete

Gyönyörű munka, de sajnos egyáltalán nem hasznos

11. A kék vagy fekete henna nem jó a bőrödnek

Ez igaz. “Óvakodjunk a kék vagy a fekete hennától, ezek ugyanis lehetséges, hogy kőszénkátrányból készültek, ami igen erős allergén reakciót válthat ki” – írja a Divatguru szerzője, Rácz Rita.

12. Nem adhatsz vért

Ez igaz, de csak azzal a kitétellel, hogy ha a tervezett véradástól számított egy éven belül varrattál magadra.

veradas4

13. Baj lehet az MRI vizsgálatnál

Így van, éppen ezért, mielőtt mágneses magrezonancia képalkotásra mégy, szólnod kell a beutalót megíró orvosnak a tetoválásokról. (Már ha olyan helyen van, amit a ruhád elfed, és nem látszik rögtön, amint rád néz valaki.) Ma már elvileg olyan festékekkel dolgoznak a művészek (és nem az olcsó sufnitetoválók!), ami kizárja, hogy fémszármazék legyen benne, de ha régebben, mondjuk 20-25 éve varrták fel a mintáidat, ez kockázatot jelenthet.

14. Ha nem tetszik, gond nélkül eltávolítható lézerrel

Tévhit. Fájdalmas, hosszan tartó, gyakran több alkalomból álló kezeléssel távolítják el a tetoválásokat, és utána heges maradhat a bőröd. Normál esetben persze szépen gyógyul és nem is látszik, hol volt a minta. De mindenkinek a szervezete másképp reagál a kezelésre. Az az igazság, hogy ha nem tetszik a tetoválásod, talán jobb megoldásnak tűnhet covert készíttetni rá. És csak végső esetben kérni lézeres eltávolítást.

torles