Angliában egy új jogszabálytervezet alapján kriminalizálnák az érzelmi zsarolást, így akik ilyen módon terrorizálnak másokat akár erőszak nélkül, akár 14 éves börtönbüntetést is kaphatnának.

Az érzelmi zsarolás kategóriájába tartozna, hogy ha valaki agresszív módon létesít kapcsolatot az áldozattal, vagy ha bármilyen módon megpróbálja irányítani vagy kényszeríteni. A tervezet a családon belüli erőszak büntetőjogi helyzetét rendezni próbáló lépések részeként került nemrég az asztalra az Egyesült Királyságban.

A tervezetet nem csak a közvélemény nagy része támogatja, de a politikai pártok is felsorakoztak mögé. Beterjesztésére egyelőre várni kell, de ha minden a várakozások szerint alakul, a törvényt akár heteken belül elfogadhatja a parlament.

prison-sante

Ez lenne az első olyan törvény, amely alapján a párjukat valamilyen formában érzelmileg terrorizálók elítélhetőek lennének bűnözőként. Az elképzelést már csak azért is üdvözölték széles körben a kriminalisztikai szakértők is, mert az Egyesült Királyságban a családon belüli erőszak jelenleg nem büntetőjogi kategória, így az erőszakoskodók ellen igen kevés eszközzel rendelkeznek csak a hatóságok.