Ha nem is hasonlít a hagyományos tükrökre, az Angles Mirror meglehetősen sajátos módon képes a tárgyak vagy élőlények alakját visszaadni. Danian Rozin művészi alkotása az előtte álló személy testének a mozdulatait utánozza, méghozzá igen látványosan.

mougasutanzo-tukor-2

Mi ez?

A kamerával és 465 műanyag küllővel felszerelt Angles Mirror, az előtte elhelyezkedő embernek a sziluettjeit másolja le úgy, hogy a “tükör” felületén található tengernyi küllő olyan formákba állnak össze, amelyek így megegyeznek a személy mozdulataival. A kivetítődött képek függnek az ember távolságától is, így tehát nem csak a kezeinket képes megjeleníteni, hanem akár az egész testünk mozgás képét is.

Minek?

“Az Angles Mirror elutasítja a hagyományos fényekből és árnyékokból felépülő képeket. Ehelyett feltárja a lineáris forgó rendszert, amely az objektumok mozgását, kontúrjait adja vissza sokkal szokatlanabb módon.” – ismertette Rozin a koncepció lényegét. “Az izometrikus rácsnak köszönhetően, a szerkezete kedvez a különféle formák például az egyenlő oldalú háromszögek létrehozásában. A negatív tér megjelenítését a küllők vízszintbe hozásával oldották meg. Ahelyett, hogy szokványos és fotorealisztikus képeket hoznánk létre, inkább a háromdimenziós mozgás megjelenítése mellett döntöttünk, amely nem csak az újszerűsége miatt érdekes, hanem a furcsa látvány miatt, amit nyújt. Az Angles Mirror-t egy mozgó szoborhoz tudnánk hasonlítani.”

Minden valószínűség szerint nem ebben a típusú tükörben fogjuk a reggeli kómából felriadt fejünket először megpillantani, ámbár nem tartom egy elveszett dolognak. Kicsit talán bolondosnak tűnhet, sőt talán szükségtelennek is, de nem hinném, hogy pont ez lenne az a találmány, amivel nem játszana el az otthoni társaság mindegyik tagja. Napjainkban egyre több és több a feleslegesen kifejlesztett termék, de szerintem az Angles Mirror-ra úgy is lehetne tekinteni, mint egy kedves is enteriőr kiegészítő. Vajon képes lenne a kutya mélyen eredendő skizofrén hajlamaiba új életet lehelni?

Nos, miután túl vagyunk a dolgok mikéntjén és miértjén keressünk válaszokat, a hogyanra is. Az Angles Mirror működése egyszerűen egy apró motornak és egy objektívnek (amely precízen érzékeli a nézőjét) köszönhető. Talán nem ez az tipikus tükör, amire vágynál de az otthonodat biztos feldobná. Viszont az elég kár, hogy a forgalomba helyezését sajnos egyenlőre még nem tervezik.

 

“Angles Mirror” (2013) by Daniel Rozin from bitforms gallery on Vimeo.

forrás, képforrás: digitaltrends.com

Vélemény, hozzászólás?