A Renault tulajdonában lévő Dacia egyike azon kevés európai gyártóknak, mely az iparágat ért recesszió ellenére is folyamatos növekedést tud produkálni. A sikert mi sem példázza jobban, mint a motorsport felé való folyamatos kacsintgatás melynek immáron harmadik próbálkozásához érkeztünk a Dacia Logan STCC jóvoltából.

Bár a románok állítják, hogy ez egy Dacia, valójában nincs másról szó, mint egy – a sorozatban bevált – típus (Saab 9-3) átfazonírozásáról.
A Logan-re legnagyobb jóindulattal sem hasonlító aszfaltbetyárnak először a 2013-as Skandináv Túraautó-bajnokságban kell helytállnia.
Ebben lesz segítségére a középre épített 3,5 literes V6-os szív, mely 400 lóerő körüli teljesítmény leadására képes és amelynek aszfaltra való átviteléről a hátsó kerekek gondoskodnak. Az autó tömege mindössze 1100kg, ami igen tisztességes adatokat eredményez menetteljesítmény terén. 100km/h-ra gyorsítani alig 3 másodperc szükséges, míg a vége – váltó áttételezéstől függően – 270km/h körül mozog.

dacia-logan-stcc-sport-5-700x466

 

A 2013-as szezon május 3-án startol, a volán mögött egy tapasztalt helyi, Mattias Anderson kap majd lehetőséget. A mezőnyben legendásan kemény, BMW-k, Volvók és Citroenek keserítik majd a Logan dolgát. A Dacia célja versenyzés mellett nem titkoltan a brand építése, ami valljuk be, rá is fér a Renault „olcsóautó” ágazatára.