Az emberiséget nagy kiterjedésben érték a tudományos felfedezések és ha nem is örökké, de huzamosabb ideig befolyásoltak minket ezek az innovációk. Egyik találmány követte a másikat, egyik cáfolatára jött a másik.

Az emberiség hosszú utat tett meg, mire elért oda ahol most van. Pillanatnyi helyzetünk vagy túl vagy alul van értékelve. Emberi jogainkat vagy szabadságunkat a mostani tény halmazok boncolgatni fogják, hanem utat mutat, hogy miért robotokra van szükségünk, hogy biztonságban élhessünk, vagy hogy mikor-mi által változtak meg igényeink.

Amivel itt foglalkozunk, azok  a múltbéli találmányok, fejlődések esetleg katasztrófák, vírusok és minden egyéb olyan más dolgok, amelyek fontos funkciókat láttak el a 2013-ban is a táplálék lánc tetején trónoló ember és társadalmának kialakulásában.

 

1. Ha elég gyorsan képes vagy eldobni egy hógolyót, akkor az teljesen elpárolog, mielőtt elérné a falat.

2. Bór-nitrid (BN) a második legkeményebb – ember által ismert – anyag.

3. A női tarantula darázs képes megbénítani egy nála nagyobb pókot a fullánkja segítségével. Ezután a mozdulatlan testre rakja a tojásait, hogy az ezekből kikelő kis darazsak friss húsból táplálkozhassanak.

4. Az indiai Lótusz fa magjai 300-400 évig életképesek.

5. Az egyetlen betű, amely nem jelenik meg a periódusos táblán az a “J” betű.

6. A tépőzárat egy svájci srác találta ki, akit a sorja ruhákhoz való kapcsolódása ihlette meg.

7. A négercsók onnan kapta a nevét, hogy a gép ami csinálja őket úgy néz ki, mintha megcsókolná a szállítószalagot.

8. A kifektetett slinky (lépcsőző, lépegető rúgó) 26 méter hosszú.

9. A mikrohullámsütőt úgy találták fel, hogy egy kutató egy radar cső mellett haladt el és a zsebében lévő csoki megolvadt.

10. A pillanatragasztót véletlenül találták fel. A kutató optikai bevonóanyagot akart létrehozni, és ennek a tulajdonságait azzal akarta próbára tenni, hogy két prizma közé tette és ragyogó fényt eresztett rá. Mikor ugyanezt a ciano-akriláttal tette, nem tudta a két prizmát elválasztani egymástól.

 

Vélemény, hozzászólás?