Az emberiséget nagy kiterjedésben érték a tudományos felfedezések és ha nem is örökké, de huzamosabb ideig befolyásoltak minket ezek az innovációk. Egyik találmány követte a másikat, egyik cáfolatára jött a másik.

Az emberiség hosszú utat tett meg, mire elért oda ahol most van. Pillanatnyi helyzetünk vagy túl vagy alul van értékelve. Emberi jogainkat vagy szabadságunkat a mostani tény halmazok boncolgatni fogják, hanem utat mutat, hogy miért robotokra van szükségünk, hogy biztonságban élhessünk, vagy hogy mikor-mi által változtak meg igényeink.

Amivel itt foglalkozunk, azok  a múltbéli találmányok, fejlődések esetleg katasztrófák, vírusok és minden egyéb olyan más dolgok, amelyek fontos funkciókat láttak el a 2013-ban is a táplálék lánc tetején trónoló ember és társadalmának kialakulásában.

 

A Niagara vízesésnél lévő óriási erózió aláássa a pala sziklákat, és ennek eredményeként a vízesés mintegy 7 mérföldre visszahúzódott az elmúlt 10 ezer évben.

A test melege 40-50 százalékkal csökkenhet a fejen keresztül (sapka nélkül) a kiterjedt keringési hálózat eredményeképpen.

Egy nagyobbacska sivatagi sáska raj képes akár 20 ezer (!) tonna növényt enni csupán egy nap leforgása alatt.

A világ legnagyobb legyártott távcsöve jelenleg Észak-Chilében van. A gépezetben található 8,13 méteres tükör képes annyi fényt összegyűjteni, mint a kétszer nagyobb, 16 méteres testvére.

A Hubble Űrtávcső súlya 12 tonna, 13 méter hosszú és 2,1 milliárd dollárból épült eredetileg.

A legtovább élő sejtek az emberi szervezetben az agysejtek, amelyek egy egész életen át élnek és nem cserélődnek le.

A legnagyobb repülő állat a Pterosaurus volt, amely 70 millió évvel ezelőtt élt. Ennek a hüllőnek a szárnyfesztávolsága 11 – 12 méter volt, és a mérések szerint olyan 86 – 113,5 kilogrammot nyomott.

Az atlanti óriás tintahal szeme akár 40 centiméter széles is lehet. Ez körülbelül akkora, mint egy 15 colos monitor.

Tatu, az oposszum és a lajhárok életük 80%-át alvással töltik.

A tengeri csillaghalat, 7584 méter mélyen találták meg a kutatók.

Vélemény, hozzászólás?