Ha érdekességekről van szó, akkor az interneten bőségesen találhatunk információkat, a legtöbbjük azonban felesleges és nagyon kevés ember számára érdekes (maximum elvetemült fanatikusoknak, akiknek mással sem telik az idejük, minthogy ilyenek után kutassanak). Néha azonban előfordul egy-egy olyan adalékinformáció, amitől teljesen leeshet az állunk. Szóljon ez a toplista azoknak, akik szeretik az érdekességeket: íme 10 filmtény, amitől én letettem a hajamat!

10. Sigourney Weaver hihetetlen hárompontosa a Feltámad a Halál-ban

 

A Feltámad a Halál elejét sokan találják borzasztóan unalmasnak és ez valószínűleg azért is van, mert van benne egy kosarazós jelenet. Mi a francot keres egy kosaras rész egy Alien filmben? Ez az Alien, könyörgöm! Mégis van egy magyarázat ennek a jelenetnek a létezésére – az volt a feladata, hogy bemutassa, mennyire kemény is az “új” Ripley, amit úgy értek el, hogy több mint fél pályáról, háttal dobja be a palánkba a labdát.

Sigourney Weavernek soha nem kellett volna hivatalosan bedobnia azt a labdát és ő maga sem gondolta hogy bedobja majd, hiszen a rendező egy CGI effekttel akarta megoldani az egészet. Na nem ám! A “CGI bénáknak való” címszóval Weaver valóban bedobta a labdát mindössze néhány próbálkozás után. Nézzétek meg a videóban Ron Pearlman arcát, mikor partnere váratlanul bedobja a kosárba vaktában a labdát! El se hiszi, hogy mennyire király volt Sigourney, és őszintén szólva, eléggé elképesztő számomra is, hogy ilyen környezetben, a szerepéből nem kiesve gond nélkül megoldotta a problémát.

 

9. Schwarzi busás keresete a Terminátor 2-vel

terminator2

A Terminátor 2 sokak szerint a legjobb Terminátoros film, okkal. Arnold Schwarzeneggerben valószínűleg szintén élesen él még az Ítélet napjának emléke, de nem azért, amiért gondolnátok. A ex-testépítő ugyanis az egész filmért nagyjából 15 millió dollárt zsebelt be úgy, hogy összesen 700 szót mondott az egész alatt. Ez átszámítva nagyjából 21. 429 dollár szavanként! Azért ez elég brutális. Persze, Arnie szerepe nem csak beszédből áll a filmben, de azt se mondhatjuk, hogy “leszínészkedte” ezt az összeget. Az ikonikus mondata, a “Come with me if you want to live” önmagában is 171. 432 dollárt ért. Jesszusom.

 

8. Lehúzás és irány kezet mosni!

psycho-toilet

Amikor Alfred Hitchcock legendás filmje, a Psycho megjelent 1960-ban, megrázta a világot. Habár a gyilkosságok és a remek hangulat elég volt a nézők megbabonázásához és elképesztéséhez, a film mégis forradalmi volt más téren is. Amerikai filmben ugyanis 1960 előtt soha nem mutattak WC lehúzást és a Psycho ezt is megoldotta. A toalettről alapvetően undorító dolgokra asszociálunk és Isten ments, hogy filmbe kerüljön, nem igaz? Ez azt jelenti, hogy tuti, hogy volt valaki a közönségből, aki akkor és ott láthatta a Psycho-t és arra gondolt, hogy “Ó, ember egy lehúzódó WC? Ez aztán forradalmi!”. Mindezt a forgatókönyvírónak köszönhetjük, aki annyira bele akarta tenni ezt a jelenetet, hogy egy egész helyzetet írt köré, amiben Marion Crane lehúz néhány összegyűrt papírt. Azóta pedig számtalan illemhelyiséggel kapcsolatos jelenetet láthattunk, tehát egyértelműen elindított valamit… Forradalmi, mi?

 

7. Michael Myers maszkjának történte

Shatner-Myers-Mask

A Halloween című filmet a horror műfaj egyik meghatározó tényezőjeként tartják számon. Amellett, hogy remekül van felépítve a történet, ott van a legendás zenei aláfestése és a remek kezdőjelenete, ám mégis Michael Myers maszkja az, ami igazán maradandóvá teszi az egészet. Szóval honnan jött ez a maszk ötlet? Biztos rengeteg időbe és fejfájásba került, mire összeraktak valami ennyire maradandót, igaz?

Nos, nem igazán! Hiszitek vagy sem, Myers maszkja egy egyszerű lenyomata a Star Trekes Kirk kapitány maszkjának, amit aztán fehérre festettek. Ennyi az egész. Tommy Lee Wallace, a Halloween produkciós vezetőjének nagyon kis összege volt a film elkészítésére, ezért elment és megvette a Kirk maszkot 1,98 dollárért… Akkor végülis mi teszi a Halloweent olyan félelmetessé? Nos valószínűleg William Shatner, aki végigüldözi Jamie Lee Curtist a házon..

 

6. Hitchcock vs. Spielberg

Hitchcock-vs-Spielberg

Alfred Hitchcock Steven Spielberg talán legnagyobb idolja volt. Ezt bizonyítja az, hogy az 1975-ös Cápa című filmben végig érződik egy amolyan Hitchcock-i hatás. A film sikere után Spielberg végre rávette magát, hogy találkozzon hősével és napokat töltött Hitchcock legutolsó filmforgatása körül (a Family Plot-ról beszélünk). És hogy mi történt? Nos, Hitchcock eltávolíttatta a nézelődő embert. Amikor Hitchnek elmondták, hogy Spielberg volt az, aki mindössze 5 percet akart mestere társaságában tölteni, akkor a rendező azt mondta, hogy tudta jól, ki az a bámészkodó és nem akart vele találkozni. Miért? Nos, mivel Hitchcock állítása szerint “kurvának érezte magát”, mivel ő adta a Cápa-féle élményvasút hangját, amit Spielberg pénzelt közvetetten (1 millió dollárt kapott Hitch érte). Hitchcock csak annyit mondott: “Nem lennék képes leülni és beszélgetni a fiúval, aki a halas filmet csinálta, még csak a kezét sem tudnám megfogni”. Az a fránya rendezői önbecsülés…

Amennyiben tetszett a cikk, úgy várjátok a folytatást, amiben további teljesen felesleges, ám érdekes információkat mutatok be, amiről biztos, hogy nem tudtatok. Rajongók, előre!

Vélemény, hozzászólás?